Τεύχος 6, Ιανουάριος 2012

Ανεξέλεγκτη πλέον η δράση των λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις
 

Η ανεξέλεγκτη δράση των λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών έχει ξεπεράσει κάθε όριο....

Περισσότερα...

Νέους τύπους οικοτόπων και νέα είδη φυτών αναδεικνύει η νέα χαρτογράφηση οικοτόπων του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών
 

Η Πρέσπα μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις πιο σημαντικές περιοχές των Βαλκανίων και της Ευρώπης σε ότι αφορά τη βλάστηση και τη χλωρίδα....

Περισσότερα...

Νέοι τόποι διαβίωσης της μπράνας βρέθηκαν σε ποτάμια της ΠΓΔΜ
 

Η μπράνα ή μπρένγκα (Barbus prespensis) είναι ενδημικό είδος των Πρεσπών και ζει και στις δύο λίμνες σε πολύ μικρούς πλέον πληθυσμούς....

Περισσότερα...

Το πρόγραμμα LIFE Επικοινωνία συνεχίζει με πολλές ενημερωτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους

"Ταξίδι στο βυθό" πραγματοποιούν κάθε μήνα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων της Πρέσπας παρέα με τη Ζωή και τον Αχιλλέα, τους ήρωες της περιπέτειας ...

Περισσότερα...
Συνεργασία με το Εθνικό Πάρκο της Galicica
 

«Τα μακριά πανέμορφα μαλλιά της Ριστάνα έγιναν η γούνα της, τα νύχια της μεγάλωσαν και το σώμα της πήρε το σχήμα γάτας»...

Περισσότερα...
“Πίστη σε ένα ξεχασμένο μέρος”: ένα βραβευμένο κείμενο για την Πρέσπα από τον Julian Hoffman

«Αν και χρησιμοποιείται ευρέως, η λέξη πίστη δεν είναι εύκολο να οριστεί», γράφει ο Julian Hoffman στο βραβευμένο του δοκίμιο “Faith in a Forgotten Place”....
Περισσότερα...

Ανεξέλεγκτη πλέον η δράση των λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, καταγγέλλουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

Η ανεξέλεγκτη δράση των λαθροθήρων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Δεν πρόκειται πλέον για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά για μόνιμη τακτική. Τελευταίο περιστατικό, στις 18 Ιανουαρίου, όπου Φύλακας του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών σε συνεργασία με Δασοφύλακα εντόπισε πολυπληθή ομάδα κυνηγών σε απαγορευμένη για την άσκηση θήρας ζώνη του Εθνικού Πάρκου και εντός της απαγορευμένης ζώνης των 500μ. από τα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ. Επιπλέον το περιστατικό συνέβη εν μέσω ισχυρού παγετού και απαγορευτικής περιόδου λόγω κάλυψης του εδάφους με χιόνι*, γεγονός που καταρρίπτει οποιοδήποτε ενδεχόμενο ισχυρισμό σχετικά με τη νομιμότητα της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

Ανάλογα περιστατικά έχουν δημιουργηθεί επανειλημμένως στο παρελθόν. Οι Φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες των φορέων για την αποτροπή των παράνομων περιστατικών εντός των προστατευόμενων περιοχών, επιτελούν το καθήκον τους στο βέλτιστο επίπεδο. Παρόλα αυτά έχουν επανειλημμένως δεχθεί υβριστικές επιθέσεις από λαθροθήρες που προκλητικά αγνοούν οποιαδήποτε παρατήρηση και δεν συμμορφώνονται στα μέτρα προστασίας που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία για το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Στο τελευταίο περιστατικό, ο Φύλακας στην αναφορά του μιλά ακόμη και για απειλή που δέχτηκε ο ίδιος για τη ζωή του στην προσπάθειά του να πείσει τους λαθροκυνηγούς ότι πρέπει να σέβονται τους κανόνες, γεγονός που ξεπερνά πλέον κάθε όριο και που αποτρέπει τους φύλακες από την άσκηση των καθηκόντων τους.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις: Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ και WWF Ελλάς καταγγέλλουν την ανεξέλεγκτη λαθροθηρία στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών και καλούν την Πολιτεία να λάβει επειγόντως μέτρα για την πάταξη των παράνομων δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές, καθώς και να ενισχύσει τη δυνατότητα των Φορέων Διαχείρισης να επιτελέσουν το έργο τους για την προστασία των πολύτιμων και ευαίσθητων αυτών περιοχών.

Η Διευθύντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών Μυρσίνη Μαλακού, δήλωσε:

“Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Πρέσπας στο οποίο τόσα χρόνια όλοι βασίζουμε την ανάπτυξή της και το μέλλον της. Εξαιτίας των προσπαθειών όλων, κατοίκων και οργανώσεων, η Πρέσπα θεωρείται υποδειγματική, μια αληθινή «Κιβωτός ζωής» που έχει αναγνωριστεί και καταξιωθεί διεθνώς. Τα επανειλημμένα περιστατικά παράνομης λαθροθηρίας, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται ποτέ αποφασιστικά και ουσιαστικά, καταστρέφουν όχι μόνο το περιβάλλον μας, αλλά αμαυρώνουν την εικόνα της περιοχής μας, τον τουρισμό και την ανάπτυξή της. Καλούμε την Πολιτεία να κάνει το αυτονόητο και να μας προστατέψει από τους παράνομους, ενισχύοντας τους Φορείς Διαχείρισης και δίνοντας ουσιαστικές αρμοδιότητες στους Φύλακες – Επόπτες. Καλούμε την Κυνηγετική Συνομοσπονδία να καταλάβει την κρισιμότητα της κατάστασης και να αντιδράσει άμεσα γιατί αυτά που χαρακτηρίζει ως «μεμονωμένα περιστατικά» είναι στην Πρέσπα η καθημερινότητά μας και η ζωή μας και δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση.”
 

 

        Νέους τύπους οικοτόπων και νέα είδη φυτών αναδεικνύει η νέα χαρτογράφηση οικοτόπων του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών

Η Πρέσπα μπορεί να θεωρηθεί ως μία από τις πιο σημαντικές περιοχές των Βαλκανίων και της Ευρώπης σε ότι αφορά τη βλάστηση και τη χλωρίδα. Το Νοέμβριο του 2011 ολοκληρώθηκε το έργο της νέας χαρτογράφησης της βλάστησης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, που θα αντικαταστήσει αυτή που είχε γίνει το 2000. Το έργο που χρηματοδότησε η ΕΠΠ, διήρκεσε 16 μήνες και πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του ΤΕΙ Λάρισας σε συνεργασία με άλλους δασολόγους, ειδικευμένους στη φυτοκοινωνιολογία, λιβαδοπονία, γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, κλπ.

Με τη νέα αυτή χαρτογράφηση αποκαλύφτηκαν εντυπωσιακά στοιχεία για τη βλάστηση των Πρεσπών. Μεταξύ άλλων:

• Καταγράφηκαν συνολικά 49 τύποι οικοτόπων. Από αυτούς 29 ανήκουν στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, αριθμός ιδιαίτερα αυξημένος σε σχέση με τους 30 τύπους οικοτόπων που είχαν καταγραφεί το 2000, αλλά και υψηλός συγκριτικά με άλλες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. στον Όλυμπο και στη Ροδόπη είχαν καταγραφεί αντίστοιχα 15 και 18 τέτοιοι τύποι οικοτόπων).

• Καταγράφηκαν συνολικά πάνω από 70 διαφορετικοί τύποι βλάστησης,

• Επτά τύποι οικοτόπων χαρακτηρίζονται στην Οδηγία 92/43/ΕΟΚ ως «Οικότοποι προτεραιότητας», δηλαδή ιδιαίτερα σημαντικοί και προστατευτέοι. Εξ αυτών, οι δύο είναι δασικοί και οι πέντε λιβαδικοί,

• Οκτώ τύποι οικοτόπων έχουν πολύ μικρή εξάπλωση στην Ελλάδα, εκ των οποίων:

1) ένας ([6120] οικότοπος προτεραιότητας) καταγράφεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα
2) δύο [9562 και 951A] έχουν καταγραφεί σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο στην περιοχή των Πρεσπών,
3) ο μεικτός τύπος οικοτόπου [92A0 X 91Κ0] αποτελεί ιδιαίτερο τύπο βλάστησης, που αντιπροσωπεύει τα παραλίμνια μεικτά δάση ιτιών και σημύδων και δεν έχει καταγραφεί σε άλλη περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης!
4) τέσσερις τύποι οικοτόπων έχουν καταγραφεί σε λίγες μόνο περιοχές του δικτύου Natura 2000 της Ελλάδας.

Επιπλέον, στα πλαίσια της χαρτογράφησης καταγράφηκαν για πρώτη φορά και διάφορα νέα είδη φυτών. Ως σήμερα, έχουν καταγραφεί πάνω από 1800 είδη και υποείδη φυτών εκ των οποίων τα 194 θεωρούνται σημαντικά λόγω των ιδιαιτεροτήτων τους: (α) είναι σπάνια, γιατί εξαπλώνονται μόνο στις Πρέσπες (δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο ή υπάρχουν μόνο σε λίγα βουνά γύρω από τις Πρέσπες), (β) είναι σπάνια γιατί κινδυνεύουν με εξαφάνιση σε όλη την Ευρώπη, (γ) έχουν βορειότερο ή νοτιότερο όριο της εξάπλωσής τους την περιοχή των Πρεσπών κ.ά.

Η χαρτογράφηση δεν περιορίστηκε μόνο μέσα στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, αλλά επεκτάθηκε και σε περιοχές γύρω από αυτό. Από τη χαρτογράφηση αυτή προέκυψε ότι νότια του Εθνικού Πάρκου (νότιες πλαγιές του όρους Τρικλάριο (Σφήκα), στην περιοχή της Κρυσταλλοπηγής) υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις με τύπους οικοτόπων προτεραιότητας και ως εκ τούτου θα μπορούσαν να ενταχθούν στο Δίκτυο Natura 2000.

Συμπερασματικά, η Πρέσπα ξεχωρίζει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και όσον αφορά την ποικιλότητα τύπων οικοτόπων, τύπων βλάστησης και χλωριδικών στοιχείων και γι’ αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση, ανάδειξη και προστασία τους.

Κείμενο: Γιώργος Φωτιάδης, Μιχάλης Βραχνάκης


 

Νέοι τόποι διαβίωσης της μπράνας βρέθηκαν σε ποτάμια της ΠΓΔΜ

Η μπράνα ή μπρένγκα (Barbus prespensis) είναι ενδημικό είδος των Πρεσπών και ζει και στις δύο λίμνες σε πολύ μικρούς πλέον πληθυσμούς. Αν και σχεδόν όλα τα είδη μπράνας που ζουν στην Ευρώπη είναι κυρίως ψάρια ποταμίσια, το συγκεκριμένο είδος ζει στις λίμνες και αναπαράγεται συνήθως στα χαμηλότερα σημεία των ποταμών. Πρόσφατες όμως έρευνες σε ποτάμια της Πρέσπας στην ΠΓΔΜ αποκάλυψαν ότι η μπράνα τελικά ζει και σε ψηλότερα σημεία των ποταμών.

Συγκεκριμένα, ενδείξεις για την ύπαρξη πληθυσμών πέστροφας και μπράνας στον ποταμό Bolnska, στη δυτική πλευρά της Πρέσπας, οδήγησαν τους ερευνητές της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και του Εθνικού Πάρκου της Galicica στην αναζήτησή τους. Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών επιφύλασσαν εκπλήξεις για τη διασυνοριακή ομάδα ερευνητών, καθώς δεν βρέθηκε καμία πέστροφα, ενώ αντίστοιχα παρατηρήθηκαν δεκάδες μπράνες στον ποταμό Bolnska και στον παραπόταμο Monastirska. Εξίσου εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι σε μεγαλύτερα υψόμετρα, πάνω από 962 μ., τα άτομα είχαν μεγαλύτερο μέγεθος, ενώ στον παραπόταμο Monastirska βρέθηκαν μπράνες ακόμα και σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1000 μ. Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά, καθώς αποδεικνύουν ότι υπάρχουν απομονωμένοι και κατακερματισμένοι πληθυσμοί στα ανώτερα τμήματα του ποταμού Bolnska και υπογραμμίζουν την ανάγκη για συνολική και διασυνοριακή προστασία των ενδημικών ειδών ψαριών της Πρέσπας.

Σκοπός των δειγματοληψιών ήταν να βρεθούν τμήματα ποταμών με πέστροφα και μπράνα, να καταγραφούν τα υψομετρικά όρια των πληθυσμών και πιθανά ανυπέρβλητα εμπόδια (π.χ. αναβαθμοί/ φράγματα) και να συλλεχθεί πολύτιμο γενετικό υλικό.
 

Το πρόγραμμα LIFE Επικοινωνία συνεχίζει με πολλές ενημερωτικές δράσεις για μικρούς και μεγάλους

"Ταξίδι στο βυθό" πραγματοποιούν κάθε μήνα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων της Πρέσπας παρέα με τη Ζωή και τον Αχιλλέα, τους ήρωες της περιπέτειας που σκαρφίστηκε η ομάδα της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών στα πλαίσια του προγράμματος LIFE.

Πρόκειται για ένα παιχνίδι – περιπέτεια με τις ιστορίες δύο παιδιών, της Ζωής και του Αχιλλέα, όταν αποφασίζουν να ανακαλύψουν το βυθισμένο χωριό όπου κάποτε ζούσαν οι πρόγονοί τους. Οι νέοι κάτοικοι του χωριού, το τσιρόνι ο φιλότιμος, η τσίμα η επιστήμονας, η πλατίκα η νοικοκυρά, ο κέφαλος ο δήμαρχος και άλλοι πρωταγωνιστές υποδέχονται κάθε μήνα τα παιδιά και τα βάζουν σε νέες περιπέτειες. Η ιστορία εξελίσσεται σε 12 τεύχη, όπου κάθε μήνα τα παιδιά μέσα από δραστηριότητες ή γρίφους ανακαλύπτουν το μαγικό κόσμο των ψαριών της Πρέσπας, του λιμναίου οικοσυστήματος και των απειλών που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα, “Ο θησαυρός των λιμνών μας", η κινητή έκθεση για τα ψάρια και την αλιεία των Πρεσπών συνεχίζει το ταξίδι της εντός και εκτός συνόρων. Τελευταίοι σταθμοί στην Ελλάδα αποτέλεσαν η Λέσχη Πολιτισμού Φλώρινας και το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας όπου δεκάδες επισκέπτες από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 16 Δεκεμβρίου ενημερώθηκαν για το σπάνιο κόσμο των ψαριών και την αλιεία στις Πρέσπες. Παράλληλα στην Αλβανία ξεκίνησε πάλι το πρόγραμμα επισκέψεων στα σχολεία με την έκθεση μέχρι στιγμής να έχει φιλοξενηθεί στα χωριά Shyec, Rakicka, Treni και Bitincka.
 

Συνεργασία με το Εθνικό Πάρκο της Galicica

«Τα μακριά πανέμορφα μαλλιά της Ριστάνα έγιναν η γούνα της, τα νύχια της μεγάλωσαν και το σώμα της πήρε το σχήμα γάτας»…. Κι έτσι δημιουργήθηκε ο λύγκας (Lynx lynx), το πανέμορφο αιλουροειδές που κάποτε ζούσε στα βουνά της Galicica σύμφωνα με το μύθο που ξεχώρισε στο διαγωνισμό που διοργάνωσε το Εθνικό Πάρκο της Galicica στην ΠΓΔΜ για τα παιδιά της Πρέσπας και της Αχρίδας.

Με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου της Galicica διοργανώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο εκδήλωση για τα παιδιά που ζουν στους πρόποδες του βουνού της Galicica από την πλευρά της Μεγάλης Πρέσπας και της Αχρίδας αντίστοιχα. Η εκδήλωση ήταν θεματική και αφιερωμένη στα μεγάλα θηλαστικά όπως η αρκούδα, ο λύκος και ο λύγκας που ζουν ή ζούσαν στο βουνό της Galicica. Μεταξύ άλλων τα παιδιά κλήθηκαν να φανταστούν μύθους και ιστορίες με θέμα τα μεγάλα αυτά ζώα και τη σχέση τους με τον άνθρωπο. Εννέα από αυτούς βραβεύτηκαν εκείνη την ημέρα αλλά αυτός που ξεχώρισε αφορούσε την προέλευση του λύγκα από τη μεταμόρφωση μίας όμορφης κοπέλας, της Ριστάνας. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον μύθο της 11χρονης Marija Mojsoska από το δημοτικό σχολείο της Αχρίδας.

Την εκδήλωση πραγματοποίησαν από κοινού το Εθνικό Πάρκο της Galicica και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) και εντάσσεται στα πλαίσια της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων. Το Εθνικό Πάρκο της Galicica βρίσκεται στο ομώνυμο βουνό μεταξύ των λιμνών Μεγάλης Πρέσπας και Αχρίδας στην ΠΓΔΜ και καλύπτει μία έκταση περίπου 250 τ.χλμ. Η ΕΠΠ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται συστηματικά με το συγκεκριμένο Πάρκο τόσο για τη διεξαγωγή κοινών ερευνητικών δράσεων όσο και δράσεων ενημέρωσης και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη δικτύωση των δύο χωρών μέσω των Κέντρων Πληροφόρησης (ΚΠ). Συγκεκριμένα το Εθνικό Πάρκο της Galicica πρόσφατα εγκαινίασε δύο ΚΠ, ένα στις ακτές της Μεγάλης Πρέσπας στο χωριό Stenje και ένα στην Αχρίδα. Μεταξύ των ποικίλων λειτουργιών των ΚΠ περιλαμβάνονται δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης του κοινού οι οποίες σε μεγάλο βαθμό διοργανώνονται σε συνεργασία με την ΕΠΠ.
 

“Πίστη σε ένα ξεχασμένο μέρος”: ένα βραβευμένο κείμενο για την Πρέσπα από τον Julian Hoffman
«Αν και χρησιμοποιείται ευρέως, η λέξη πίστη δεν είναι εύκολο να οριστεί», γράφει ο Julian Hoffman στο βραβευμένο του δοκίμιο “Faith in a Forgotten Place”, το οποίο κέρδισε εκτός από πολλούς νέους αναγνώστες και το πρώτο βραβείο του ετήσιου διαγωνισμού που διοργανώνει το γνωστό ηλεκτρονικό έντυπο Terrain.org στην κατηγορία nonfiction.

Ο Julian, άγγλος συγγραφέας που μένει τα τελευταία χρόνια μόνιμα στον Άγιο Γερμανό Πρεσπών, έχει δημοσιεύσει μία σειρά δοκιμίων, πολλά από τα οποία μιλούν για την Πρέσπα. Τα τελευταία χρόνια ταξίδευε μαζί με τον Francois Doleson, συνεργάτη της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ), στο χωριό Zagradec της Αλβανίας προκειμένου να παρακολουθήσει και να γράψει για το πρόγραμμα που υλοποιεί η ΕΠΠ εκεί. Αποτέλεσμα των επισκέψεων, της έρευνας και των συνεντεύξεων που πήρε από τους ανθρώπους εκεί ήταν η συγγραφή αυτού του υπέροχου δοκιμίου, μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να κατανοήσει το έργο της ΕΠΠ σε αυτό το μικρό και ξεχασμένο από το χρόνο μέρος.

Το χωριό Zagradec βρίσκεται στη νότια όχθη της Μικρής Πρέσπας που ανήκει στην Αλβανία και που από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 υποβαθμίστηκε περιβαλλοντικά και οικονομικά εξαιτίας της εκτροπής του ποταμού Ντέβολλι και της σύνδεσής του με τη λίμνη. Η συγκεκριμένη εκτροπή πραγματοποιήθηκε με στόχο να εξυπηρετηθούν οι αρδευτικές ανάγκες της Κορυτσάς, αλλά με την πάροδο του χρόνου τα φερτά υλικά του ποταμού κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος της λίμνης με αποτέλεσμα την ευρύτερη υποβάθμιση της περιοχής. Με στόχο την ανάδειξη της περιοχής, η ΕΠΠ το 2007 αναστήλωσε ένα μικρό κτήριο στο Zagradec και το μετέτρεψε σε Κέντρο Πληροφόρησης για την Πρέσπα, ενώ συγχρόνως υποστήριξε τη σύσταση συλλόγου από τις γυναίκες της περιοχής, οι οποίες εκπαιδεύτηκαν σε οικοτουριστικές δραστηριότητες.

«Η ΕΠΠ πιστεύει βαθιά στην αξία της προστασίας και ήπιας ανάπτυξης της Μικρής Πρέσπας στην Αλβανία κι έχει επενδύσει οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους εδώ και πολλά χρόνια γι' αυτό το σκοπό, αντίθετα με πολλούς κρατικούς και διεθνείς φορείς που -τουλάχιστον μέχρι πρότινος- αγνοούσαν την περιοχή. Ευχαριστούμε πολύ τον Julian Hoffman που μοιράστηκε μαζί μας αυτή την "πίστη" και για την ευαίσθητη και διεισδυτική ματιά του στον συγκεκριμένο τόπο, στους ανθρώπους και στο έργο της ΕΠΠ» μας λέει η Βιβή Ρουμελιώτου, Υπεύθυνη Τομέα Πολιτικής και Αειφόρου Ανάπτυξης της ΕΠΠ.

Το διήγημα έχει δημοσιευτεί μαζί με οπτικοακουστικό υλικό στην ιστοσελίδα του εντύπου Terrain.οrg και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ στα αγγλικά www.terrain.org/essays/28/hoffman.htm. Το κείμενο θα είναι διαθέσιμο σύντομα και στην ελληνική γλώσσα στην ιστοσελίδα της ΕΠΠ.

 
Επιμέλεια: Ράλλια Κουγιουμτζή

Συντακτική ομάδα: F. Doleson, Μ. Βλάσση, Μ. Βραχνάκης, Γ. Κατσαδωράκης, Ρ. Κουγιουμτζή, Ε. Κουτσερή, Α. Λογοθέτη, Γ. Φωτιάδης

Φωτογραφίες: ΕΠΠ ΑΡΧΕΙΟ/ F. Doleson, Μ. Γκλέτσος, Ρ. Κουγιουμτζή, Λ. Νικολάου, Χ. Θεοδώρογλου

Χορηγία: Velti, Τράπεζα Πειραιώς
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Άγιος Γερμανός, Πρέσπα
530 77 Άγιος Γερμανός
Τηλ: 23850 51211, 23850 51233
Fax: 23850 51343

www.spp.gr
spp@line.gr

Ευχαριστούμε την

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

για την υποστήριξή της στην έκδοση του ηλεκτρονικού μας newsletter

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το newsletter, παρακαλούμε στείλτε mail στο spp@line.gr
© 2011 Εταιρία Προστασίας Πρεσπών