Εκδηλώσεις

<<  Φεβρουάριος 2018  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    

Επισκέπτες

1162367

Τελευταία ενημέρωση

Πέμπτη 10 Απρίλιος 2014, 16:07


H Εταιρία Προστασίας Πρεσπών γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με εκδηλώσεις στη διασυνοριακή Πρέσπα και στη Θεσσαλονίκη

 

 

Τα σπάνια ψάρια της Πρέσπας και η αλιεία βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο των εκδηλώσεων της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων. Έτσι λοιπόν μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν για τα  ψάρια, τις απειλές που αντιμετωπίζουν, καθώς και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία της σπάνιας ιχθυοπανίδας των Πρεσπών.

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων μέχρι στιγμής διοργανώθηκαν:

  • Παιδικός διαγωνισμός για το καλύτερο ποίημα με πρωταγωνιστές τα ψάρια της Πρέσπας. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος παιδιά από τα δημοτικά σχολεία των 3 χωρών που μοιράζονται τη διασυνοριακή Πρεσπά, την Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.
  • Εκδηλώσεις με παιχνίδια και δραστηριότητες για τα παιδιά διοργανώθηκαν στη διασυνοριακή Πρέσπα αλλά και στη Θεσσαλονίκη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου-Κορδελιού. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν «παιδική» ξενάγηση στην ειδική θεματική κινητή έκθεση για τα ψάρια και την αλιεία των Πρεσπών που έχει επιμεληθεί η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, παραμύθια, παζλ, παιχνιδοψαρέματα και πολλές άλλες δραστηριότητες.
  • Προβολή του γνωστού βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Ο εφιάλτης του Δαρβίνου» πραγματοποιήθηκε, για τους μεγάλους αυτή τη φορά, στον Λαιμό Πρεσπών. Μέσα από τη συγκεκριμένη ταινία το κοινό γνώρισε τις δραματικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εισαγωγή ξενικών ειδών ψαριών όχι μόνο στο οικοσύστημα αλλά και στις κοινωνικοοικονομικές δομές συνολικά, όπως συνέβη στη Λίμνη Βικτόρια στην Αφρική.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 28 Ιανουάριου και θα συνεχιστούν μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή κοινού σε ολόκληρη τη διασυνοριακή Πρέσπα  και τη Θεσσαλονίκη.

Μέρος των εκδηλώσεων εντάσσεται στο πρόγραμμα LIFE+ Ενημέρωση & Επικοινωνία "Ψάρια, Αλιεία και Ευρωπαϊκή Πολιτική στη Λεκάνη των Πρεσπών" που υλοποιεί η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού στη σπάνια ιχθυοπανίδα και στη λήψη μέτρων για την προστασία της.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Ράλλια Κουγιουμτζή: 6974062330

Σημειώσεις για τους συντάκτες:
1) Η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα είναι από τις παλαιότερες λίμνες της Ευρώπης με ηλικία εκατομμυρίων ετών και τις μοιράζονται η Ελλάδα, η Αλβανία και η ΠΓΔΜ. Η μακροβιότητα αυτή των λιμνών συνέβαλλε στη δημιουργία μοναδικών μορφών ζωής. Συνολικά 23 είδη ψαριών έχουν καταγραφεί στη Μικρή και στη Μεγάλη Πρέσπα, 8 από τα οποία είναι ενδημικά, δηλαδή απαντώνται μόνο σε αυτές και πουθενά αλλού στον κόσμο. Εξαιτίας αυτής της μοναδικότητας τα είδη αυτά προστατεύονται από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ σύμφωνα με την «Κόκκινη λίστα των Ψαριών Γλυκού Νερού της Μεσογείου» της IUCN, η Πρέσπα χαρακτηρίζεται ως ένας από τους 10 σημαντικότερους υγροτόπους της Μεσογείου για τον ενδημισμό των ψαριών των γλυκών νερών.
2) Η Εταιρία Προστασία Πρεσπών για την υλοποίηση ενεργειών ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στις άλλες δύο χώρες της λεκάνης των Πρεσπών, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ συνεργάζεται με τοπικούς φορείς όπως τις ΜΚΟ Environment & Health και Transborder Wildlife στην Αλβανία και το Εθνικό Πάρκο της Galicica στην ΠΓΔΜ. Στην ελληνική Πρέσπα για τη διεξαγωγή των συγκεκριμένων δράσεων η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών συνεργάστηκε με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, το Δήμο Πρεσπών και τον Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό, Αθλητικό Σύλλογο Αγίου Γερμανού.
 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση