Εκδηλώσεις

<<  Φεβρουάριος 2018  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    

Επισκέπτες

1162129

Τελευταία ενημέρωση

Πέμπτη 10 Απρίλιος 2014, 16:07


Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Στα πλαίσια του προγράμματος τα παιδιά γνώρισαν τη σπάνια ιχθυοπανίδα των Πρεσπών, αλλά και όλα όσα πρέπει να ξέρουν για να προστατέψουν τον πολύτιμο αυτό φυσικό θησαυρό. Μέσα από θεματικές δραστηριότητες στην τάξη, αλλά και στο πεδίο, τα παιδιά έμαθαν πώς αλληλοσυνδέονται τα ψάρια με το νερό, την αλιεία, τα υδρόβια πουλιά και τα υγρά λιβάδια.

Για το 2011 το πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης επικεντρώθηκε στα ποτάμια και τα είδη που ζουν ή αναπαράγονται σε αυτά, ενώ για το 2012 οι λίμνες και τα ψάρια της αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα.

 

2012

Πώς είναι η ζωή στις λίμνες;

Στο φετινό ταξίδι που έκαναν τα παιδιά στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) νίκησαν πειρατές, έσωσαν τις λίμνες από ένα ξενικό και επικίνδυνο ψάρι, γνώρισαν όλα τα είδη ψαριών που ζουν στα νερά των λιμνών της Πρέσπας, έμαθαν τις παραδοσιακές μεθόδους αλιείας και ανακάλυψαν τα μυστικά της τοπικής γαστρονομίας.

Όλα αυτά μέσα σε τρεις συναντήσεις, οι δυο εντός σχολικής αίθουσας και η μία στο χωριό των Ψαράδων. Μαζί τους ήταν και οι δυο φανταστικοί ήρωες, η Ζωή και ο Αχιλλέας, δυο χαρακτήρες που δημιούργησε η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών στα πλαίσια δράσης του προγράμματος LIFE, όπου κάθε μήνα τα παιδιά λαμβάνουν το τεύχος με τις περιπέτειες των ηρώων στο βυθισμένο χωριό Λύκα. Στο πρόγραμμα της ΠΕ οι μαθητές συνεργάστηκαν και βοήθησαν τους δυο ήρωες σε όλη την πορεία υλοποίησης του προγράμματος.

Τα παιδιά διαγωνίζονται στην παρατηρητικότητα και στην ταχύτητα, φτιάχνοντας παζλ στο διαδραστικό πίνακα. Η εικόνα που αποκαλύπτεται είναι είτε μία παραδοσιακή βάρκα, μία πλάβα ή ένα μονόξυλο, ότι χρησιμοποιούσαν δηλαδή παραδοσιακά οι ψαράδες στην Πρέσπα. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές έμαθαν για τις παραδοσιακές μεθόδους αλιείας στις Πρέσπες και για τα υλικά που χρησιμοποιούσαν παλιά οι ψαράδες για την κατασκευή της βάρκας τους.

 

 

 

Η τελευταία συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου στο χωριό των Ψαράδων όπου τα παιδιά έπρεπε να φέρουν εις πέρας μια αποστολή. Στην Πρέσπα είχαν καταφθάσει Πειρατές με σκοπό να κλέψουν τα μυστικά της αλιείας των Πρεσπών. Έπειτα από σκληρές δοκιμασίες, χρήστηκαν προστάτες των λιμνών και αφού έλυσαν γρίφους και συνέλεξαν στοιχεία, ανακάλυψαν τα κρυμμένα από τους πειρατές κλειδιά. Τα κλειδιά άνοιγαν δυο μεγάλα μπαούλα που μέσα είχαν φυλακίσει οι πειρατές τους ήρωες Ζωή, Αχιλλέα αλλά και τα ψάρια του βυθισμένου χωριού Λύκα.

Μαθαίνοντας πως κατασκευάζεται μια παραδοσιακή βάρκα στην Πρέσπα

 

 

 

 

 

 

 

Το ημερολόγιο ενός ψαρά που κρατούσαν τα παιδιά στα χέρια τους καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειάς τους στο χωριό των Ψαράδων. Συμπλήρωσαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που τους οδήγησαν στα κρυμμένα κλειδιά από τα μπαούλα!

Η υπόσχεση που έδωσαν οι μαθητές αφού ξεπέρασαν όλες τις δοκιμασίες για να χρηστούν προστάτες των λιμνών της Πρέσπας.

 

 

 

 

 


 

 

Φτιάχνοντας παραδοσιακές βάρκες, πλάβες και μονόξυλα με πυλό, χαρτόνια και μακετόχαρτα! - Παίρνοντας συνέντευξη από ψαρά της περιοχής για τα μυστικά της αλιείας στην Πρέσπα.

Παρακολουθώντας βίντεο που δημιούργησε η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών για τα ψάρια και την αλιεία στις λίμνες.

 

 

 

 

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία και τα παιδιά έλαβαν στα χέρια τους το δίπλωμα που τους «κατοχυρώνει» επίσημα πια προστάτες των λιμνών της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας!

