Εκδηλώσεις

<<  Φεβρουάριος 2018  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    

Επισκέπτες

1162369

Τελευταία ενημέρωση

Πέμπτη 10 Απρίλιος 2014, 16:07


Φέτος μαθαίνουμε τα ψάρια!

 

6 Απριλίου 2011, Δημοτικό Σχολείο Αγίου Γερμανού


Με εκκίνηση τους «πρωταγωνιστές» των ποταμών της Πρέσπας, την πέστροφα και την μπράνα, ξεκίνησε φέτος η περιβαλλοντική εκπαίδευση στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Γερμανού. Η λειτουργία του οικοσυστήματος των ποταμών και τα χαρακτηριστικά των σπάνιων ψαριών που ζουν ή αναπαράγονται σε αυτά αποκαλύφθηκαν στα παιδιά μέσα από συζητήσεις, επιτραπέζια παιχνίδια, κολάζ, κυνηγητά στο προαύλιο και «ποταμίσιες» διηγήσεις. Επιπλέον για πρώτη φορά φέτος η περιβαλλοντική εκπαίδευση, εντός τάξης, έγινε με τη χρήση διαδραστικών πινάκων, κάνοντας έτσι τη δραστηριότητα πιο διασκεδαστική, μέσω της δημιουργίας πλούσιων ψηφιακών εφαρμογών. Αναπόσπαστο μέρος των εκπαιδευτικών παιχνιδιών αποτέλεσαν και οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα σπάνια είδη ψαριών της Πρέσπας και οι βιότοποί τους, όπως είναι τα σκουπίδια και το παράνομο ψάρεμα.

 

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα καταιγισμό ιδεών των παιδιών σχετικά με το ποταμίσιο οικοσύστημα, τις λειτουργίες του και τα είδη ψαριών που ζουν σε αυτό. Μέσα από δημιουργική συζήτηση τα παιδιά έβαλαν τις ιδέες τους σε τάξη και κατανόησαν σύνθετες έννοιες όπως τα βιοτικά και τα αβιοτικά χαρακτηριστικά του ποταμίσιου οικοσυστήματος. Στη συνέχεια ακολούθησε μία σειρά  δημιουργικών δραστηριοτήτων μέσα από τις οποίες τα παιδιά γνώρισαν τα είδη ψαριών που ζουν ή αναπαράγονται στα ποτάμια της Πρέσπας, ενώ η μέρα έκλεισε με το επιτραπέζιο παιχνίδι «Η ζωή της πέστροφας». Νικητές αναδείχθηκαν όλα τα παιδιά, αφού κατάφεραν να φθάσουν επιτυχώς στην περίοδο αναπαραγωγής της πέστροφας ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια!

 

Το πρώτο μέρος του φετινού προγράμματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε αρχές Απριλίου για δύο συνεχόμενες μέρες και συμμετείχαν τα παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου του Αγίου Γερμανού. Το παιχνίδι όμως δεν τελειώνει εδώ! Ανανεώσαμε το ραντεβού με τους μικρούς μας φίλους για τον ερχόμενο Μάιο και Ιούνιο και τους υποσχεθήκαμε ακόμη περισσότερα παιχνίδια εντός αλλά και εκτός τάξης.

 

Η δράση εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος LIFE+ Ενημέρωση & Επικοινωνία «Ψάρια, Αλιεία & Ευρωπαϊκή Πολιτική στη Λεκάνη των Πρεσπών». Στα πλαίσια του προγράμματος τα παιδιά θα γνωρίσουν τη σπάνια ιχθυοπανίδα των Πρεσπών αλλά και όλα όσα πρέπει να ξέρουν για να προστατέψουν τον πολύτιμο αυτό φυσικό θησαυρό. Φέτος το πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα επικεντρωθεί στα ποτάμια και τα είδη που ζουν ή αναπαράγονται σε αυτά, ενώ του χρόνου οι λίμνες και τα ψάρια της θα αποτελέσουν το κεντρικό θέμα.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση