Εκδηλώσεις

<<  Φεβρουάριος 2018  >>
 Δε  Τρ  Τε  Πε  Πα  Σα  Κυ 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    

Επισκέπτες

1161846

Τελευταία ενημέρωση

Πέμπτη 10 Απρίλιος 2014, 16:07


Οι αλιείς και οι κτηνοτρόφοι της Πρέσπας συμμετέχουν πλέον ενεργά στη διαχείριση του υγροτόπου

 

Ιανουάριος 2013

H λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση του υγροτόπου της Μικρής Πρέσπας αποτελεί αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Ο Φορέας για αυτό το θέμα υποστηρίζεται συμβουλευτικά από την Επιτροπή Διαχείρισης Υγροτόπου, ένα άτυπο θεσμικό όργανο, του οποίου όμως ο ρόλος, όπως φαίνεται στην πράξη, είναι καταλυτικός.


Η Επιτροπή Διαχείρισης Υγροτόπου (ΕΔΥ) συστάθηκε το 2008 ύστερα από πρόταση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, με στόχο την άμεση εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση του υγροτόπου. Συγκεκριμένα, έως και πέρυσι στην ΕΔΥ συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΥΠΕΚΑ, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Δ/νση Υδάτων, Τμήμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού), το Δήμο Πρεσπών, τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων και την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών. Όλοι αυτοί οι φορείς, από τη δική του πλευρά ο καθένας, πρέπει να έχουν λόγο σε σημαντικά θέματα που απασχολούν την ΕΔΥ, όπως η προτεινόμενη στάθμη της λίμνης και οι χειρισμοί του θυροφράγματος, η έκταση των υγρών λιβαδιών, οι περιοχές και οι μέθοδοι διαχείρισης του καλαμιώνα και πολλά άλλα.


Σε αυτό το σχήμα όμως δεν συμμετείχαν μέχρι πρότινος οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες, οι δραστηριότητες των οποίων επηρεάζουν και επηρεάζονται άμεσα από την κατάσταση του υγροτόπου. Γι’ αυτό από πέρυσι η ΕΔΥ διευρύνθηκε με μέλη από τους κτηνοτροφικούς και αλιευτικούς συνεταιρισμούς και αποτελεί πλέον ένα ενιαίο σχήμα όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς συναποφασίζουν για τη διαχείριση του υγροτόπου. Στόχος λοιπόν αυτής της επιτροπής είναι να παίρνει αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων μέσα και γύρω από τον υγρότοπο όσο και τη διατήρηση της καλής οικολογικής του κατάστασης. Τέτοιου είδους διαδικασίες απαιτούν μελέτη των θεμάτων από τους συμμετέχοντες, ολοκληρωμένη προσέγγιση και συχνά αμοιβαίες υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων.


Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΔΥ, στις 23 Ιανουαρίου 2013, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε τη δεύτερη συνεδρίαση της διευρυμένης ΕΔΥ, συζητήθηκαν τα θέματα για τη διαχείριση των νερών, της βλάστησης, της ορνιθοπανίδας αλλά και της αλιείας, και τα μέλη εισηγήθηκαν προτάσεις για το υδρολογικό έτος 2013.


Στο θέμα των νερών, οι απόψεις των νέων μελών για τη στάθμη της λίμνης ήταν καθοριστικές. Η στάθμη δεν πρέπει να φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα αγροκτήματα που πλημμυρίζουν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, αλλά είναι μάλιστα απαραίτητο να φτάνει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να είναι δυνατή η κοπή της βλάστησης, ο καθαρισμός της παραλίμνιας ζώνης και η συλλογή χόρτου για ζωοτροφή από τους κτηνοτρόφους.


Στα θέματα αλιείας, που για πρώτη φορά συζητήθηκαν από τα μέλη της επιτροπής, τέθηκε το ζήτημα της χρονικής διάρκειας που απαιτείται οι λίμνες να παραμείνουν «κλειστές» κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Ύστερα από εκτενή συζήτηση και ανταλλαγή επιχειρημάτων συμφωνήθηκε ομόφωνα από όλους τους φορείς συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο θα επιτρέψει την ομαλή αναπαραγωγή των ψαριών χωρίς να θίγει τα συμφέροντα των αλιέων. Το χρονικό αυτό διάστημα θα προταθεί με εισήγηση από το Φορέα Διαχείρισης στο Τμήμα Αλιείας Φλώρινας, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φορέας έχει αναλάβει να προωθήσει το κρίσιμο θέμα της κοινής κλειστής περιόδου σε διασυνοριακό επίπεδο, καθώς όλοι οι φορείς συμφωνούν στην αναγκαιότητα εφαρμογής ενός τέτοιου κοινού μέτρου.

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση