Τεύχος 10, Μάρτιος 2013

Εντείνουν τη συνεργασία τους η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και το Εθνικό Πάρκο Πέλιστερ της ΠΓΔΜ
 

Σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και το Εθνικό Πάρκο Πέλιστερ με στόχο...

Περισσότερα...

Οι φορείς της Πρέσπας ενωμένοι για το νερό
 

 

Έντεκα τοπικοί φορείς της Πρέσπας ενώνουν τη φωνή τους για την ορθή διαχείριση των υδάτων της περιοχής...

Περισσότερα...

Prespa Net: ένα δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων για την Πρέσπα
 

 

Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ΕΠΠ από την Ελλάδα, η ΜΕS από την πΓΔΜ, και η PPNEA από την Αλβανία...

Περισσότερα...

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών γιόρτασε με πολλαπλές ενέργειες την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Για ακόμα μια χρονιά η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα...

Περισσότερα...
Οι αλιείς και οι κτηνοτρόφοι της Πρέσπας συμμετέχουν πλέον ενεργά στη διαχείριση του υγροτόπου

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα τεύχη, η λήψη αποφάσεων...

Περισσότερα...
Οι φορείς της λίμνης Σκόδρα επισκέπτονται την Πρέσπα

 

Εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στη λίμνη Σκόδρα (Skadar Lake)...

Περισσότερα...

           Ακολουθήστε μας στο facebook

Εντείνουν τη συνεργασία τους η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και το Εθνικό Πάρκο Πέλιστερ της πΓΔΜ

Σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και το Εθνικό Πάρκο Πέλιστερ με στόχο την από κοινού προώθηση ενεργειών για την προστασία του Πάρκου Πρεσπών. Το σκεπτικό της συνεργασίας εντάσσεται απόλυτα στο πνεύμα και τις προτεραιότητες που θέτει η «Διεθνής Συμφωνία για την Προστασία του Πάρκου Πρεσπών» και που υπογράφθηκε το 2010 από τις τρεις χώρες που μοιράζονται τη λεκάνη των Πρεσπών και την Ε.Ε.

Το Εθνικό Πάρκο Πέλιστερ βρίσκεται στα ανατολικά της Μεγάλης Πρέσπας, στα σύνορα με την Ελλάδα και το ελληνικό Εθνικό Πάρκο. Συγκεκριμένα το Πάρκο του Πέλιστερ εκτείνεται στις πλαγιές του ομώνυμου βουνού, και αποτελεί συνέχεια του δικού μας βουνού, του Βαρνούντα ή αλλιώς Περιστέρι. Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά μία σειρά ενεργειών που εμπίπτουν στους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος των δύο φορέων, όπως η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας που εμφανίζονται σε αυτά, των ποταμίσιων οικοσυστημάτων και της ενδημικής πέστροφας (Salmo peristericus), ενέργειες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στις κοινές φυσικές αξίες και στην ήπια αξιοποίηση αυτών προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης.

Πρεμιέρα της συνεργασίας αποτέλεσαν τα εγκαίνια της κινητής έκθεσης «Ο θησαυρός των λιμνών μας» στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου του Πέλιστερ. Η έκθεση αυτή δημιουργήθηκε από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών στα πλαίσια του προγράμματος LIFE+ Ενημέρωση & Επικοινωνία «Ψάρια, Αλιεία & Ευρωπαϊκή Πολιτική στη λεκάνη των Πρεσπών» με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό στη σπάνια ιχθυοπανίδα των Πρεσπών, στις απειλές που αντιμετωπίζει η διατήρησή της, αλλά και στην αμφίδρομη σχέση αυτής με την αλιεία, μία από τις πιο σημαντικές παραγωγικές δραστηριότητες της Πρέσπας. Η έκθεση πλαισιώθηκε με μία σειρά παιχνιδιών για τους μικρούς φίλους που επισκέφθηκαν τα εγκαίνια και που είχαν την ευκαιρία να μάθουν τα πάντα για τα ψάρια και την αλιεία μέσα από διασκεδαστικά παιχνίδια.

