Τεύχος 8, Ιούλιος 2012

Βραβείο Ραμσάρ στους δύο ιδρυτές της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών
 

Με το “40ο Επετειακό Τιμητικό Βραβείο Ραμσάρ” και τη “Διάκριση Ραμσάρ” αντίστοιχα βραβεύτηκαν φέτος  ....

Περισσότερα...

Άτυπη συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών
 

Είκοσι εννιά μήνες μετά την υπογραφή της διεθνούς Συμφωνίας του 2010 για το Πάρκο Πρεσπών, στις 26 Ιουνίου, στη Μπίτολα ....

Περισσότερα...

Ντοκουμέντα από την κατασκευή μίας παραδοσιακής βάρκας
 

Οι πισσαρισμένες μαύρες ξύλινες βάρκες με τους ψαράδες που απλώνουν τα δίχτυα τους στα ήρεμα νερά των λιμνών....

Περισσότερα...

Παγκόσμιο Συνέδριο Ζωογεωγραφίας και Οικολογίας της Ελλάδος και των Γειτονικών Περιοχών

Με πολλαπλές εργασίες συμμετείχε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών στο 12ο Παγκόσμιο...

Περισσότερα...
Και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών συμμετείχε στην 6η συνάντηση του Green Belt

Στις 28-30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πάρκο Mavrovo της ΠΓΔΜ η 6η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση του...

Περισσότερα...
Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών στους 4 φιναλίστ για το διεθνές βραβείο Thiess International Riverprize

Μετά από δύο στάδια αξιολόγησης, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών πέρασε στους 4 φιναλίστ....

Περισσότερα...

                                                        Ακολουθήστε μας στο facebook

Βραβείο Ραμσάρ στους δύο ιδρυτές της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών

Με το “40ο Επετειακό Τιμητικό Βραβείο Ραμσάρ” και τη “Διάκριση Ραμσάρ” αντίστοιχα βραβεύτηκαν φέτος ο Dr. Luc Hoffmann (Λουκ Χόφμαν) και ο Θύμιος Παπαγιάννης για τη μεγάλη συνεισφορά τους στην ολοκληρωμένη διατήρηση και την αειφόρο χρήση των υγροτόπων. Η βράβευση πραγματοποιήθηκε στην Τελετή Έναρξης της Διάσκεψης της Σύμβασης Ραμσάρ (COP11) για τους υγροβιότοπους διεθνούς σημασίας, στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.

Όλοι εμείς στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, τα 10 μέλη-οργανώνεις που απαρτίζουν τη Γενική Συνέλευση, οι υποστηρικτές, οι φίλοι και οι συνεργάτες, όχι μόνο αισθανόμαστε περήφανοι για αυτή την τόσο σημαντική διάκριση αλλά και ευγνώμονες για τον καταλυτικό ρόλο και τη συνεισφορά των βραβευθέντων. Είμαστε επίσης ευτυχείς γιατί και οι δύο μέχρι σήμερα έχουν ενεργό ρόλο στις προσπάθειες για τη διαφύλαξη και την αειφόρο ανάπτυξη της Πρέσπας. Ο Θύμιος Παπαγιάννης από τη θέση του Προέδρου της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών και ο Luc Hoffmann από τη θέση του επίτιμου Πρόεδρου και ενεργού μέλους της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρίας.

Αν και η γνωριμία τους με την περιοχή είχε διαφορετικό σημείο εκκίνησης, ωστόσο με κοινό και πρωτοποριακό για την εποχή όραμα η συνάντησή τους και η μετέπειτα συμμαχία τους για την Πρέσπα ήταν αναπόφευκτη. Σ΄ αυτό συνέβαλε και η μεσολάβηση σημαντικών επιστημόνων και ένθερμων υποστηρικτών της Πρέσπας, όπως ο Βύρων Αντύπας και ο Γιώργος Κατσαδωράκης.

Ο Luc Hoffmann, διεθνώς καταξιωμένος επιστήμονας, επισκέφθηκε για πρώτη φορά την περιοχή το 1974 μαζί με τον Βύρωνα Αντύπα. Ο σπάνιος φυσικός πλούτος της περιοχής γοήτευσε τον Ελβετό ζωολόγο που παράλληλα διέκρινε τους κινδύνους που απειλούσαν τη διατήρησή του, προερχόμενοι κυρίως από την έλλειψη θεσμών προστασίας της φύσης και την τότε αδιαφορία της Πολιτείας για το θησαυρό που όχι μόνο έπρεπε να διαφυλαχθεί, αλλά και να αξιοποιηθεί προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας. Ο Luc Hoffmann ενεργοποιείται άμεσα και μέσω του WWF International και σε συνεργασία με έλληνες και ξένους επιστήμονες ξεκινά τις επίμονες προσπάθειες για την ανάδειξη και την προστασία της περιοχής. Το 1974 καταφέρνουν να πείσουν την Πολιτεία να κηρύξει την περιοχή Εθνικό Δρυμό, μια διακήρυξη που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε κατάλληλα και παρέμεινε σε κάποιες επιγραφές και σε παράλογους ανεφάρμοστους περιορισμούς.

Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, το 1985, φθάνει για πρώτη φορά στην περιοχή ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος Θύμιος Παπαγιάννης. Έρχεται ως σύμβουλος της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κοινότητας για να αξιολογήσει την κατάσταση μετά από τις καταγγελίες του Γιώργου Κατσαδωράκη για τις καταστροφικές συνέπειες των “αναπτυξιακών” έργων που υλοποιούνται στο πλαίσιο των ΜΟΠ (Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα). Ο Θύμιος Παπαγιάννης διαπιστώνοντας την ορθότητα των καταγγελιών συντάσσει έκθεση με τίτλο “Η καταστροφή της Πρέσπας”, η οποία όμως αγνοείται από την Επιτροπή. Τότε αντιλαμβάνεται ότι θα πρέπει να κινηθεί διαφορετικά. Ιδρύει μία μικρή ΜΚΟ, τους “Φίλους των Πρεσπών”, ενώ παράλληλα κινητοποιεί επιστήμονες και δημοσιογράφους ξεκινώντας μια διεθνή κίνηση για την προστασία των Πρεσπών. Το κλίμα σταδιακά αλλάζει και ακόμη και οι υπέρμαχοι της “ανάπτυξης” αρχίζουν να προβληματίζονται για τον τρόπο που πρέπει αυτή να επιτευχθεί. Σιγά-σιγά αρχίζει να γίνεται σαφές ότι η προστασία της φύσης πρέπει να συνυπάρχει με την ευημερία των κατοίκων και ότι η Πρέσπα απαιτεί συντονισμένη και προσεκτική αντιμετώπιση.

Το 1990 ιδρύεται η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών πραγματοποιώντας ένα από τα πιο φιλόδοξα οικολογικά εγχειρήματα. Με πρωτοστάτες τον Luc Hoffmann, το Θύμιο Παπαγιάννη και το Γιώργο Κατσαδωράκη, 10 ελληνικές και ξένες περιβαλλοντικές οργανώσεις συνενώνουν τις δυνάμεις τους απαρτίζοντας ένα ενιαίο σχήμα που σκοπό έχει να εντείνει τις προσπάθειες για την προστασία και την ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών. Πρώτος πρόεδρος της ΕΠΠ ήταν ο Luc Hoffmann, τον οποίο διαδέχθηκε ο Θύμιος Παπαγιάννης το 2004.

Το γεγονός ότι η Πρέσπα σήμερα διατηρεί σε πολύ μεγάλο βαθμό το φυσικό και πολιτιστικό της πλούτο, το οφείλει μεταξύ άλλων στους Luc Hoffmann και Θύμιο Παπαγιάννη, οι οποίοι σε συνεργασία με έλληνες και ξένους επιστήμονες, φυσιολάτρες και οργανώσεις προστάτευσαν την Πρέσπα από την “άναρχη” ανάπτυξη της δεκαετίας του 70-80. Διανύοντας μία δύσκολη εποχή που ενδεχομένως και πάλι η τάση για γρήγορη και άμετρη ανάπτυξη να θέσει σε κίνδυνο ό,τι έχει απομείνει από το φυσικό πλούτο της χώρας μας, ευχόμαστε τέτοιου είδους σημαντικές βραβεύσεις να λειτουργούν όχι μόνο ως αναγνώριση για τους βραβευθέντες, αλλά και ως υπενθύμιση σε όλους μας για τα όσα πρέπει και οφείλουμε να διαφυλάξουμε.
 

Luc και Θύμιο Ευχαριστούμε Πολύ!
 

        Άτυπη συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών

Είκοσι εννιά μήνες μετά την υπογραφή της διεθνούς Συμφωνίας του 2010 για το Πάρκο Πρεσπών, στις 26 Ιουνίου, στη Μπίτολα της ΠΓΔΜ πραγματοποιήθηκε άτυπη συνάντηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Πάρκου Πρεσπών (ΕΔΠΠ), του βασικού οργάνου που προβλέπεται να λειτουργήσει στο πλαίσιο αυτής της Συμφωνίας. Τη συνάντηση υποστήριξε το UNDP, που στα τέλη του Ιουνίου ολοκλήρωσε το εξαετές πρόγραμμα GEF που υλοποιούσε στη διασυνοριακή Πρέσπα, και τη συγκάλεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της ΠΓΔΜ, με στόχο την ανανέωση και αναθέρμανση της συνεργασίας στο Πάρκο Πρεσπών μετά από μεγάλο διάστημα -θεσμικής- απραξίας.

Παρά το μεγάλο αυτό διάστημα που μεσολάβησε από την υπογραφή της Συμφωνίας, η συμμετοχή των φορέων και από τις τρεις χώρες ήταν μεγάλη, αναδεικνύοντας έτσι για άλλη μία φορά την ωριμότητα και τη δέσμευση των φορέων να υλοποιήσουν τη Συμφωνία.

Συμμετείχαν τα περισσότερα από τα μέλη του μελλοντικού αυτού οργάνου, και συγκεκριμένα από την Ελλάδα ο Δήμος Πρεσπών, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ενώ ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΚΑ που αδυνατούσε να παραβρεθεί έστειλε μήνυμα με τις απόψεις του επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Από την ΠΓΔΜ, συμμετείχε εκτός του Υπουργείου, o Δήμος Ρέσεν και το Εθνικό Πάρκο του Πέλιστερ που εκπροσωπεί τις προστατευόμενες περιοχές της πλευράς αυτής. Από την Αλβανία, συμμετείχε εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Δασών και Διαχείρισης Υδάτων και της Κοινότητα Λικένας στη Μεγάλη Πρέσπα. Παρευρίσκονταν ακόμα οι εκπρόσωποι του MedWet και της Γραμματεία της διμερούς Επιτροπής της Αχρίδας, και οι δυο μόνιμοι παρατηρητές της ΕΔΠΠ.

Όλοι οι συνομιλητές τόνισαν τη βαθιά και ουσιαστική δέσμευση των φορέων που εκπροσωπούν στη διασυνοριακή συνεργασία τη λεκάνη των Πρεσπών και την επιθυμία τους να επιταχυνθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες επικύρωσης της Συμφωνίας ούτως ώστε να αρχίσει η επίσημη εφαρμογή της. Πρώτο και αναγκαίο βήμα για να επιτευχθεί αυτό είναι η επικύρωση της συμφωνίας από τις Κυβερνήσεις των τριών κρατών και την Ε.Ε. Η Αλβανία και η Ε.Ε έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες από πέρυσι, ενώ η ΠΓΔΜ λίγες μέρες μετά την πρώτη αυτή άτυπη συνάντηση, με απόφαση του Κοινοβουλίου της, επικύρωσε τη Συμφωνία. Έτσι μένει η Ελλάδα να κρατά την τελευταία σκυτάλη πριν την εφαρμογή της Συμφωνίας, καθώς αποτελεί το μόνο μέρος που δεν έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για την επικύρωση και που ευχόμαστε να δρομολογήσει άμεσα και να τηρήσει τις αρχικές της δεσμεύσεις προς τις άλλες δύο χώρες που μοιράζονται τη λεκάνη των Πρεσπών και την Ε.Ε.

Άλλα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση είναι η ανάγκη στο μέλλον τα διασυνοριακά προγράμματα στην περιοχή να έχουν ορατά, απτά αποτελέσματα και να εμπλέκουν όσο γίνεται περισσότερο τους τοπικούς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό οι εκπρόσωποι του Εθνικού Πάρκου Πέλιστερ, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών συμφώνησαν να οργανώσουν σύντομα συνάντηση εργασίας για να συζητήσουν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να οργανώσουν κοινές δράσεις.

Επιπλέον υπήρξε ομοφωνία ως προς την πρόταση του ΥΠΕΚΑ να οριστούν τα μέλη της Γραμματείας της Επιτροπής από τις άλλες δυο χώρες με σκοπό να ξεκινήσει άμεσα η επεξεργασία των κανόνων και προδιαγραφών της λειτουργίας του Πάρκου Πρεσπών, του μηχανισμού της τακτικής χρηματοδότησης της συνεργασίας και η δρομολόγηση της σύστασης των ομάδων εργασιών που προβλέπονται από τη Συμφωνία με προτεραιότητα την ομάδα για τη διαχείριση των υδάτων. Αποφασίστηκε τέλος να γίνει επεξεργασία ενός «οδικού χάρτη» εφαρμογής της Συμφωνίας, ώστε να είναι όλα έτοιμα για να προχωρήσουν γοργά όταν θα γίνει δυνατή η διεξαγωγή και της πρώτης επίσημης συνάντησης της ΕΔΠΠ.

Ακόμα και σ’ αυτές τις δύσκολες από κάθε άποψη εποχές, είναι ελπιδοφόρα τα μηνύματα από όλους όσους πιστεύουν και δουλεύουν για τη διασυνοριακή συνεργασία στην περιοχή. Όπως το έθεσε ένας συνομιλητής, «έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε όλοι μαζί για την Πρέσπα».

Ντοκουμέντα από την κατασκευή μίας παραδοσιακής βάρκας

Οι πισσαρισμένες μαύρες ξύλινες βάρκες με τους ψαράδες που απλώνουν τα δίχτυα τους στα ήρεμα νερά των λιμνών αποτελούν κεντρικό στοιχείο της εικόνας που έχει κανείς για την Πρέσπα. Αυτή η εικόνα δυστυχώς τείνει να εξαλειφθεί, καθώς μοντέρνες έτοιμες βάρκες από πολυεστέρα, που μιμούνται στο σχήμα και στα χαρακτηριστικά τις παραδοσιακές, χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από τους ψαράδες.

Είναι άγνωστο πότε κατασκευάστηκαν οι πρώτες βάρκες στην Πρέσπα, αφού η μοναδική μαρτυρία που έχουμε ως προς το σχέδιο και την κατασκευή τους ανήκει στο Σέρβο γεωγράφο S.Stankovic το 1929. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι βάρκες και οι ψαράδες είναι συνυφασμένες με τον πολιτισμό και τη ζωή της Πρέσπας. Τα παλιότερα σκάφη ήταν τα μονόξυλα τα οποία σιγά-σιγά, δεν ξέρουμε ακριβώς πότε, έδωσαν τη θέση τους στις γνωστές ξύλινες βάρκες. Τις βάρκες τις φτιάχνανε οι ίδιοι οι ψαράδες και η τέχνη ήταν κληρονομιά από γενιά σε γενιά. Σήμερα δυστυχώς, έχουν απομείνει ελάχιστες παραδοσιακές ξύλινες βάρκες στις λίμνες και ελάχιστοι είναι οι ψαράδες αντίστοιχα που γνωρίζουν τα μυστικά για να τις κατασκευάζουν.

Θέλοντας να διαφυλάξουμε αυτή την τόσο σημαντική τέχνη παρακολουθήσαμε και καταγράψαμε βήμα-βήμα όλα τα στάδια για την κατασκευή μιας βάρκας, ξεκινώντας από τη συλλογή ξύλων και φτάνοντας μέχρι και το πισσάρισμα. Ο Αντώνης Τουτουντζής, ένας ψαράς του οικισμού, μας μύησε στη ναυπηγική τέχνη της Πρεσπιώτικης βάρκας. Ο ίδιος επιλέγοντας διαφορετικό είδος ξύλου για το κάθε τμήμα της βάρκας, την έφτιαξε στην αυλή του σπιτιού του, στους Ψαράδες. Έτσι, χρησιμοποίησε κέδρο για τα πλαϊνά της βάρκας, τα στραβόξυλα, βελανιδιά για την καρίνα και έλατο για τον πάτο και τα σανίδια. Τελευταίο μένει το πίσσωμα, προκειμένου να στεγανοποιηθεί η βάρκα για να εκτελέσει τον προορισμό της, τον διάπλου δηλαδή, των νερών της λίμνης.

Η τέχνη αυτή κλείνει μέσα της μια μακραίωνη παράδοση μοναδική στο είδος της που δυστυχώς τείνει να εξαλειφθεί. Η δράση αυτή εντάσσεται στα πλαίσια της καταγραφής των παραδοσιακών μεθόδων, οι οποίες δεν έχουν απλά “μουσειακή” αξία, αλλά μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία σύγχρονων και ορθών πρακτικών. Μια τέτοια προσέγγιση χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών που βασική αρχή της είναι η ενσωμάτωση της παραδοσιακής εμπειρίας και γνώσης στην επιστημονική γνώση και τη χρήση νέας τεχνολογίας, για την προστασία της φύσης.

Δείτε εδώ ένα πρώτο βίντεο από τα γυρίσματα για την κατασκευή της βάρκας.


 

Παγκόσμιο Συνέδριο Ζωογεωγραφίας και Οικολογίας της Ελλάδας και των Γειτονικών Περιοχών

Με πολλαπλές εργασίες συμμετείχε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών στο 12ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ζωογεωγραφίας και Οικολογίας της Ελλάδας και των Γειτονικών Περιοχών. Οργανώθηκε από την Ελληνική Ζωολογική Εταιρία και πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στις 18-22 Ιουνίου 2012. Η θεματολογία του συνεδρίου αφορούσε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων όπως οικολογία, φυλογενετική και γενετική πληθυσμών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο καλύπτοντας έτσι όλες τις πτυχές βιοποικιλότητας ζώων μέσα σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή.

Στα πλαίσια του συνεδρίου, η ΕΠΠ παρουσίασε ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της δουλειάς της, με αποκορύφωμα την επισκόπηση των 28 ετών "Εφαρμοσμένης έρευνας, παρακολούθησης, προστασίας και διαχείρισης των δυο ειδών πελεκάνων στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών". Ένα από τα κύρια συμπεράσματα της μακροχρόνιας αυτής μελέτης, που αποτέλεσε και βασικό σημείο της παρουσίασης ήταν, ότι είναι πια σαφές πως η επιτυχία αναπαραγωγής των πληθυσμών του Αργυροπελεκάνου και του Ροδοπελεκάνου επηρεάζεται από την ανθρωπογενή όχληση και την ποιότητα των νησίδων αναπαραγωγής. Αυτά και άλλα συμπεράσματα αποτέλεσαν τη βάση για το σχεδιασμό και την εφαρμογή διαχειριστικών δράσεων που σταδιακά οδήγησαν στην εντυπωσιακή αύξηση των δυο ειδών στην περιοχή κατά περίπου 400-800%, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αποικία Αργυροπελεκάνων στον κόσμο.

Τα προτερήματα της χρήσης μη επανδρωμένου ελικοπτέρου, ως νέα μέθοδος φωτογράφησης και παρακολούθησης αποικιών δώδεκα υδρόβιων πουλιών παρουσιάστηκαν σε επόμενη ομιλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών εφαρμόζει τη μέθοδο αυτή τα τελευταία δύο χρόνια με εντυπωσιακά αποτελέσματα όσον αφορά στο είδος των πληροφοριών που συλλέγεται μέσα από αυτή.

Τα στοιχεία 25 χρόνων των διαχειμάζοντων πληθυσμών υδρόβιων πουλιών στην ελληνική Πρέσπα αναλύθηκαν μέσα από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μεσοχειμωνιάτικων παρατηρήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα αποτελέσματα των διασυνοριακών κοινών μετρήσεων τις οποίες η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών πραγματοποιεί τα τελευταία 6 χρόνια σε συνεργασία με φορείς από τις γείτονες χώρες, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. Με δεδομένο ότι οι πληθυσμοί μετακινούνται εντός των λιμνών και στις τρείς χώρες, η συνέχεια της διασυνοριακής παρακολούθησης είναι απαραίτητη.

Τέλος, η αναπαραγωγή των Βουβόκυκνων στην περιοχή των Πρεσπών παρουσιάστηκε μέσα από μια αναρτημένη ανακοίνωση, υπογραμμίζοντας ότι πιθανά αποτελεί τον μοναδικό αναπαραγόμενο άγριο πληθυσμό Βουβόκυκνων στην Ελλάδα.

Εδώ μπορείτε να δείτε τη σχετική ανακοίνωση.

Και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών συμμετείχε στην 6η συνάντηση του Green Belt

Στις 28-30 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πάρκο Mavrovo της ΠΓΔΜ η 6η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση του European Green Belt (Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη), στην οποία συμμετείχε για ακόμα μία φορά η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Ζώνη είναι μια οικολογική πρωτοβουλία-δίκτυο για τις περιοχές πάνω στα πρώην σύνορα Ανατολικού και Δυτικού μπλοκ, το λεγόμενο “σιδηρούν παραπέτασμα”. Εκτείνεται από τη Θάλασσα του Μπάρεντς στα σύνορα Ρωσίας-Φιλανδίας-Νορβηγίας, μέχρι την Αδριατική και τη Μαύρη Θάλασσα, και κατά μήκος της συναντάμε εθνικά πάρκα, διασυνοριακές προστατευόμενες περιοχές, αλλά και μη-προστατευόμενες περιοχές με υψηλή φυσική αξία. Οι περιοχές αυτές ήταν για πολλές δεκαετίες στρατιωτικοποιημένες, αραιοκατοικημένες και με μικρή ανθρώπινη παρέμβαση, με αποτέλεσμα να διατηρήσουν πολύτιμα φυσικά και τοπικά στοιχεία. Τώρα, 20 χρόνια μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου, οι κάτοικοι και οι φορείς των περιοχών έχουν την ευκαιρία να προστατεύσουν τα πολύτιμα αυτά στοιχεία και να τις αναδείξουν.

Έτσι, στην 6η Πανευρωπαϊκή Συνάντηση του European Green Belt στο Mavrovo συναντήθηκαν άνθρωποι από 23 χώρες, εκπροσωπώντας υπηρεσίες περιβάλλοντος, προστατευόμενες περιοχές και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αντάλλαξαν εμπειρίες για την προστασία ειδών άγριας ζωής και οικοτόπων, την ανάδειξη της ιστορικής ταυτότητας των περιοχών τους, τον εναλλακτικό τουρισμό, και τη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, με πραγματικά και όχι θεωρητικά παραδείγματα από τη Σκανδιναβία και τη Βαλτική μέχρι τα Νότια Βαλκάνια. Συζήτησαν δε για τον περαιτέρω συντονισμό και ενδυνάμωση της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης.

Η περιοχή του Πάρκου Πρεσπών στο τριεθνές Ελλάδας-Αλβανίας-ΠΓΔΜ είναι και αυτή τμήμα της ραχοκοκαλιάς της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης. Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου οι κάτοικοι και οι λιγοστοί τότε επισκέπτες αγνάντευαν το “τριεθνές” (που βρίσκεται στο μέσο της λίμνης Μεγάλη Πρέσπα) από απόσταση, με κάποιο δέος ή και περιέργεια για τους κατοίκους που ζούσαν πίσω από τα σύνορα. Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η περιοχή έχει πλέον διεθνή αναγνώριση, πολλοί επισκέπτες έρχονται για να γνωρίσουν και να βιώσουν τις φυσικές και πολιτισμικές της αξίες, και η μεθοριακότητά της από μειονέκτημα μετατρέπεται σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Οι τρεις λαοί που μοιράζονται τις λίμνες συνεργάζονται ενεργά για την από κοινού προστασία και ανάπτυξή τους. Αποτέλεσμα των προσπαθειών ήταν η ίδρυση του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών και η υπογραφή το 2010 Διεθνούς Συμφωνίας για την προστασία και διαχείρισή του.

Το Διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών, τμήμα της μακριάς αλυσίδας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης, είναι ένα αληθινό και πειστικό παράδειγμα του πώς τα παλιά σύνορα του Ψυχρού Πολέμου μπορούν σήμερα να γίνουν υπόδειγμα για περιβαλλοντική προστασία, βιώσιμη ανάπτυξη και συνεννόηση των λαών.

Δείτε εδώ το χάρτη με τις περιοχές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Ζώνης.

 

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών στους 4 φιναλίστ για το διεθνές βραβείο Thiess International Riverprize
Μετά από δύο στάδια αξιολόγησης, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών πέρασε στους 4 φιναλίστ που διεκδικούν το διεθνές βραβείο Thiess International Riverprize. Το βραβείο απονέμεται από το International River Foundation της Αυστραλίας, σε φορείς ή οργανισμούς που έχουν συμβάλει στην ορθή διαχείριση ποταμών και υγροτόπων σε παγκόσμιο επίπεδο. Το βραβείο απονέμεται από το 1999 και έχει πλέον καθιερωθεί μεταξύ των πιο σημαντικών στον τομέα του περιβάλλοντος.

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών συμμετείχε με το έργο «Αποκατάσταση Υγρών Λιβαδιών και Διαχείριση της Μικρής Πρέσπας», ένα έργο που αποτελεί πυρήνα για την προστασία παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, όπως ο Αργυροπελεκάνος, και την ολοκληρωμένη διαχείριση του υδάτινου οικοσυστήματος της Μικρής Πρέσπας. Ο νικητής των φετινών βραβείων θα ανακοινωθεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Οκτώβρη στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

Το γεγονός ότι η Πρέσπα ξεχώρισε και διακρίθηκε μεταξύ των πιο σημαντικών περιοχών του πλανήτη για τη διαχείριση των υγρών λιβαδιών της Μικρής Πρέσπας σε παγκόσμιο επίπεδο μας χαροποιεί ιδιαίτερα, ενώ παράλληλα μας "δεσμεύει" ακόμη περισσότερο στη συνέχιση των προσπαθειών μας για την προστασία και ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη-οργανώσεις της ΕΠΠ, την τοπική κοινωνία της Πρέσπας, τους αρμόδιους φορείς που βοήθησαν και όλους τους φίλους, συνεργάτες και υποστηρικτές για τη συνεχή υποστήριξη που παρέχουν όλα αυτά τα χρόνια στις προσπάθειές μας για την προστασία της περιοχής.

Περισσότερες πληροφορίες για το International River Foundation και το Thiess International Riverprize μπορείτε να δείτε εδώ.
 
Επιμέλεια: Ράλλια Κουγιουμτζή

Συντακτική ομάδα: Μ. Βλάσση, Μ. Γκλέτσος, Ε. Κουτσερή, Β. Ρουμελιώτου

Φωτογραφίες: ΕΠΠ ΑΡΧΕΙΟ/ Φ. Πολίτης, J. Jalbert, Μ. Γκλέτσος, Β. Ευθυμίου, Λ. Νικολάου, International River Foundation

Χορηγία: Velti, Τράπεζα Πειραιώς
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Άγιος Γερμανός, Πρέσπα
530 77 Άγιος Γερμανός
Τηλ: 23850 51211, 23850 51233
Fax: 23850 51343

www.spp.gr
spp@line.gr

 

 

Ευχαριστούμε την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ για την υποστήριξή της στην έκδοση του ηλεκτρονικού μας newsletter

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το newsletter, παρακαλούμε στείλτε mail στο spp@line.gr
© 2012 Εταιρία Προστασίας Πρεσπών