Εκδηλώσεις

<<  Φεβρουάριος 2018  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    

Επισκέπτες

1162370

Τελευταία ενημέρωση

Πέμπτη 10 Απρίλιος 2014, 16:07


Μάθε όλα όσα πρέπει για να διατηρηθεί ανέπαφος ο θησαυρός των λιμνών των Πρεσπών

 

15 Απριλίου 2011, Παλιό Δημαρχείο, Λαιμός Πρεσπών

 

 

Με κεντρικό μήνυμα «Μάθε όλα όσα πρέπει για να διατηρηθεί ανέπαφος ο θησαυρός των λιμνών» πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 15 Απριλίου τα εγκαίνια της έκθεσης «Ο θησαυρός των λιμνών μας».

 

Τα σπάνια, μοναδικά στον κόσμο, είδη ψαριών που ζουν στις λίμνες των Πρεσπών, η σημασία της αλιείας στην οικονομία του τόπου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, οι παράγοντες που απειλούν τη διαβίωση των σπάνιων ψαριών, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία τους, αποκαλύφθηκαν στους επισκέπτες μέσα από τα θεματικά πάνελ της έκθεσης. Εκπρόσωποι τοπικών φορέων, δημοσιογράφοι και κάτοικοι των Πρεσπών τίμησαν με την παρουσία τους την έκθεση και είχαν την ευκαιρία να μάθουν αλλά και να συζητήσουν για αυτή την πολύτιμη, αλλά λιγότερο γνωστή,  πτυχή του φυσικού πλούτου της περιοχής.

 

Η  Εταιρία Προστασίας Πρεσπών επιμελήθηκε την προετοιμασία του εκθεσιακού υλικού, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές ο Δήμος Πρεσπών και οι δύο αλιευτικοί συνεταιρισμοί της περιοχής, ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Ψαράδων «Άγιος Νικόλαος» και ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός «Ποσειδών». Οι φορείς της Πρέσπας συνεργάζονται και διαδίδουν από κοινού το μήνυμα της προστασίας του σπάνιου αυτού φυσικού πλούτου. Η  προστασία της ιχθυοπανίδας, προς όφελος του ανθρώπου και της φύσης, απαιτεί τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων˙ των ψαράδων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιστημόνων αλλά και όλων των πολιτών. Ο καθένας, ως ενεργό μέλος της κοινωνίας, μπορεί με τον τρόπο του να συμβάλλει στην προστασία της ιχθυοπανίδας και του οικοσυστήματος των Πρεσπών.

 

 

Ο Δήμαρχος Πρεσπών Βασίλειος Τσέπας, δήλωσε: «Η Πρέσπα φημίζεται για τη μοναδικότητα πολλών χαρακτηριστικών του φυσικού της περιβάλλοντος. Ένα από αυτά είναι και η ιχθυοπανίδα της με τα πολλά ενδημικά είδη, τα οποία επιθυμούμε να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε».

 

 

Η Διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού, δήλωσε: «H μοναδική ιχθυοπανίδα των Πρεσπών είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο η περιοχή είναι σημαντική. Η διατήρησή της είναι αλληλένδετη με την καλή κατάσταση του οικοσυστήματος και κυρίως με την ορθή διαχείριση των υδάτων σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όλοι οι φορείς και από τις τρεις χώρες που μοιραζόμαστε τη λεκάνη των Πρεσπών  να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτόν τον κοινό στόχο».

 

Ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Ψαράδων «Άγιος Νικόλαος» Νίκος Τραϊνόπουλος, δήλωσε: «Για μας τους αλιείς της Πρέσπας, οι λίμνες και τα ψάρια της είναι πηγή ζωής. Γι’ αυτό στηρίζουμε τις προσπάθειες που προβάλουν την ιχθυοπανίδα των λιμνών μας, όπως είναι και αυτή η έκθεση».

 

Ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού «Ποσειδών» Αντώνης Δημητρόπουλος, δήλωσε: «Η υγεία-καθαριότητα- των λιμνών είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Όσο υπάρχει καθαριότητα, υγεία και ζωτικός πλούτος στις λίμνες θα υπάρχει και ευημερία στην περιοχή».

 

Η έκθεση διοργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος LIFE+Ενημέρωση & Επικοινωνία (2010-2013) «Ψάρια, Αλιεία & Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών». Πρόκειται για κινητή έκθεση η οποία στη διάρκεια του προγράμματος θα ταξιδέψει στην ευρύτερη δυτική Μακεδονία, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα.

 

Περισσότερες πληροφορίες:
Μαριάννα Βλάσση, Υπεύθυνη Επικοινωνίας Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, 23850-51211, 6947692357

Πληροφορίες για τους συντάκτες:
1) Η ιχθυοπανίδα αποτελεί ένα από τα κύρια γνωρίσματα των Πρεσπών εξαιτίας της μοναδικότητας των ειδών ψαριών που ζουν στις λίμνες της. Στη Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα ζουν 23 είδη ψαριών, από τα οποία τα εννέα είναι ενδημικά, δηλαδή βρίσκονται σχεδόν μόνο εκεί και πουθενά αλλού στον κόσμο, γι’ αυτό και προστατεύονται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Αυτή η μοναδική ιχθυοπανίδα έχει επίσης κατατάξει τις Πρέσπες ως έναν από τους δέκα σημαντικότερους υγροτόπους στη Μεσόγειο. Η επιβίωση των ενδημικών ειδών ψαριών των Πρεσπών απειλείται από παράγοντες που σχετίζονται τόσο με την ευρύτερη κατάσταση του οικοσυστήματος όσο και με την εφαρμογή μη-ορθών αλιευτικών πρακτικών. Η ρύπανση και η μόλυνση των νερών, η υποβάθμιση των τόπων αναπαραγωγής, η εισαγωγή ξενικών ειδών μέσω των εμπλουτισμών και η λαθραλιεία αποτελούν μερικές από τις πιο σημαντικές απειλές για την επιβίωση των ενδημικών ειδών ψαριών.
2) Το πρόγραμμα  LIFE+Ενημέρωση & Επικοινωνία (2010-2013) «Ψάρια, Αλιεία & Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών» υλοποιείται από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και συγχρηματοδοτείται κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος του προγράμματος είναι να ευαισθητοποιήσει στη σπάνια ιχθυοπανίδα και στις απειλές για την επιβίωση των ψαριών, αλλά και παράλληλα να ενθαρρύνει ενδιαφερόμενους φορείς και πολίτες να  συμμετέχουν ενεργά στην προστασία της.
 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση