Τεύχος 3, Aπρίλιος 2011
Έφθασαν τα πουλιά, έρχεται η Άνοιξη!
Αν και ο Απρίλιος φέτος μας επιφύλασσε τσουχτερό κρύο και βροχές, τα πουλιά έφθασαν και ο ερχομός τους σηματοδότησε την έναρξη της Άνοιξης.
Περισσότερα...
Ολοκληρώνεται η διαδικασία επικύρωσης της Διεθνούς Συμφωνίας για το Πάρκο Πρεσπών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στις 16 Μαρτίου 2011, εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση σύναψης...
Περισσότερα...
Φέτος μαθαίνουμε τα ψάρια!
Με εκκίνηση τους «πρωταγωνιστές» των ποταμών της Πρέσπας, την πέστροφα και την μπράνα, ξεκίνησε φέτος η περιβαλλοντική εκπαίδευση στο δημοτικό σχολείο του...
Περισσότερα...
Για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκαν φθινοπωρινές και χειμερινές καταγραφές νυχτερίδων
Σε συνέχεια των θερινών ερευνητικών αποστολών...
Περισσότερα...
Οι κάτοικοι της Πρέσπας εκδράμουν στην ελληνική και διασυνοριακή Πρέσπα
Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Πρέσπας στις φυσικές και πολιτιστικές αξίες της...
Περισσότερα...
Εγκαίνια της έκθεσης «Ο θησαυρός των λιμνών μας»
Με κεντρικό μήνυμα «Μάθε όλα όσα πρέπει για να διατηρηθεί ανέπαφος ο θησαυρός των λιμνών» πραγματοποιήθηκαν...
Περισσότερα...
Έφθασαν τα πουλιά, έρχεται η Άνοιξη!
Αν και ο Απρίλιος φέτος μας επιφύλασσε τσουχτερό κρύο και βροχές, τα πουλιά έφθασαν και ο ερχομός τους σηματοδότησε την έναρξη της Άνοιξης. Ακολουθώντας το σταθερό τους δρομολόγιο, οι Αργυροπελεκάνοι επέστρεψαν στις φωλιές τους ήδη από τις αρχές Απριλίου, ενώ οι Ροδοπελεκάνοι έρχονται και αυτοί σταδιακά. Η παρακολούθηση των ειδών αυτών γίνεται στα πλαίσια των δράσεων προστασίας και παρακολούθησης των πελεκάνων από την ΕΠΠ.

Το Μάρτιο, οι ερευνητές πεδίου εντόπισαν δύο Χουλιαρομύτες να αναζητούν τροφή στο βόρειο τμήμα της Μικρής Πρέσπας καθώς και ένα σμήνος με περισσότερες από 20 Χαλκόκοτες. Οι Χουλιαρομύτες και οι Χαλκόκοτες είχαν πάψει να αναπαράγονται στην Πρέσπα κυρίως λόγω της μείωσης των υγρών λιβαδιών, των παραλίμνιων δηλαδή πλημμυρισμένων περιοχών που αποτελούν τους κύριους χώρους αναπαραγωγής τους. Το 2005, μετά από δράσεις διαχείρισης του υγροτόπου που ξεκίνησε η ΕΠΠ, οι Χαλκόκοτες αναπαράχθηκαν και πάλι στην περιοχή. Οι Χουλιαρομύτες έχουν σταματήσει να αναπαράγονται στην Πρέσπα από το 1992 και μόνο πολύ σπάνια, τα τελευταία χρόνια, έχουν παρατηρηθεί κάποια άτομα κατά την περίοδο της μετανάστευσης. Το γεγονός ότι τα πουλιά αυτά άρχισαν να εμφανίζονται δειλά-δειλά μας δίνει ελπίδες ότι θα φωλιάσουν και πάλι στην Πρέσπα!

Κατά τη διάρκεια των καταμετρήσεων παρατηρήθηκαν επίσης πολλά είδη πάπιας: Σφυριχτάρια, Καπακλήδες, Κιρκίρια, Πρασινοκέφαλες, Ψαλίδες, Χουλιαρόπαπιες, Σαρσέλες, Γκισάρια, μαζί με δύο Βαρβάρες, οι οποίες ήταν μία ασυνήθιστη παρατήρηση για την ανοιξιάτικη μετανάστευση. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η παρουσία της πολύ σπάνιας Βαλτόπαπιας είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, φθάνοντας τα 20 άτομα!
Ολοκληρώνεται η διαδικασία επικύρωσης της Διεθνούς Συμφωνίας για το Πάρκο Πρεσπών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης
Στις 16 Μαρτίου 2011, εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση σύναψης διεθνούς Συμφωνίας για την προστασία και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής του διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την Επιτροπή Περιβάλλοντος Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η απόφαση αυτή σημαίνει την ουσιαστική ολοκλήρωση της διαδικασίας στο επίπεδο της ΕΕ. Εκκρεμούν δυο ακόμη τυπικά στάδια, η έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η οριστική απόφαση επί του θέματος από το Συμβούλιο Υπουργών, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουνίου. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η κύρωση στα εθνικά Κοινοβούλια της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ – στην Αλβανία δεν προβλέπεται επικύρωση για τέτοιου είδους συμφωνίες – ώστε να ολοκληρωθούν και σε εθνικό επίπεδο οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην πλήρη δέσμευση όλων των μερών στα συμφωνημένα και στη θέση σε ισχύ της σημαντικής αυτής Συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Συμφωνία υπογράφτηκε από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ και τον απερχόμενο Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, κ. Σταύρο Δήμα, στις 2 Φεβρουαρίου 2010, δέκατη επέτειο από την εκκίνηση της διακρατικής συνεργασίας στη λεκάνη των Πρεσπών.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, κ. Janez Potočnik, ο οποίος ανέλαβε εν συνεχεία καθήκοντα, έχει δηλώσει την υποστήριξή του στην υλοποίηση αυτής της Συμφωνίας:

«Με χαροποιεί η σύναψη της συμφωνίας για τις Πρέσπες και ευελπιστώ ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο θα εγκρίνουν σύντομα την κύρωσή της ώστε να μπορεί να τεθεί σε ισχύ. Η λεκάνη των λιμνών των Πρεσπών αποτελεί οικολογικό και πολιτιστικό τοπίο διεθνούς σημασίας και φιλοξενεί μοναδικά ενδιαιτήματα και είδη χλωρίδας και πανίδας. Η ενισχυμένη συνεργασία μέσω διεθνών συμφωνιών, όπως αυτή, υποστηρίζει τις προσπάθειές των κρατών μελών για πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ για τα ύδατα και συμβάλλει σε συναντίληψη και κοινές προτεραιότητες με τρίτες χώρες, σύμφωνα με τις πολιτικές μας για τη γειτονία και τη διεύρυνση».

Η σύναψη της επίσημης τετραμερούς Συμφωνίας αποτελεί την αφετηρία μιας νέας εποχής για τη διασυνοριακή συνεργασία στην Πρέσπα. Οι τοπικοί φορείς - και η ΕΠΠ - προσβλέπουν σε σοβαρότερη ενασχόληση των τριών Κρατών και των κεντρικών τους Διοικήσεων στα ζητήματα της περιοχής στο μέλλον και σε μόνιμη και ενεργή συμμετοχή της ΕΕ στο μηχανισμό του Πάρκου Πρεσπών.
Φέτος μαθαίνουμε τα ψάρια!
Με εκκίνηση τους «πρωταγωνιστές» των ποταμών της Πρέσπας, την πέστροφα και την μπράνα, ξεκίνησε φέτος η περιβαλλοντική εκπαίδευση στο δημοτικό σχολείο του Αγίου Γερμανού. Η λειτουργία του οικοσυστήματος των ποταμών και τα χαρακτηριστικά των σπάνιων ψαριών που ζουν ή αναπαράγονται σε αυτά αποκαλύφθηκαν στα παιδιά μέσα από συζητήσεις, επιτραπέζια παιχνίδια, κολάζ, κυνηγητά στο προαύλιο και «ποταμίσιες» διηγήσεις. Επιπλέον για πρώτη φορά φέτος η περιβαλλοντική εκπαίδευση, εντός τάξης, έγινε με τη χρήση διαδραστικών πινάκων, κάνοντας έτσι τη δραστηριότητα πιο διασκεδαστική, μέσω της δημιουργίας πλούσιων ψηφιακών εφαρμογών. Αναπόσπαστο μέρος των εκπαιδευτικών παιχνιδιών αποτέλεσαν και οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα σπάνια είδη ψαριών της Πρέσπας και οι βιότοποί τους, όπως είναι τα σκουπίδια και το παράνομο ψάρεμα.

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα ξεκίνησε με ένα καταιγισμό ιδεών των παιδιών σχετικά με το ποταμίσιο οικοσύστημα, τις λειτουργίες του και τα είδη ψαριών που ζουν σε αυτό. Μέσα από δημιουργική συζήτηση τα παιδιά έβαλαν τις ιδέες τους σε τάξη και κατανόησαν σύνθετες έννοιες όπως τα βιοτικά και τα αβιοτικά χαρακτηριστικά του ποταμίσιου οικοσυστήματος. Στη συνέχεια ακολούθησε μία σειρά δημιουργικών δραστηριοτήτων μέσα από τις οποίες τα παιδιά γνώρισαν τα είδη ψαριών που ζουν ή αναπαράγονται στα ποτάμια της Πρέσπας, ενώ η μέρα έκλεισε με το επιτραπέζιο παιχνίδι «Η ζωή της πέστροφας». Νικητές αναδείχθηκαν όλα τα παιδιά, αφού κατάφεραν να φθάσουν επιτυχώς στην περίοδο αναπαραγωγής της πέστροφας ξεπερνώντας όλα τα εμπόδια!

Το πρώτο μέρος του φετινού προγράμματος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε αρχές Απριλίου για δύο συνεχόμενες μέρες και συμμετείχαν τα παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού σχολείου του Αγίου Γερμανού. Το παιχνίδι όμως δεν τελειώνει εδώ! Ανανεώσαμε το ραντεβού με τους μικρούς μας φίλους για τον ερχόμενο Μάιο και Ιούνιο και τους υποσχεθήκαμε ακόμη περισσότερα παιχνίδια εντός αλλά και εκτός τάξης. Η δράση εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος LIFE+ Ενημέρωση & Επικοινωνία «Ψάρια, Αλιεία & Ευρωπαϊκή Πολιτική στη Λεκάνη των Πρεσπών». Στα πλαίσια του προγράμματος τα παιδιά θα γνωρίσουν τη σπάνια ιχθυοπανίδα των Πρεσπών αλλά και όλα όσα πρέπει να ξέρουν για να προστατέψουν τον πολύτιμο αυτό φυσικό θησαυρό. Φέτος το πρόγραμμα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα επικεντρωθεί στα ποτάμια και τα είδη που ζουν ή αναπαράγονται σε αυτά, ενώ του χρόνου οι λίμνες και τα ψάρια της θα αποτελέσουν το κεντρικό θέμα.
Για πρώτη φορά φέτος πραγματοποιήθηκαν φθινοπωρινές και χειμερινές καταγραφές νυχτερίδων
Σε συνέχεια των θερινών ερευνητικών αποστολών που πραγματοποιούνται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν φθινοπωρινές και χειμερινές καταγραφές τον Οκτώβριο του 2010 και το Φεβρουάριο του 2011 αντίστοιχα. Η ερευνητική ομάδα της ΕΠΠ σε συνεργασία με τοπικούς επιστήμονες από Αλβανία και ΠΓΔΜ επισκέφθηκε και τις τρεις χώρες και σύλλεξε πολύτιμα στοιχεία για τις χειμερινές και φθινοπωρινές συνήθειες των αδίκως παρεξηγημένων, αλλά στην πραγματικότητα πολύ συμπαθητικών, θηλαστικών.

Το φθινόπωρο διερευνήθηκαν σπήλαια και παλιά ή εγκαταλελειμμένα σπίτια, ενώ το χειμώνα δεν έγιναν επισκέψεις σε σπίτια, καθώς είναι πολύ κρύα για τις νυχτερίδες και η θερμοκρασία τους παρουσιάζει πολύ έντονες διακυμάνσεις ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες. Επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν σε σπήλαια κατά μήκος της όχθης της Μεγάλης Πρέσπας αλλά και σε άλλα κοντά στις λίμνες. Ειδικά οι χειμερινές επισκέψεις έγιναν με πολύ μεγάλη προσοχή, μέσα σε απόλυτη ησυχία και με την ελάχιστη χρήση φωτός, ώστε να αποφευχθεί η όχληση στις νυχτερίδες, που αυτή την εποχή βρίσκονται σε λήθαργο και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξυπνούν από εξωγενείς παράγοντες, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Σημαντικές διαφορές στη συμπεριφορά και στις μετακινήσεις των ειδών καταγράφηκαν μεταξύ των τριών εποχών, γεγονός που αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι η ζωή των νυχτερίδων εξαρτάται άμεσα από τις ειδικές συνθήκες, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και ο φωτισμός που επικρατούν μέσα στα καταφύγιά τους. Παρόλα αυτά, άγνωστο παραμένει ακόμη το που πηγαίνουν το χειμώνα οι περισσότερες νυχτερίδες, οι οποίες κατά το καλοκαίρι διατηρούν στην Πρέσπα πολύ μεγάλους πληθυσμούς. Ενδεχομένως να κρύβονται μέσα σε στενές χαραμάδες και να μην γίνονται ορατές ή να πετούν έως και πολλές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά σε άλλες πιο κατάλληλες σπηλιές, με πιο σταθερές θερμοκρασίες, για να περάσουν τον κρύο χειμώνα.

Στην ευρύτερη περιοχή της Πρέσπας έχουν ήδη καταγραφεί 26 είδη νυχτερίδων, κάτι το οποίο φέρνει την περιοχή στην πρώτη θέση από πλευράς πλούτου ειδών στη χώρα μας. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει ακόμη περισσότερο τη σημασία της Πρέσπας για την άγρια πανίδα, ενώ πολύ σύντομα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγγραφή Σχεδίου Δράσης για την προστασία των νυχτερίδων και στις τρεις χώρες.
Οι κάτοικοι της Πρέσπας εκδράμουν στην ελληνική και διασυνοριακή Πρέσπα
Στα πλαίσια της ευαισθητοποίησης των κατοίκων της Πρέσπας στις φυσικές και πολιτιστικές αξίες της περιοχής, αλλά και της ενίσχυσης των διασυνοριακών σχέσεων και των πολιτιστικών ανταλλαγών, η ΕΠΠ συνεχίζει να διοργανώνει εκδρομές στην Πρέσπα εντός και εκτός των συνόρων. Συγκεκριμένα στις 18 Μαρτίου διοργανώθηκε, ειδικά για τους κατοίκους της περιοχής, οικοξενάγηση στην ελληνική Πρέσπα. Αν και η περιήγηση περιελάμβανε γνώριμα χωριά, όπως τον Άγιο Γερμανό, τον Άγιο Αχίλλειο και τους Ψαράδες, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σπάνιες φυσικές και πολιτιστικές αξίες που κρύβει καθένα από αυτά τα μέρη και να εξερευνήσουν τον τόπο τους. Το πρόγραμμα ξεκίνησε από τον Άγ. Γερμανό με επίσκεψη στην ομώνυμη εκκλησία και μία σύντομη βόλτα μέχρι το Κέντρο Πληροφόρησης που λειτουργεί η ΕΠΠ. Στη συνέχεια οι εκδρομείς κατευθύνθηκαν προς τον Άγ. Αχίλλειο με την ομώνυμη βασιλική, όπου στη διαδρομή είχαν την ευκαιρία να κάνουν παρατήρηση πουλιών με τηλεσκόπια και κιάλια, κάτι που ήταν πρωτόγνωρο για πολλούς. Η ξενάγηση τελείωσε στο παραλίμνιο χωριό Ψαράδες, όπου γευματίζοντας συζήτησαν για την επόμενη εξόρμησή τους.

Η επόμενη εκδρομή δεν άργησε να διοργανωθεί και αυτή τη φορά ήταν εκτός συνόρων. Στις 28 Μαρτίου οι κάτοικοι της Πρέσπας πέρασαν τα σύνορα με σκοπό να γνωρίσουν τη Μεγάλη Πρέσπα από την πλευρά της Αλβανίας. Εδώ η συμμετοχή ήταν πολύ μεγάλη -95 άτομα! Η ξενάγηση ξεκίνησε από την Γκόριτσα, ένα παραλίμνιο χωριό στη Μεγάλη Πρέσπα, με βόλτα και καφέ στην πλατεία. Στην Γκόριτσα, όπου η γεωργία απασχολεί το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων, μπορεί ακόμη κανείς να συναντήσει παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας, γεγονός που προκάλεσε το ενδιαφέρον όλων. Στον κάμπο οι εκδρομείς είχαν την ευκαιρία να ξαναθυμηθούν τον παραδοσιακό τρόπο καλλιέργειας της γης, καθώς οι εικόνες από τα γαϊδουράκια με το αλέτρι είναι πολύ συνηθισμένες στην περιοχή. Πολύ ενδιαφέρον είχε επίσης το πέρασμα από το σημείο όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει τα νερά της Μεγάλης Πρέσπας να καταλήγουν στη λίμνη Οχρίδα. Η εκδρομή έκλεισε με βόλτα στην πόλη της Κορυτσάς και επίσκεψη στην εκκλησία της Αναστάσεως, όπου οι κάτοικοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν λειτουργία στα Αλβανικά.

Η επόμενη εκδρομή, μετά από αίτημα των κατοίκων, αναμένεται να διοργανωθεί πολύ σύντομα!
Εγκαίνια της έκθεσης «Ο θησαυρός των λιμνών μας»
Με κεντρικό μήνυμα «Μάθε όλα όσα πρέπει για να διατηρηθεί ανέπαφος ο θησαυρός των λιμνών» πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 15 Απριλίου τα εγκαίνια της έκθεσης.

Τα σπάνια, μοναδικά στον κόσμο, είδη ψαριών που ζουν στις λίμνες των Πρεσπών, η σημασία της αλιείας στην οικονομία του τόπου και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, οι παράγοντες που απειλούν τη διαβίωση των ψαριών, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία τους αποκαλύφθηκαν στους επισκέπτες μέσα από τα θεματικά πάνελ της έκθεσης. Εκπρόσωποι τοπικών φορέων, δημοσιογράφοι και κάτοικοι των Πρεσπών τίμησαν με την παρουσία τους την έκθεση και είχαν την ευκαιρία να μάθουν αλλά και να συζητήσουν για αυτή την πολύτιμη, και λιγότερο γνωστή, πτυχή του φυσικού πλούτου της περιοχής.

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών επιμελήθηκε την προετοιμασία του εκθεσιακού υλικού, ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές ο Δήμος Πρεσπών και οι δύο αλιευτικοί συνεταιρισμοί της περιοχής, ο «Άγιος Νικόλαος» και ο «Ποσειδών». Οι φορείς της Πρέσπας συνεργάζονται και διαδίδουν από κοινού το μήνυμα της προστασίας του σπάνιου αυτού φυσικού πλούτου. Η προστασία της ιχθυοπανίδας, προς όφελος του ανθρώπου και της φύσης, απαιτεί τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων˙ των ψαράδων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιστημόνων αλλά και όλων των πολιτών.

Ο Δήμαρχος Πρεσπών Βασίλειος Τσέπας, δήλωσε: «Η Πρέσπα φημίζεται για τη μοναδικότητα πολλών χαρακτηριστικών του φυσικού της περιβάλλοντος. Ένα από αυτά είναι και η ιχθυοπανίδα της με τα πολλά ενδημικά είδη, τα οποία επιθυμούμε να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε».

Η Διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού, δήλωσε: «H μοναδική ιχθυοπανίδα των Πρεσπών είναι άλλος ένας λόγος για τον οποίο η περιοχή είναι σημαντική. Η διατήρησή της είναι αλληλένδετη με την καλή κατάσταση του οικοσυστήματος και κυρίως με την ορθή διαχείριση των υδάτων σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο όλοι οι φορείς και από τις τρεις χώρες που μοιραζόμαστε τη λεκάνη των Πρεσπών να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας προς αυτόν τον κοινό στόχο».

Ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Ψαράδων «Άγιος Νικόλαος» Νίκος Τραϊνόπουλος, δήλωσε: «Για μας τους αλιείς της Πρέσπας, οι λίμνες και τα ψάρια της είναι πηγή ζωής. Γι’ αυτό στηρίζουμε τις προσπάθειες που προβάλουν την ιχθυοπανίδα των λιμνών μας, όπως είναι και αυτή η έκθεση».

Ο Πρόεδρος του Αλιευτικού Συνεταιρισμού «Ποσειδών» Αντώνης Δημητρόπουλος, δήλωσε: «Η υγεία -καθαριότητα- των λιμνών είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Όσο υπάρχει καθαριότητα, υγεία και ζωτικός πλούτος στις λίμνες θα υπάρχει και ευημερία στην περιοχή».

Η έκθεση διοργανώθηκε στα πλαίσια του προγράμματος LIFE+ Ενημέρωση & Επικοινωνία (2010-2013) «Ψάρια, Αλιεία & Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών». Πρόκειται για κινητή έκθεση η οποία στη διάρκεια του προγράμματος θα ταξιδέψει στην ευρύτερη δυτική Μακεδονία, αλλά και σε μεγάλα αστικά κέντρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Επειδή όμως η Πρέσπα δεν ανήκει μόνο στην Ελλάδα, η έκθεση θα μεταφραστεί και θα ταξιδέψει σε Αλβανία και ΠΓΔΜ. Η εκτός συνόρων δράση δεν εντάσσεται στα πλαίσια του προγράμματος LIFE, αλλά θα γίνει αποκλειστικά με πόρους της ΕΠΠ.
Επιμέλεια: Ράλλια Κουγιουμτζή

Συντακτική ομάδα: Μ. Βλάσση, Μ. Γκλέτσος, Α. Λογοθέτη, Δ. Μάντζιου, Β. Ρουμελιώτου

Φωτογραφίες: ΕΠΠ ΑΡΧΕΙΟ/ F. Doleson, Ρ. Κουγιουμτζή, Λ. Νικολάου

Χορηγία: Velti
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Άγιος Γερμανός, Πρέσπα
530 77 Άγιος Γερμανός
Τηλ: 23850 51211,
23850 51233
Fax: 23850 51343

www.spp.gr
spp@line.gr
Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το newsletter, παρακαλούμε στείλτε mail στο spp@line.gr
© 2011 Εταιρία Προστασίας Πρεσπών