Η κα. Μυρσίνη Μαλακού, Δ/ντρια της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, δήλωσε: «Η περιοχή της Πρέσπας είναι ταυτισμένη στο ευρύ κοινό με τις λίμνες και ακούμε πολύ συχνά να λέγεται ότι τα νερά δεν έχουν “σύνορα”. Αυτό είναι ένα μέρος της αλήθειας. Στην πραγματικότητα η Πρέσπα είναι μία ενιαία λεκάνη που οι λίμνες της περιβάλλονται από βουνά τα οποία επίσης δεν έχουν “σύνορα” και οφείλουμε να προστατέψουμε. Για αυτό το λόγο είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τη συνεργασία με το Πέλιστερ η οποία εντάσσεται στο σκεπτικό της ολοκληρωμένης προστασίας της λεκάνης των Πρεσπών»

Ο κος Ahmet Axhiu, Δ/ντης του Εθνικού Πάρκου Πέλιστερ, δήλωσε «Οι βασικοί στόχοι που επιθυμούμε να πετύχουμε με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας είναι: Να προσδιορίσουμε την οικολογική κατάσταση της περιοχής που έχει συμφωνηθεί από κοινού ότι χρήζει έρευνας, να γίνουν ακριβείς μετρήσεις και να προωθήσουμε μέτρα προστασίας για την προστασία των δασικών και ποταμίσιων οικοσυστημάτων, να εξακριβώσουμε τους λόγους εξαιτίας των οποίων μειώνονται οι πληθυσμοί ενδημικών και απειλούμενων ειδών όπως η πέστροφα Πρεσπών, να προωθήσουμε την προσέγγιση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και της βιώσιμης χρήσης των δασικών και υδατικών πόρων και πάνω απ’ όλα να εντατικοποιήσουμε τις δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την προστασία της βιοποικιλότητας προς όφελος των τωρινών αλλά και των μελλοντικών γενεών».
 

        Οι φορείς της Πρέσπας ενωμένοι για το νερό

Έντεκα τοπικοί φορείς της Πρέσπας ενώνουν τη φωνή τους για την ορθή διαχείριση των υδάτων της περιοχής. Ο Δήμος Πρεσπών, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, ο ΤΟΕΒ, οι τοπικοί αγροτικοί και αλιευτικοί συνεταιρισμοί, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών καλούν το ΥΠΕΚΑ να τηρήσει την υπόσχεσή του για εκπόνηση ειδικού σχεδίου διαχείρισης των νερών της Πρέσπας στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του σχεδίου διαχείρισης υδάτων δυτικής Μακεδονίας.

Η κατάρτιση σχεδίων διαχείρισης υδάτων σε επίπεδο περιοχής λεκανών απορροής ποταμού, που στη χώρα μας σχεδόν ταυτίζονται με τα όρια των περιφερειών, επιτάσσεται από την Κοινοτική Οδηγία για τα νερά. Στόχος της Οδηγίας είναι η βελτίωση και η ορθή διαχείριση των υδάτων της Ευρώπης. Καθώς η κατάσταση των νερών αφορά και ταυτόχρονα επηρεάζεται από τους άμεσους χρήστες νερού, στη φάση σχεδιασμού των σχετικών μελετών επιδιώκεται ο διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους φορείς. Έτσι τα προσχέδια διαχείρισης τίθενται σε δημόσια διαβούλευση με τη δημοσίευσή τους στο διαδίκτυο και τη διεξαγωγή ημερίδων ανοιχτών συζητήσεων. Για τις λεκάνες απορροής που εκτείνονται εκτός εθνικών συνόρων, η Οδηγία προβλέπει επιπλέον τη συνεργασία και τη διαβούλευση των σχεδίων διαχείρισης υδάτων μεταξύ των όμορων κρατών.

Η Πρέσπα είναι ένας υγρότοπος με ιδιαίτερη αξία και η σημασία της αναγνωρίζεται διεθνώς. Ταυτόχρονα αποτελεί τη μοναδική διασυνοριακή λεκάνη της χώρας μας, στην οποία εδώ και 13 χρόνια έχει εγκαθιδρυθεί συνεργασία μεταξύ των κρατών που τη μοιράζονται (Αλβανία, Ελλάδα, πΓΔΜ) αλλά έχει υπογραφεί και διεθνής συμφωνία για την προστασία και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και την ΕΕ (2010). Για τους παραπάνω λόγους, στο πλαίσιο της εκπόνησης των εθνικών σχεδίων διαχείρισης υδάτων, προβλέφθηκε η σύνταξη ειδικού διαχειριστικού σχεδίου, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα αλλά και τη διασυνοριακότητα της Πρέσπας.

Η εκπόνηση του σχεδίου διαχείρισης της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας, όπου υπάγεται η λεκάνη Πρεσπών, ξεκίνησε με σημαντική καθυστέρηση, ως προς την προθεσμία που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία, πέρυσι το Φθινόπωρο. Τα πρώτα σχετικά κείμενα της μελέτης δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο καιρό στην κεντρική σελίδα διαβούλευσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος στο διαδίκτυο (http://wfd.opengov.gr) και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι.

Οι τοπικοί φορείς των Πρεσπών, εδώ και μια δεκαετία σχεδόν, συνεργάζονται για τη διαχείριση της στάθμης της Μικρής Πρέσπας, καθώς η λίμνη φιλοξενεί ορισμένα από τα πιο ευαίσθητα και σημαντικά οικοσυστήματα ολόκληρης της λεκάνης. Στο πλαίσιο αυτό έχει αναπτυχθεί ειδικό διαχειριστικό σχέδιο για τον υγρότοπο, το οποίο θέτει συγκεκριμένους στόχους και μέτρα για την προστασία των οικολογικών λειτουργιών της λίμνης και την κάλυψη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Την ευθύνη για την υλοποίηση των διαχειριστικών παρεμβάσεων έχει ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών, ο οποίος έχει συστήσει πολυμελή Επιτροπή Διαχείρισης Υγροτόπου για την υποστήριξη του έργου του. Η Επιτροπή λειτουργεί με εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών της περιφέρειας καθώς και της τοπική κοινωνίας, και αποτελεί το μοναδικό θεσμικό όργανο του είδους της στην Ελλάδα.

Όλοι οι εμπλεκόμενοι παρακολουθούν από κοντά τη διαδικασία κατάρτισης του σχεδίου διαχείρισης υδάτων της δυτικής Μακεδονίας και με δεδομένο τον περιορισμό του χρόνου ανησυχούν ως προς την πληρότητα και την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Έτσι, στην πρώτη ανοιχτή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου στην Κοζάνη, η τοπική κοινωνία της Πρέσπας έδωσε το παρών με κοινό αίτημα η διασυνοριακή λεκάνη Πρεσπών να αντιμετωπιστεί με τη σοβαρότητα που αρμόζει στη σπουδαιότητα της περιοχής. Ταυτόχρονα δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη ενός πλήρους και ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης υδάτων για την Πρέσπα με κάθε δυνατό τρόπο.
 

Prespa Net: ένα δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων για την Πρέσπα

Τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις, η ΕΠΠ από την Ελλάδα, η ΜΕS από την πΓΔΜ, και η PPNEA από την Αλβανία, ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα «δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων για την Πρέσπα», το Prespa Net, και δημιουργούν μία περιβαλλοντική συμμαχία για την προστασία του Πάρκου Πρεσπών. Το δίκτυο αυτό παίρνει σάρκα και οστά τη στιγμή που η Διεθνής Συμφωνία του Πάρκου Πρεσπών (υπογράφτηκε το 2010 από τις τρεις χώρες που μοιράζονται τις Πρέσπες και από την Ευρωπαϊκή Ένωση) παραμένει ανενεργή, αποθαρρύνοντας την πολυετή δουλειά και συνεργασία των φορέων της Πρέσπας, κρατικών και ιδιωτικών, που ανέμεναν αυτή τη Συμφωνία ως νομική επισφράγιση της συνεργασίας τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής αποφάσισαν να αναλάβουν πρωτοβουλία και να εργαστούν στο πνεύμα της Διεθνούς Συμφωνίας: (α) Διευκολύνοντας την ανταλλαγή επιστημονικής και περιβαλλοντικής πληροφορίας ανάμεσα στις τρεις χώρες, (β) Ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν δράση για καλύτερη διαχείριση του περιβάλλοντος, (γ) Συνδράμοντας τις τρεις χώρες σε τεχνικά ζητήματα, (δ) Δουλεύοντας «στο πεδίο» σε από κοινού δράσεις παρακολούθησης και έρευνας της πλούσιας χλωρίδας, πανίδας και των βιοτόπων που απαντώνται στο Πάρκο των Πρεσπών.

Η μακροχρόνια συνεργασία των τριών οργανώσεων μετεξελίσσεται με αυτό τον τρόπο σε ένα οργανωμένο δίκτυο για την υλοποίηση των κοινών στόχων, και την 29η Μαρτίου επισημοποιήθηκε με την υπογραφή ενός Συμφώνου Συνεργασίας. Ωστόσο, οι τρεις οργανώσεις έχουν συνεργαστεί αρκετές φορές και στο παρελθόν, σε διάφορες δράσεις πεδίου, περιβαλλοντικής, πολιτικής και δημοσιότητας: Ήδη τους τελευταίους μήνες οι τρεις οργανώσεις έστειλαν κοινό δελτίο τύπου για το θέμα της ανενεργής Συμφωνίας του Πάρκου Πρεσπών, εξέδωσαν έγχρωμο ημερολόγιο με φωτογραφικές απόψεις της Πρέσπας από τις τρεις παραλίμνιες χώρες, ενώ συνεργάστηκαν και «στο πεδίο», στο πλαίσιο των καθιερωμένων πλέον διασυνοριακών μεσοχειμωνιάτικων καταμετρήσεων υδρόβιων πουλιών στις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα. Οι καταμετρήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε διασυνοριακό επίπεδο για τέταρτη συνεχόμενη χρόνια από τις ΕΠΠ, MES και PPNEA, αλλά και με συμμετοχή κι άλλων περιβαλλοντικών φορέων και Εθνικών Πάρκων από τις τρεις χώρες.

Στόχος της νέας αυτής περιβαλλοντικής συμμαχίας είναι και η συνεργασία με τα Εθνικά Πάρκα και τους τοπικούς Δήμους, ακολουθώντας το παράδειγμα που μας δίνει η φύση για μια από κοινού διασυνοριακή λήψη αποφάσεων για το περιβάλλον, η οποία θα κοιτάζει πιο πέρα από τα σύνορα στο χάρτη.
 

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών γιόρτασε με πολλαπλές ενέργειες την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Για ακόμα μια χρονιά η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων με μια σειρά από ενέργειες που απευθύνονταν σε μικρούς και μεγάλους, σε τοπικό, εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο.

Τα παιδιά των τριών χωρών που μοιράζονται τη λεκάνη των Πρεσπών κλήθηκαν για άλλη μια φορά να συμμετάσχουν σε κοινή γιορτή και να επιστρατεύσουν τις δυνάμεις τους ώστε να... λύσουν το μυστήριο και να ανακαλύψουν τι κρυβόταν πίσω από τον Άγνωστο Χ. Η λύση, η οποία αναζητήθηκε και βρέθηκε μέσα από γρίφους και παιχνίδια, ήταν το νεροκάστανο, ένα άγνωστο στους περισσότερους υδρόβιο φυτό που συναντάμε στις λίμνες των Πρεσπών και που εξαιτίας της ευαισθησίας του στις αλλαγές του νερού αποτέλεσε το όχημα για να ανακαλύψουν τα παιδιά την έννοια «διαχείριση νερού».

Η διαχείριση του νερού ήταν ο φετινός θεματικός άξονας της παγκόσμιας γιορτής, μια δύσκολη έννοια την οποία τα παιδιά κατανόησαν μέσα από παιχνίδια για τον καρπό, τα άνθη και το βλαστό του νεροκάστανου. Παράλληλα, όλοι οι φίλοι της σελίδας του Facebook της ΕΠΠ κλήθηκαν να μοιραστούν με τα παιδιά της Πρέσπας τις ομορφιές των υγροτόπων του κόσμου. Μαγευτικές φωτογραφίες υγροτόπων από τον Καναδά, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, το Μαυροβούνιο, την Αμερική, την Ισλανδία, τη Γερμανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Αλγερία και πολλές άλλες χώρες συγκεντρώθηκαν σε ένα μοναδικό φωτογραφικό άλμπουμ που μοιράστηκε στα παιδιά του σχολείου του Αγίου Γερμανού Πρεσπών. Ευχαριστούμε πολύ όλους τους φίλους μας στο Facebook για την αποστολή των φωτογραφιών τους και τη συμβολή τους στην προσπάθειά μας τα παιδιά να γνωρίσουν σημαντικούς υγροτόπους του κόσμου.

Επειδή όμως η 2η Φεβρουαρίου κάθε έτους είναι διπλή γιορτή για την Πρέσπα, καθώς είναι και επέτειος της ίδρυσης του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις από την περιοχή, η ΜΕS από την πΓΔΜ, η PPNEA από την Αλβανία και η ΕΠΠ από την Ελλάδα ένωσαν τις φωνές τους σε κοινό δελτίο τύπου. Η μη επικύρωση της Διεθνούς Συμφωνίας για την Προστασία του Πάρκου Πρεσπών από την ελληνική πλευρά, εξαιτίας της οποίας η Συμφωνία παραμένει ανενεργή, ήταν το κεντρικό θέμα του δελτίου τύπου, ζητώντας από την ελληνική πολιτεία να προχωρήσει τις διαδικασίες επικύρωσης.
 

 

 

 

Οι αλιείς και οι κτηνοτρόφοι της Πρέσπας συμμετέχουν πλέον ενεργά στη διαχείριση του υγροτόπου

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα τεύχη, η λήψη αποφάσεων για τη διαχείριση του υγροτόπου της Μικρής Πρέσπας αποτελεί αρμοδιότητα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Ο Φορέας για αυτό το θέμα υποστηρίζεται συμβουλευτικά από την Επιτροπή Διαχείρισης Υγροτόπου, ένα άτυπο θεσμικό όργανο, του οποίου όμως ο ρόλος, όπως φαίνεται στην πράξη, είναι καταλυτικός.

Η Επιτροπή Διαχείρισης Υγροτόπου (ΕΔΥ) συστάθηκε το 2008 ύστερα από πρόταση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, με στόχο την άμεση εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση του υγροτόπου. Συγκεκριμένα, έως και πέρυσι στην ΕΔΥ συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΥΠΕΚΑ, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Δ/νση Υδάτων, Τμήμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού), το Δήμο Πρεσπών, τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων και την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών. Όλοι αυτοί οι φορείς, από τη δική του πλευρά ο καθένας, πρέπει να έχουν λόγο σε σημαντικά θέματα που απασχολούν την ΕΔΥ, όπως η προτεινόμενη στάθμη της λίμνης και οι χειρισμοί του θυροφράγματος, η έκταση των υγρών λιβαδιών, οι περιοχές και οι μέθοδοι διαχείρισης του καλαμιώνα και πολλά άλλα.

Σε αυτό το σχήμα όμως δεν συμμετείχαν μέχρι πρότινος οι κτηνοτρόφοι και οι ψαράδες, οι δραστηριότητες των οποίων επηρεάζουν και επηρεάζονται άμεσα από την κατάσταση του υγροτόπου. Γι’ αυτό από πέρυσι η ΕΔΥ διευρύνθηκε με μέλη από τους κτηνοτροφικούς και αλιευτικούς συνεταιρισμούς και αποτελεί πλέον ένα ενιαίο σχήμα όπου όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς συναποφασίζουν για τη διαχείριση του υγροτόπου. Στόχος λοιπόν αυτής της επιτροπής είναι να παίρνει αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την ανάπτυξη των παραγωγικών δραστηριοτήτων μέσα και γύρω από τον υγρότοπο όσο και τη διατήρηση της καλής οικολογικής του κατάστασης. Τέτοιου είδους διαδικασίες απαιτούν μελέτη των θεμάτων από τους συμμετέχοντες, ολοκληρωμένη προσέγγιση και συχνά αμοιβαίες υποχωρήσεις από όλες τις πλευρές, με στόχο τη διαμόρφωση κοινών θέσεων.

Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση της ΕΔΥ, στις 23 Ιανουαρίου 2013, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε τη δεύτερη συνεδρίαση της διευρυμένης ΕΔΥ, συζητήθηκαν τα θέματα για τη διαχείριση των νερών, της βλάστησης, της ορνιθοπανίδας αλλά και της αλιείας, και τα μέλη εισηγήθηκαν προτάσεις για το υδρολογικό έτος 2013.

Στο θέμα των νερών, οι απόψεις των νέων μελών για τη στάθμη της λίμνης ήταν καθοριστικές. Η στάθμη δεν πρέπει να φτάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα αγροκτήματα που πλημμυρίζουν κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, αλλά είναι μάλιστα απαραίτητο να φτάνει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα κατά τους θερινούς μήνες, ώστε να είναι δυνατή η κοπή της βλάστησης, ο καθαρισμός της παραλίμνιας ζώνης και η συλλογή χόρτου για ζωοτροφή από τους κτηνοτρόφους.

Στα θέματα αλιείας, που για πρώτη φορά συζητήθηκαν από τα μέλη της επιτροπής, τέθηκε το ζήτημα της χρονικής διάρκειας που απαιτείται οι λίμνες να παραμείνουν «κλειστές» κατά την αναπαραγωγική περίοδο. Ύστερα από εκτενή συζήτηση και ανταλλαγή επιχειρημάτων συμφωνήθηκε ομόφωνα από όλους τους φορείς συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο θα επιτρέψει την ομαλή αναπαραγωγή των ψαριών χωρίς να θίγει τα συμφέροντα των αλιέων. Το χρονικό αυτό διάστημα θα προταθεί με εισήγηση από το Φορέα Διαχείρισης στο Τμήμα Αλιείας Φλώρινας, το οποίο θα λάβει και την τελική απόφαση. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φορέας έχει αναλάβει να προωθήσει το κρίσιμο θέμα της κοινής κλειστής περιόδου σε διασυνοριακό επίπεδο, καθώς όλοι οι φορείς συμφωνούν στην αναγκαιότητα εφαρμογής ενός τέτοιου κοινού μέτρου.
 

Οι φορείς της λίμνης Σκόδρα επισκέπτονται την Πρέσπα

Εκπρόσωποι φορέων που δραστηριοποιούνται στη λίμνη Σκόδρα (Skadar Lake) επισκέφτηκαν την ελληνική Πρέσπα σε εκπαιδευτική επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του σεμιναρίου «Harmonizing the actions on improving the conservation and management in Skadar Lake basin» («Εναρμόνιση των δράσεων για τη βελτίωση των πρακτικών διαχείρισης και προστασίας του περιβάλλοντος στη λίμνη Σκόδρα») που διοργανώθηκε από τη ΜΚΟ Green Home, το Κέντρο για την Επιχειρηματικότητα και την Οικονομική Ανάπτυξη (CEED), το πανεπιστήμιο Donja Gorica (UDG) και με την υποστήριξη του Critical Ecosystem Parthership Fund (CEPF). Συμμετέχοντες ήταν εκπρόσωποι από τα Εθνικά Πάρκα του Μαυροβουνίου, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (Natural History Museum), το Δίκτυο Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environment Protection Agency), καθώς και οργανισμοί της Κοινωνίας των Πολιτών του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας.

Η Πρέσπα επιλέχθηκε από τους διοργανωτές ως μια περιοχή που θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν πρότυπο για τους φορείς της Σκόδρα, καθώς σε μεγάλο βαθμό εδώ και αρκετά χρόνια εφαρμόζεται σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης της Μικρής Πρέσπας με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, ενώ σημαντικά προγράμματα έρευνας και προστασίας της φύσης πραγματοποιούνται σε επίπεδο λεκάνης. Επιπλέον, και παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πάρκο Πρεσπών, εξαιτίας της ανενεργής Διεθνούς Συμφωνίας για την προστασία του, η συνεργασία των φορέων σε διασυνοριακό επίπεδο είναι ενεργή και υλοποιείται μέσω μιας σειράς κοινών προγραμμάτων. Τέλος, σημαντικές είναι και οι πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών για την προώθηση των δραστηριοτήτων του πρωτογενή τομέα και του τουρισμού με γνώμονα την προστασία αλλά και την επικοινωνιακή αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος.

Όλα τα παραπάνω αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης της επίσκεψης, όπου οι φορείς από τη λίμνη Σκόδρα είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για συγκεκριμένα προγράμματα και πρακτικές από τους φορείς της διασυνοριακής Πρέσπας που ήταν παρόντες στην επίσκεψη. Συγκεκριμένα, από την Πρέσπα συμμετείχαν τα εθνικά Πάρκα της Γκαλίτσιτσα και του Πέλιστερ από την πΓΔΜ, ο Δήμος του Ρέσεν σε συνεργασία με το UNDP από την πΓΔΜ, το Εθνικό Πάρκο της Αλβανίας, ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, οι ΜΚΟ ΜΕS από την πΓΔΜ, PPNEA από την Αλβανία και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, η οποία και διοργάνωσε την επίσκεψη στην Πρέσπα σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Green Home. Όλοι οι παραπάνω φορείς παρουσίασαν συγκεκριμένα εφαρμοσμένα προγράμματα και καλές πρακτικές, ενώ μοιράστηκαν την εμπειρία τους για τη διασυνοριακή συνεργασία στο Πάρκο Πρεσπών.

Η λίμνη Σκόδρα είναι η μεγαλύτερη λίμνη των Βαλκανίων, την οποία μοιράζονται η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, και διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα, καθώς συγκεντρώνει μεγάλο εύρος ειδών χλωρίδας και πανίδας. Το μεγαλύτερο μέρος της προστατεύεται από εθνικές συνθήκες προστασίας της φύσης της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου αντίστοιχα, ενώ το 1996 συμπεριλήφθηκε στη λίστα των υγροτόπων Ραμσάρ. Οι λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα και η λίμνη Σκόδρα συνδέονται μεταξύ τους αποτελώντας μέρος του ευρύτερου υδρολογικού συστήματος της λεκάνης του Δρίνου (δεν υπάρχει επιφανειακή σύνδεση αλλά υπόγεια ύδατα καταλήγουν στη λίμνη Σκόδρα μέσω του ποταμού Δρίνου). Επιπλέον, εμφανίζουν πολλά κοινά στοιχεία σε επίπεδο φυσικών χαρακτηριστικών, αλλά και εν μέρει σε κοινωνικοοικονομικό επίπεδο, εφόσον και στις τρεις περιπτώσεις η αλιεία και η γεωργία γύρω από τον υγρότοπο αποτελούν τις βασικές ανθρώπινες δραστηριότητες.
 

Επιμέλεια: Ράλλια Κουγιουμτζή

Συντακτική ομάδα: Μ. Βλάσση, Μ. Γκλέτσος, Ρ. Κουγιουμτζή, Δ. Μάντζιου, C. Mounsey, Β. Νιτσοπούλου

Φωτογραφίες: ΕΠΠ ΑΡΧΕΙΟ/ Φ. Πολίτης, Photo Club Bitola, Λ. Νικολάου, Μ. Γκλέτσος, M. Archer, Ρ. Κουγιουμτζή

Χορηγία: Velti, Τράπεζα Πειραιώς
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Άγιος Γερμανός, Πρέσπα
530 77 Άγιος Γερμανός
Τηλ: 23850 51211, 23850 51233
Fax: 23850 51343

www.spp.gr
spp@line.gr

 
 

Ευχαριστούμε την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ για την υποστήριξή της στην έκδοση του ηλεκτρονικού μας newsletter

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το newsletter, παρακαλούμε στείλτε mail στο spp@line.gr
© 2013 Εταιρία Προστασίας Πρεσπών