Εκδηλώσεις

<<  Φεβρουάριος 2018  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    

Επισκέπτες

1161992

Τελευταία ενημέρωση

Πέμπτη 10 Απρίλιος 2014, 16:07


Η έκθεση «Ο θησαυρός των λιμνών μας» ταξιδεύει στο διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών

 

Με αφετηρία το Πολιτιστικό Κέντρο Σαράι, στην ΠΓΔΜ, και τα δύο μεγαλύτερα γυμνάσια της Κορυτσάς, Themistokli Germenji και Raqi Qerenxhi, στην Αλβανία, ξεκίνησε το διασυνοριακό της ταξίδι η κινητή έκθεση για τα ψάρια και την αλιεία των Πρεσπών. Πρόκειται για την έκθεση «Ο θησαυρός των λιμνών μας» που για πρώτη φορά εγκαινιάστηκε στην Ελλάδα στα πλαίσια του προγράμματος LIFE+ Ενημέρωση & Επικοινωνία με σκοπό να διαδώσει το μήνυμα της μοναδικότητας της ιχθυοπανίδας, των απειλών που αντιμετωπίζει και των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της.

 

 

Στις 13 Μαΐου, λοιπόν, στην πόλη Ρέσεν της ΠΓΔΜ έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης στο Πολιτιστικό Κέντρο Σαράι σε συνεργασία με το Δήμο του Ρέσεν και το Natural Capital Resource Centre του Δήμου. Σημαντικό στοιχείo της ημέρας αποτέλεσε η επίσκεψη του Προέδρου της ΠΓΔΜ Καθηγητή Gjorge Ivanov, ο οποίος επεσήμανε το θετικό παράδειγμα διασυνοριακής συνεργασίας μέσω αυτής της πρωτοβουλίας. Μαζί του επισκέφτηκαν την έκθεση και ο Δήμαρχος του Ρέσεν, καθώς και εκπρόσωποι άλλων κρατικών φορέων.

Η έκθεση συνοδεύεται από υλικό Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την Πέστροφα των Πρεσπών και έχει ήδη τραβήξει το ενδιαφέρον διευθυντών και δασκάλων του Ρέσεν, οι οποίοι διοργανώνουν επισκέψεις στην έκθεση για τους μαθητές τους. Δεκαπέντε δάσκαλοι από το δήμο Ρέσεν αλλά και το προσωπικό του Natural Capital Resource Centre έχουν ήδη εκπαιδευτεί από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) στη χρήση και εφαρμογή συγκεκριμένου υλικού Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, το οποίο είναι διαθέσιμο στο Natural Capital Resource Centre για όποιον δάσκαλο επιθυμεί να το δανειστεί. Μέσα στον Ιούλιο η έκθεση θα μεταφερθεί στο Κέντρο Πληροφόρησης στο χωριό Στένιε στη Μεγάλη Πρέσπα, το οποίο ανήκει στο Εθνικό Πάρκο Galicica.

Παράλληλα, από τις 17 έως τις 27 Μαΐου η αλβανική έκθεση τοποθετήθηκε στα δύο μεγαλύτερα γυμνάσια της Κορυτσάς, Themistokli Germenji και Raqi Qerenxhi, σε συνεργασία με την τοπική εκπαιδευτική υπηρεσία. Προσωπικό, εκπαιδευμένο από την ΕΠΠ, ξενάγησε πάνω από 1.000 μαθητές στον υπέροχο κόσμο των ψαριών και της αλιείας. Στη συνέχεια η έκθεση εγκαινιάστικε στις 13 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κορυτσάς σε συνεργασία με το Δήμο Κορυτσάς και τη μη κυβερνητική οργάνωση τουρισμού DMO. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε αρκετός κόσμος, ενώ το γεγονός καλύφθηκε και από τοπικά κανάλια. Στη συνέχεια η έκθεση θα μεταφερθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεγάλης αλλά και της Μικρής Πρέσπας.

Η εκτός συνόρων δράση αποτελεί συμπληρωματική δράση του προγράμματος LIFE+ Ενημέρωση & Επικοινωνία και πραγματοποιείται αποκλειστικά με την οικονομική υποστήριξη της ΕΠΠ.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση