Τεύχος 7, Απρίλιος 2012

Συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο B-WARE για την εκτίμηση της κατάστασης της ποιότητας των νερών.
 

Οι λίμνες της Πρέσπας, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, είναι διασυνοριακές λίμνες μοιρασμένες ανάμεσα σε 3 χώρες ....

Περισσότερα...

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών συμμετέχει στο πρόγραμμα Vodafone World of Difference
 

Ο Βαγγέλης Τζιρίτης, Γεωλόγος με ειδίκευση σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, είναι ένας από τους 5 επιτυχόντες....

Περισσότερα...

Νέα προγράμματα ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης σχεδιάζει η ΕΠΠ
 

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) παρατηρώντας την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για αειφορικό τουρισμό και έχοντας πάντα ....

Περισσότερα...

Οι μικροί εξερευνητές στη Λέσχη της Φύσης

Τα παιδιά της περιοχής, έχουν ξεχυθεί τους τελευταίους μήνες στα μονοπάτια της Πρέσπας και γνωρίζουν ακόμα καλύτερα τον τόπο τους  ...

Περισσότερα...
Σχέδιο δράσης για το τσάι του βουνού της Πρέσπας
 

Η λεκάνη των Πρεσπών, περιτριγυρισμένη από τα βουνά της, διαθέτει όλες εκείνες τις συνθήκες που ευνοούν ...

Περισσότερα...
Νεκρή αρκούδα από δηλητηριασμένο δόλωμα βρέθηκε στους Ψαράδες Πρεσπών

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο θανάτωσης άγριων ζώων με δηλητηριασμένα δολώματα....

Περισσότερα...

                                                    Ακολουθήστε μας στο facebook

Συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο B-WARE για την εκτίμηση της κατάστασης της ποιότητας των νερών

Οι λίμνες της Πρέσπας, Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, είναι διασυνοριακές λίμνες μοιρασμένες ανάμεσα σε 3 χώρες (Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Αλβανία) και ως τέτοιες δέχονται διάφορους ρύπους από ποικίλες πηγές, όπως γεωργικά, αστικά και βιομηχανικά απόβλητα. Η ρύπανση του νερού συνιστά μία από τις μεγαλύτερες απειλές και δυστυχώς είναι δύσκολο να την αντιληφθεί κανείς εγκαίρως, καθώς επιδρά σταδιακά και αργά στο οικοσύστημα. Ο ευτροφισμός των νερών αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές παραμέτρους που επηρεάζουν την κατάσταση των νερών. Προκαλείται κυρίως όταν καταλήγουν στις λίμνες μεγάλες ποσότητες ουσιών, πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, όπως το άζωτο και ο φώσφορος. Τέτοιες ουσίες μεταξύ άλλων, περιέχονται σε μεγάλες ποσότητες στα γεωργικά λιπάσματα, αλλά και σε αστικά απόβλητα. Αυτή η αύξηση των θρεπτικών συστατικών στα νερά, προκαλεί την υπερβολική ανάπτυξη μικροοργανισμών που συχνά οδηγεί σε μείωση του οξυγόνου, οπότε και παρατηρούνται φαινόμενα όπως οι θάνατοι ψαριών, ανάπτυξη φυκιών κλπ.

Τα τελευταία χρόνια διάφοροι παράγοντες όπως η μείωση του όγκου του νερού της Μεγάλης Πρέσπας σε συνδυασμό με την ανεπαρκή λειτουργία των σταθμών επεξεργασίας των λυμάτων σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη διερεύνησης της ποιότητας των νερών των λιμνών. Το γεγονός αυτό ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την μέχρι πρόσφατα έλλειψη συστημάτων εθνικής συνεχούς και συστηματικής παρακολούθησης των υδάτων και στις τρεις χώρες που μοιράζονται τις λίμνες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση για την οικολογική κατάσταση των υδάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών αποφάσισε να διερευνήσει περισσότερο το θέμα της ρύπανσης και του ευτροφισμού των λιμνών ξεκινώντας έτσι μια συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο B-WARE της Ολλανδίας με στόχο την εκτίμηση της κατάστασης της ποιότητας του νερού και στις δύο λίμνες. Αυτό θα πραγματοποιηθεί με τη συλλογή και την ανάλυση δειγμάτων νερού, καθώς και οργανισμών και ιζημάτων από τις λίμνες με δύο δειγματοληψίες σε διαφορετικές εποχές. Η έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει και στις αρχές Μαρτίου ερευνητές του Κέντρου B-WARE επισκέφθηκαν για πρώτη φορά την Πρέσπα. Μέσα σε τέσσερις μέρες και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες (πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια) συνέλεξαν δείγματα νερού από διαφορετικά βάθη των λιμνών αλλά και δείγματα ιζημάτων από τους πυθμένες τους, ενώ η έρευνα θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι του 2012.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ορίστηκε Εθνικό Δίκτυο Παρακολούθησης της Ποιότητας και Ποσότητας των Υδάτων της χώρας. Επικροτούμε την απόφαση αυτή και ευελπιστούμε στην άμεση εφαρμογή της, καθώς η τεκμηριωμένη και σε βάθος γνώση της κατάστασης της ποιότητας του νερού αποτελεί πρωταρχικό παράγοντα για την ολοκληρωμένη προστασία του οικοσυστήματος, καθώς το νερό επηρεάζει όλους τους οργανισμούς που ζουν γύρω και μέσα σε αυτό.

Tέλος, από τον Απρίλιο του 2012 άρχισε τις δειγματοληψίες το EKBY (Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων), που είναι ο αρμόδιος φορέας για την υλοποίηση των δειγματοληψιών, των αναλύσεων και των επιτόπιων μετρήσεων, καθώς και για την ετήσια υποβολή στοιχείων στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων, αναφορικά με την ταξινόμηση της οικολογικής κατάστασης των λιμνών.
 

       Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών συμμετέχει στο πρόγραμμα Vodafone World of Difference

Ο Βαγγέλης Τζιρίτης, Γεωλόγος με ειδίκευση σε θέματα διαχείρισης υδάτινων πόρων, είναι ένας από τους 5 επιτυχόντες του κοινωνικού προγράμματος Vodafone World of Difference. Το πρόγραμμα του δίνει την ευκαιρία να εργαστεί για έναν ολόκληρο χρόνο στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών στη θέση του Περιβαλλοντικού Συμβούλου.

Αντικείμενο του έργου του είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση και η αξιολόγηση ενός συστήματος περιβαλλοντικής παρακολούθησης των υδατικών πόρων της περιοχής, μέσα από το οποίο θα αξιολογούνται σε πραγματικό χρόνο μια σειρά από ποιοτικά δεδομένα. Ακριβέστερα, μέσω της εγκατάστασης ενός αισθητήρα προσδιορισμού ποιοτικών παραμέτρων στη λίμνη Μικρή Πρέσπα, θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο (real time), βάσει τηλεμετρικής μεθόδου, τα ποιοτικά δεδομένα της λίμνης και στη συνέχεια θα επεξεργάζονται προκειμένου να αξιολογηθούν περαιτέρω. Παράλληλα, θα πραγματοποιούνται δειγματοληψίες και αναλύσεις νερού με στόχο τον προσδιορισμό συγκεκριμένων στοιχείων, ενώ θα γίνεται εκτίμηση και ανάλυση των επιπτώσεων της υπάρχουσας κατάστασης της λίμνης στο φυσικό περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Τόσο το πρόγραμμα αυτό, όσο και η συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών με το Ερευνητικό Κέντρο B-WARE της Ολλανδίας εντάσσονται στο πλαίσιο των δράσεων της οργάνωσης για την εκτίμηση της ποιότητας των υδάτων των λιμνών. Οι αυξανόμενες πιέσεις που δέχονται οι λίμνες τα τελευταία χρόνια από την εντατική γεωργία στην παραλίμνια ζώνη και την ανεπαρκή λειτουργία των σταθμών επεξεργασίας των λυμάτων σε όλη τη λεκάνη της Πρέσπας, σε συνδυασμό με την μέχρι πρόσφατα έλλειψη εθνικών συστημάτων παρακολούθησης υδάτων και στις 3 χώρες που μοιράζονται τις λίμνες, οδήγησαν την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών στην εντατικοποίηση τέτοιου είδους δράσεων. Το πρόγραμμα Vodafone World of Difference είναι μια κοινωφελής πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε το 2002 και μέχρι σήμερα έχει δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 1.500 επιτυχόντες σε όλο τον κόσμο να εργαστούν σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και να αμείβονται για αυτή την εργασία τους. Το πρόγραμμα καλύπτει το μισθό και τα σχετικά με το έργο έξοδα κάθε επιλαχόντα, δίνοντάς του τη δυνατότητα να συνεισφέρει πλήρως για ένα χρόνο στο έργο του οργανισμού του. Περισσότερα για το πρόγραμμα, το Βαγγέλη Τζιρίτη, αλλά και τους άλλους επιτυχόντες μπορείτε να δείτε εδώ .

 

Νέα προγράμματα ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης σχεδιάζει η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών  παρατηρώντας την ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για αειφορικό τουρισμό και έχοντας πάντα ως προτεραιότητα την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, προχωρά στο σχεδιασμό νέων προγραμμάτων και προσκαλεί τους επισκέπτες, αλλά και τους κατοίκους της περιοχής να «βιώσουν» την Πρέσπα.

Ειδικά σχεδιασμένες δραστηριότητες στο περιβάλλον της περιοχής που ξεπερνούν την απλή ξενάγηση και στοχεύουν στην κατανόηση της αλληλένδετης σχέσης του άνθρωπου με τη φύση θα πραγματοποιούνται από έμπειρους συνεργάτες της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών. Διαδρομές σε μονοπάτια της φύσης και της ιστορίας, παρατήρηση της άγριας ζωής, ερμηνεία της επίδρασης και του ρόλου του ανθρώπου στη δημιουργία και στη διατήρηση του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος είναι κάποια μόνο από τα νέα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Τα προγράμματα θα ανανεώνονται συνεχώς με καινούριες διαδρομές και δραστηριότητες, ενώ θα προσαρμόζονται στην εποχή και στις προτιμήσεις της κάθε ομάδας.

Στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, μετά από 20 χρόνια λειτουργίας, κλείνει το Κέντρο Πληροφόρησης στον Άγιο Γερμανό. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο Κέντρο ήταν το πρώτο που λειτούργησε ποτέ μέσα σε Εθνικό Δρυμό. Πρωταρχικός στόχος της ίδρυσής του, το 1991, ήταν η ανάδειξη των όχι και τόσο γνωστών-τότε-φυσικών και πολιτιστικών αξιών της Πρέσπας. Είκοσι χρόνια μετά, έχοντας εκπληρωθεί ο αρχικός σκοπός και καθώς έχουν προστεθεί άλλα τρία Κέντρα Ενημέρωσης στην περιοχή από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών γυρίζει σελίδα ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις και τις συνθήκες της εποχής και προχωρά στο σχεδιασμό νέων προγραμμάτων.

Τα πρώτα προγράμματα έχουν ήδη διαμορφωθεί και είναι διαθέσιμα για το κοινό. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Οι μικροί εξερευνητές στη Λέσχη της Φύσης

Τα παιδιά της περιοχής, έχουν ξεχυθεί τους τελευταίους μήνες στα μονοπάτια της Πρέσπας και γνωρίζουν ακόμα καλύτερα τον τόπο τους! Η ευκαιρία αυτή δόθηκε σε 10 παιδιά τετάρτης και πέμπτης δημοτικού, που είναι μέλη της “Λέσχης της Φύσης", μιας ιδέας που πιλοτικά πήρε σάρκα και οστά χάρη στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών  στα πλαίσια των δράσεων της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Κάθε μήνα η ομάδα επιλέγει διαφορετικό μέρος, αλλά και θέμα για την περιήγησή της. Τα παιδιά μαθαίνουν να "διαβάζουν" το τοπίο, να παρατηρούν τα πουλιά και άλλα ζώα και φυτά και μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, έρχονται όλο και πιο κοντά στη φύση. Ορισμένες από αυτές τις δράσεις που έκαναν ήταν να φτιάξουν παλέτες όπου κυριαρχούσαν τα χρώματα του χειμώνα και έπειτα κατασκεύασαν ταΐστρες για να βρουν τροφή τα πουλιά όταν όλα ήταν καλυμμένα με χιόνι. Στην τελευταία εξόρμηση μάλιστα, ο καιρός ήταν τόσο καταπληκτικός που η ομάδα περπάτησε στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου. Εκεί τα παιδιά αναγνώρισαν τα αποδημητικά υδρόβια πουλιά και στη συνέχεια συζήτησαν για το τί είναι τοπίο. Έπειτα, προχώρησαν στην αποτύπωση της εικόνας του, παίζοντας το ρόλο της φωτογραφικής μηχανής! Χωρίστηκαν σε ζευγάρια, όπου το ένα έκανε το φακό διαλέγοντας ένα σημείο της περιοχής και το άλλο την κάρτα μνήμης αποτυπώνοντας στο χαρτί το τοπίο που του περιέγραφε ο φακός.

Με αυτά και πολλά άλλα τα παιδιά περνούν τη μέρα τους όμορφα και δημιουργικά στη Λέσχη της Φύσης, η οποία αν και ξεκίνησε πιλοτικά, ελπίζουμε να εμπλουτιστεί με ακόμα περισσότερα μέλη. Άλλωστε, σκοπός της δημιουργίας της Λέσχης είναι να γίνει κέντρο απασχόλησης των παιδιών, όπου με βάση το περιβάλλον της Πρέσπας, θα κατανοήσουν την άρρηκτα συνδεδεμένη σχέση φύσης και ανθρώπου.

Αναμένουμε λοιπόν, την επόμενη εξόρμηση!
 

Σχέδιο δράσης για το τσάι του βουνού της Πρέσπας

Η λεκάνη των Πρεσπών, περιτριγυρισμένη από τα βουνά της, διαθέτει όλες εκείνες τις συνθήκες που ευνοούν τόσο την διατήρηση, όσο και την ανάπτυξη της σπάνιας χλωρίδας της. Πάνω από 2000 είδη και υποείδη φυτών έχουν καταγραφεί έως σήμερα, ενώ τα 194 από αυτά θεωρούνται σημαντικά λόγω των διαφόρων ιδιαιτεροτήτων τους. Ένα από τα γνωστότερα φυτά που συναντάει κανείς στην περιοχή είναι το τσάι του βουνού, για την προστασία του οποίου ολοκληρώθηκε πρόσφατα Σχέδιο Δράσης.

Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή απαντάται το Sideritis raeseri, ένα είδος τσαγιού, η εξάπλωση του οποίου περιορίζεται στο δυτικό τμήμα της Βαλκανικής χερσονήσου. Συναντάται στις ορεινές περιοχές των Πρεσπών με υψόμετρο από 1000 – 2000 μέτρα, σε βραχώδη ξηρά εδάφη και σε λιβάδια ασβεστολιθικών βιοτόπων. Η επιστημονική ονομασία του γένους sideritis, που περιλαμβάνει περίπου 150 διαφορετικά είδη, προέρχεται από την ελληνική λέξη "σίδηρος" ακριβώς λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σ’ αυτό το στοιχείο. Αυτό το ιδιαίτερο είδος έχει φαρμακευτικές ιδιότητες που αξιοποιούνται από την παραδοσιακή ιατρική στην αντιμετώπιση της βρογχίτιδας, στην ανακούφιση του κοινού κρυολογήματος, αλλά και στην καταστολή του εμφυσήματος των πνευμόνων.

Δυστυχώς, αυτές οι θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού, οδηγούν στην αλόγιστη, δίχως έλεγχο και κανόνες, συλλογή του. Ο αριθμός των συλλεκτών είναι άγνωστος, αφού είναι παντελής η έλλειψη συστήματος αδειοδότησης, ενώ η άγνοια και οι λαθεμένες πρακτικές (όπως λ.χ. το ξερίζωμα των φυτών) οδηγούν σε σημαντική μείωση των πληθυσμών του και κατά συνέπεια σε διατάραξη των οικοτόπων. Η ορθή συλλογή θα πρέπει να γίνεται κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του τον Ιούνιο και Ιούλιο, ως εξής: Κόβουμε μόνο το στέλεχος με τα άνθη, χρησιμοποιώντας κοφτερή λεπίδα ή ψαλίδι, πάνω από το ξυλώδες τμήμα του φυτού, αφήνοντας παράλληλα τουλάχιστον το 1/3 με καλά ανεπτυγμένους ανθοφόρους βλαστούς (ή δυο στελέχη ανά άτομο). Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται ο πολλαπλασιασμός του μέσω των σπόρων. Εξίσου σημαντική είναι και η αποθήκευσή του, η οποία θα πρέπει να γίνεται μέσα σε βαμβακερές ή χάρτινες σακούλες, απαραιτήτως στεγνές και καθαρές και εν συνεχεία να φυλάσσεται μακριά από τον ήλιο, την υγρασία και τη σκόνη.

Για την αποτελεσματική προστασία του είδους, πρόσφατα ολοκληρώθηκε Σχέδιο Δράσης με τη συνεργασία επιστημόνων και από τις τρεις χώρες. Η ελληνική συμμετοχή ανήκει στον δασολόγο Γεώργιο Φωτιάδη, πλαισιωμένο και από διάφορους επιστήμονες και τοπικούς παράγοντες. Το Σχέδιο παρουσιάστηκε σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε ειδικά για αυτό το σκοπό από το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών στο Θεματικό Κέντρο Πληροφόρησης της Πύλης. Εκεί συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν την παρούσα κατάσταση για το τσάι του βουνού στην περιοχή των Πρεσπών, τις υφιστάμενες απειλές, τις προδιαγραφές για την καλλιέργειά του στην περιοχή, καθώς και τις ωφέλειες που θα προκύψουν. Το Σχέδιο υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος GEF/ UNDP «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Οικοσυστημάτων στη Λεκάνη των Πρεσπών σε Αλβανία, ΠΓΔΜ και Ελλάδα».
 

Νεκρή αρκούδα από δηλητηριασμένο δόλωμα βρέθηκε στους Ψαράδες Πρεσπών

 
Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει το φαινόμενο θανάτωσης άγριων ζώων με δηλητηριασμένα δολώματα, καθώς με επανειλημμένα περιστατικά ζώων που έχουν θανατωθεί από δηλητηριασμένα δολώματα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι οι φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών και οι συνεργάτες της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μία σειρά θλιβερών περιστατικών κορυφώθηκε με θύμα μία ενήλικη μεγαλόσωμη αρκούδα η οποία εντοπίστηκε την Κυριακή 29 Απριλίου 2012, στους Ψαράδες Πρεσπών. Το νεκρό ζώο εντοπίστηκε από ανθρώπους του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών (ΦΔΕΔΠ) οι οποίοι ενημέρωσαν άμεσα τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ που έσπευσε στην περιοχή.

Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων και η θανάτωση ζώων απαγορεύονται σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία εδώ και πολλά χρόνια και αποτελούν μία από τις βασικότερες απειλές για την άγρια ζωή, αλλά και για τα σκυλιά φύλαξης των κοπαδιών. Παράλληλα, αποτελούν πρόβλημα και για τη δημόσια υγεία αφού βάζουν σε κίνδυνο και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής. Πρόκειται για αδικήματα που επισύρουν ποινή πολύμηνης φυλάκισης για κάθε θανατωμένο ζώο και βαριά πρόστιμα.

Ειδικά για τους ελληνικούς ποιμενικούς σκύλους που χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη των κοπαδιών, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από διάφορους φορείς για τη διάσωση της φυλής. Από το 1997, μάλιστα, η περιβαλλοντική οργάνωση ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ δραστηριοποιείται για την αναπαραγωγή και επαναδιάδοση της συγκεκριμένης ράτσας στην ελληνική ύπαιθρο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις πολλαπλές απειλές της φυλής, με τα δηλητηριασμένα δολώματα να είναι μία από τις βασικότερες.

«Το φαινόμενο της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις σε εθνικό επίπεδο, γεγονός που απαιτεί την παρέμβαση της Δασικής Υπηρεσίας, των Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, αλλά και της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής, τόσο για τον εντοπισμό των υπευθύνων όσο και για τον έλεγχο και περιορισμό αντίστοιχων περιστατικών», επισημαίνει ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης, Δρ. Νίκος Γιαννάκης.
 
(Πηγή: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών www.fdedp.gr )

 
Επιμέλεια: Ράλλια Κουγιουμτζή

Συντακτική ομάδα: Ο. Αλεξάνδρου, Φ. Βακιτσίδου, Μ. Βλάσση, Τ. Γκώγκου (ΦΔΕΔΠ), Ρ. Κουγιουμτζή, Ε. Κουτσερή, Β. Νιτσοπούλου, Γ. Φωτιάδης

Φωτογραφίες: ΕΠΠ ΑΡΧΕΙΟ/ Α. Γεωργαντά, Χ. Θεοδώρογλου, Ρ. Κουγιουμτζή, Ε. Κουτσερή, Χ. Μητριτζίκου, Β. Νιτσοπούλου,

Χορηγία: Velti, Τράπεζα Πειραιώς
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Άγιος Γερμανός, Πρέσπα
530 77 Άγιος Γερμανός
Τηλ: 23850 51211, 23850 51233
Fax: 23850 51343

www.spp.gr
spp@line.gr

Ευχαριστούμε την

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

για την υποστήριξή της στην έκδοση του ηλεκτρονικού μας newsletter

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το newsletter, παρακαλούμε στείλτε mail στο spp@line.gr
© 2012 Εταιρία Προστασίας Πρεσπών