 

 

 

 

 

 

 

Περιβαλλοντική δράση και στις άλλες δύο χώρες

Και φέτος  το πρόγραμμα «Ψάρια και αλιεία στις λίμνες των Πρεσπών» που ολοκληρώθηκε με επιτυχία στην Ελληνική Πρέσπα, προσαρμόστηκε και πραγματοποιήθηκε και στα δημοτικά σχολεία της Πρέσπας της Αλβανίας και πΓΔΜ. Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών μαζί με τους συνεργάτες της, την ΜΚΟ Environment & Health στην Αλβανία και το Εθνικό Πάρκο Galicica στην πΓΔΜ, υλοποίησαν το πρόγραμμα εντός της σχολικής αίθουσας των σχολείων. Απώτερος στόχος της ΕΠΠ είναι τα παιδιά της λεκάνης των Πρεσπών να μοιράζονται τις ίδιες γνώσεις για τις αξίες της Πρέσπας.

Η εκτός συνόρων δράση αποτελεί συμπληρωματική δράση του προγράμματος LIFE+ Ενημέρωση & Επικοινωνία και πραγματοποιείται αποκλειστικά με την οικονομική υποστήριξη της ΕΠΠ.

Τα παιδιά του δημοτικού σχολείου στο Resen στην Πρέσπα της πΓΔΜ, συνεργάζονται έχοντας έναν κοινό σκοπό: να διώξουν το επικίνδυνο ξενικό ψάρι που έχει εισβάλει στις λίμνες των Πρεσπών. Παίζοντας επιτραπέζιο παιχνίδι συνεργασίας τα παιδιά κατάφεραν το σκοπό τους βγαίνοντας όλοι κερδισμένοι!

 

 

 

Στο δημοτικό σχολείο του Shyec στην Αλβανική Μικρή Πρέσπα, τα παιδιά δημιουργούν την ιστορία-κόμικ για το γριβάδι, «Από τη λίμνη στο πιάτο μας».Οι μαθητές ανακαλύπτουν έτσι τον άλλο ρόλο και σημασία των ψαριών στη ζωή του ανθρώπου αλλά και την ιδιαίτερη αξία τους στην τοπική γαστρονομία!

 

 

 

 

 

2011

Φέτος μαθαίνουμε τα ψάρια!

6-7 Απριλίου και 9-10 Μαΐου 2011, Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γερμανού

 

Η λειτουργία του οικοσυστήματος των ποταμών και τα χαρακτηριστικά των σπάνιων ψαριών που ζουν ή αναπαράγονται σε αυτά αποκαλύφθηκαν στα παιδιά μέσα από συζητήσεις, επιτραπέζια παιχνίδια, κολάζ, κυνηγητά στο προαύλιο και «ποταμίσιες» διηγήσεις.

 


Τα παιδιά συζητούν και μαθαίνουν για τα ποτάμια 

 

Με τη χρήση του διαδραστικού πίνακα, τα παιδιά βρίσκουν ομοιότητες και διαφορές στα ψάρια, τις χαμένες λέξεις στην ιστορία και πολλά άλλα!


Το επιτραπέζιο παιχνίδι «Η ζωή της πέστροφας» έκλεψε τις καρδιές όλων των παιδιών! Νικητές αναδείχθηκαν όλα τα παιδιά, αφού κατάφεραν να φθάσουν επιτυχώς στην περίοδο αναπαραγωγής της πέστροφας ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια!

 

 

 

 

 

Φτιάχνοντας το παζλ της πέστροφας


Τα παιδιά φτιάχνουν κολάζ με το ποτάμιο οικοσύστημα

 

Η μέρα έκλεισε με μία όμορφη ιστορία, τις «Αναμνήσεις της Πέστροφας της Περιστέρας».

Κατεβάστε κι εσείς την ιστορία και «ταξιδέψτε» στο οικοσύστημα των Πρεσπών.

 

Παίζουμε στο ποτάμι!

2-3 Ιουνίου 2011, Εκβολές ποταμού Αγίου Γερμανού


 

 

Τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου φέτος βρέθηκαν σε αποστολή στο ποτάμι: Να μελετήσουν το ποτάμι του Αγίου Γερμανού και να βεβαιωθούν ότι είναι σε καλή κατάσταση. Η Πέστροφα η φίλη τους ανησυχούσε για τους φίλους της που μένουν ψηλά στο ποτάμι!

 

 

 

 

Πρώτο μέρος της αποστολής ήταν να καταγράψουν τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του ποταμού όπως το βάθος, το πλάτος και την ταχύτητά του.

 

Τα παιδιά ανακαλύπτουν, μαθαίνουν και παρατηρούν τα υδρόβια μακρό-ασπόνδυλα του ποταμού και μελετούν την ποιότητα του νερού.

 

Τι ζει γύρω από το ποτάμι; Υπάρχει ζωή και αν ναι τι είδους; Τα παιδιά χρησιμοποιώντας το αισθητήριο όργανο της ακοής καταγράφουν τους ήχους και ανακαλύπτουν πόσο σημαντικό είναι το περιβάλλον γύρω από αυτό.

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση