Τεύχος 9, Νοέμβριος 2012

Επιχείρηση «σταχτόχηνα» για πρώτη φορά στην Ελλάδα
 

Στην Πρέσπα απαντάται ο μοναδικός βιώσιμος αναπαραγόμενος πληθυσμός σταχτόχηνας στην Ελλάδα, γεγονός που ....

Περισσότερα...

Άλλη μία παγκόσμια διάκριση για την Πρέσπα 
 

Μετά από δύο στάδια αξιολόγησης, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών πέρασε στους τέσσερις φιναλίστ που διεκδίκησαν το διεθνές βραβείο Thiess International Riverprize....

Περισσότερα...

Εμπειρίες από το Ισραήλ
 

Η συστηματική ενασχόληση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών με τους πελεκάνους τα τελευταία 20 χρόνια είναι γνωστή. Εξέλιξη της μακροχρόνιας και καρποφόρας αυτής δουλειάς....

Περισσότερα...

Το Προσχέδιο Διαχείρισης Υδάτων της Πρέσπας προσεχώς σε δημόσια διαβούλευση

Ύστερα από καθυστέρηση αρκετών ετών ξεκίνησε φέτος η κατάρτιση του διαχειριστικού σχεδίου υδάτων της Πρέσπας...

Περισσότερα...
Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε συνέδρια από την Αθήνα μέχρι την Αχρίδα

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών το τελευταίο διάστημα έδωσε το παρών σε μία σειρά ημερίδων και συνεδρίων από την Αθήνα έως την Αχρίδα...

Περισσότερα...
Και στην Πρέσπα γιορτάσαμε την Πανευρωπαϊκή Γιορτή των πουλιών

Τα 39 παιδιά από το Δημοτικό σχολείο Αγίου Γερμανού Πρεσπών ντύθηκαν πελαργοί και ξεκίνησαν το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Γιόρτασαν την ....

Περισσότερα...

           Ακολουθήστε μας στο facebook

Επιχείρηση «σταχτόχηνα» για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στην Πρέσπα απαντάται ο μοναδικός βιώσιμος αναπαραγόμενος πληθυσμός σταχτόχηνας στην Ελλάδα, γεγονός που τον καθιστά πολύ σημαντικό για τη χώρα μας. Σε διεθνές δε επίπεδο αποτελεί το νοτιότερο σημείο εξάπλωσης του είδους στην Ευρώπη και έναν από τους ελάχιστους εδραίους πληθυσμούς σταχτόχηνας στον κόσμο.

Η ανάγκη για τη μελέτη του είδους αποτελούσε στόχο της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών εδώ και χρόνια, ο οποίος τελικώς πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του ολλανδικού κέντρου για την Ορνιθολογία Πεδίου, το SOVON Institute, καθώς και με την υποστήριξη των ιδρυμάτων ΜΑVA και Μποδοσάκη. Στόχος του προγράμματος είναι να αποκτηθεί και να εμπλουτιστεί η γνώση για την οικολογία των χηνών ώστε να διαμορφωθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους.

Επιπρόσθετα, μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα όπως: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αναπαραγωγική επιτυχία, το ρυθμό θνησιμότητας και την επιβίωση των νεοσσών; Ποια η συσχέτιση της αναπαραγωγικής επιτυχίας με την ποιότητα του χόρτου; Οι μετακινήσεις των σταχτόχηνων είναι μόνο τοπικές ή εγκαταλείπουν την Πρέσπα και πότε συμβαίνει αυτό; Ποια είναι η τάση και η κατανομή του πληθυσμού; Ποια είναι τα εποχικά πρότυπα δραστηριότητας; Ο πληθυσμός της Πρέσπας πρόκειται για γενετικά απομονωμένο πληθυσμό;

Για να απαντηθούν όμως όλα αυτά τα ερωτήματα, έπρεπε να τοποθετηθούν δαχτυλίδια και κολάρα στα πουλιά, αλλά και πομποδέκτες, ώστε να συλλεχθούν τα απαραίτητα στοιχεία για τη χωρική κατανομή του είδους και τη χρήση του χώρου εντός και εκτός της λεκάνης των Πρεσπών. Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που αντιμετώπισε για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού η ομάδα της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, μαζί με την ομάδα των ειδικών που ήρθαν από την Ολλανδία, ήταν η «σύλληψη» των χηνών, και μοναδικός τρόπος για την επίτευξή του κρίθηκε η χρήση εκτοξευόμενων διχτυών τα οποία εκτινάσσονται γρήγορα και σε απόσταση 12 μέτρων. Ποτέ ξανά στο παρελθόν δεν είχε εφαρμοστεί παρόμοια τεχνική στην Ελλάδα και έτσι ανάμεικτα συναισθήματα κατέκλυσαν όλα τα μέλη της ομάδας που συμμετείχαν, ενώ το άγχος και η ανυπομονησία ελλόχευαν μέχρι η επιχείρηση να ολοκληρωθεί επιτυχώς. Τελικά, μετά από προσπάθειες τριών ημερών, την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012, στις 10:42, 57 σταχτόχηνες περίμεναν κάτω από τα δίχτυα! Σε όλα τα πουλιά τοποθετήθηκαν μεταλλικά και πλαστικά δαχτυλίδια καθώς και πλαστικά κολάρα. Σε τέσσερα από τα 32 συνολικά αρσενικά πουλιά που πιάστηκαν, τοποθετήθηκαν πομποδέκτες GPS με τους κωδικούς H00, H01, H02 και H03. Έκτοτε η ομάδα συλλέγει τα στοιχεία που κομίζουν τα πουλιά και παράλληλα σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για τη μελέτη και την επεξεργασία αυτών.

        Άλλη μία παγκόσμια διάκριση για την Πρέσπα

Μετά από δύο στάδια αξιολόγησης, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών πέρασε στους τέσσερις φιναλίστ που διεκδίκησαν το διεθνές βραβείο Thiess International Riverprize, το οποίο απονέμεται κάθε χρόνο από το International River Foundation της Αυστραλίας σε φορείς ή οργανισμούς που έχουν συμβάλει στην ορθή διαχείριση ποταμών και υγροτόπων παγκοσμίως. Η Πρέσπα είχε να αναμετρηθεί με πολύ δυνατές συμμετοχές, όπως τους ποταμούς Okavango της Αφρικής και Nushagak και Willamette των ΗΠΑ, με τον τελευταίο να κερδίζει τελικά το βραβείο.

Εκπρόσωπος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, από το Τμήμα Διαχείρισης και Προστασίας, ταξίδεψε ως τη Μελβούρνη για να παρευρεθεί στην απονομή, αλλά και να παρουσιάσει, σε συνέδριο που διοργανώθηκε εκείνες τις μέρες, την Πρέσπα και την περιβαλλοντική διαχείριση που εφαρμόζεται τα τελευταία 20 χρόνια. Η Πρέσπα συμμετείχε στο συνέδριο ως μια περίπτωση όπου καινοτόμες και χαμηλού κόστους δράσεις διαχείρισης συνδυάζονται με την παραδοσιακή γνώση και τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαχείριση του υγροτόπου.

Εκ πρώτης όψεως, το θέμα του συνεδρίου «Ποτάμια σε περιβάλλον ταχείας αστικοποίησης» φαίνεται ασύνδετο με τον αγροτικό χαρακτήρα της Πρέσπας. Ωστόσο, οι όποιες αμφιβολίες αίρονται με το εύστοχο επιχείρημα της Ειρήνης Κουτσερή, εκπροσώπου της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών στο συνέδριο, η οποία συγκεκριμένα σχολίασε: «Βρέθηκα ανάμεσα σε ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τους υγροτόπους τους και τα προβλήματά τους, και στα πλαίσια της αναζήτησης λύσεων ψάχνουν για πληροφορίες από άλλες περιοχές ώστε να βελτιώσουν τα αποτελέσματά τους και την κατάσταση των υγροτόπων περαιτέρω. Αν και οι υγρότοποι μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ο ένας από τον άλλον στη μορφολογία, στο μέγεθος, στη βιοποικιλότητα, αλλά και στο μέγεθος του ανθρώπινου πληθυσμού και στα προβλήματα, περιβαλλοντικά ή κοινωνικά, η αλήθεια είναι ότι κάθε περίπτωση μπορεί να μοιραστεί πολλά με μια άλλη».

Εκείνο όμως που έφερε την Πρέσπα σε αυτή την τετράδα φιναλίστ δεν ήταν μόνο η μακροχρόνια διαχείριση του υγροτόπου, η επιτυχία επιστροφής των ειδών στην περιοχή ή η συνεργασία των φορέων σε εθνικό και διασυνοριακό επίπεδο, αλλά η συνισταμένη όλων αυτών των παραγόντων μαζί, δημιουργώντας έτσι ένα μοναδικό μοντέλο διαχείρισης που πολλές περιοχές θα ζήλευαν. Η ίδια η αποστολή της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών «Για τον Άνθρωπο και τη Φύση» είναι που έφερε στην Πρέσπα αυτή τη σημαντική διάκριση. Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή στο συνέδριο αποδείχθηκε πολύ χρήσιμη για την ανταλλαγή πληροφορίας και εμπειρίας, αλλά συνέβαλε εξίσου και στο να συνειδητοποιήσουμε ότι η δικτύωση ανάμεσα σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος μπορεί να βοηθήσει τα μέγιστα και σχεδόν αποκλειστικά στην αναζήτηση λύσεων των προβλημάτων.

Βέβαια, το να ταξιδέψουμε μέχρι τη Μελβούρνη και να μην έρθουμε σε επαφή με τη μεγάλη ελληνική κοινότητα —και ιδιαίτερα με τους Πρεσπιώτες της μεγαλούπολης— θα ήταν σημαντική παράλειψη σε ένα τόσο μακρινό ταξίδι. Γι’ αυτό λοιπόν δόθηκαν συνεντεύξεις στα τοπικά ΜΜΕ, ενώ η ελληνική ομογένεια υποδέχθηκε θερμά τόσο τη διάκριση της Πρέσπας όσο και εμάς. Το πρόγραμμα καταρτίστηκε με τη βοήθεια της Αδελφικής Ένωσης Πρεσπών, η οποία μάλιστα διοργάνωσε ειδική ενημέρωση και ομιλία με τα μέλη της κοινότητας. Παράλληλα, μερίμνησε και για τη συμμετοχή μας στην εορταστική εκδήλωση της Νέας Ένωσης Χωριών Φλωρίνης.

Θα θέλαμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε τον κ. Παπαδόπουλο της Αδελφικής Ένωσης Πρεσπών όχι μόνο επειδή φρόντισε για όλα τα παραπάνω, αλλά και επειδή ως ενεργό μέλος της πρεσπιώτικης κοινότητας της Μελβούρνης μας βοήθησε να γνωρίσουμε και να ανταλλάξουμε πληροφορίες με ανθρώπους που τρέφουν την ίδια αγάπη με μας για την Πρέσπα, ακόμα και αν μας χωρίζουν τόσα χιλιόμετρα.

Εμπειρίες από το Ισραήλ

Η συστηματική ενασχόληση της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών με τους πελεκάνους τα τελευταία 20 χρόνια είναι γνωστή. Εξέλιξη της μακροχρόνιας και καρποφόρας αυτής δουλειάς αποτέλεσε η πριν από λίγους μήνες τοποθέτηση τεσσάρων πομπών σε ισάριθμους αργυροπελεκάνους της Πρέσπας. Στόχος του προγράμματος παρακολούθησης με πομπούς είναι η διερεύνηση ορισμένων στοιχείων της οικολογίας τους, όπως το πού διαχειμάζουν και ποιες διαδρομές ακολουθούν. Στην παγίδευση και τοποθέτηση των πομπών συνέδραμαν ειδικοί σε τέτοιους χειρισμούς ορνιθολόγοι, από τους οποίους αποκτήσαμε πολύτιμη εμπειρία για το μέλλον, καθώς το πρόγραμμα θα συνεχιστεί για τα επόμενα χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέλος της ομάδας του τομέα έρευνας της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών επισκέφτηκε στα μέσα Οκτώβρη το Ισραήλ με στόχο την εκπαίδευση σε τεχνικές παγίδευσης πελεκάνων και βέβαια στην τοποθέτηση πομπών. Το Ισραήλ εκτείνεται κατά μήκος μιας σημαντικότατης μεταναστευτικής διαδρομής, την οποία χρησιμοποιούν δύο φορές ετησίως εκατοντάδες είδη πουλιών, ταξιδεύοντας από και προς τις περιοχές αναπαραγωγής και διαχείμασης. Οι ροδοπελεκάνοι, ανάμεσά τους και οι ροδοπελεκάνοι της Πρέσπας, είναι ένα από αυτά τα είδη (οι αργυροπελεκάνοι μετακινούνται το φθινόπωρο ανατολικά κι όχι νότια, διαχειμάζοντας σε υγροτόπους της Κεντρικής και Ανατολικής Ελλάδας αλλά και της Τουρκίας). Διασχίζοντας την Τουρκία οι ροδοπελεκάνοι αδυνατούν να βρουν επαρκή τροφή, αφού η χώρα έχει αποξηράνει πολλούς σημαντικούς υγροτόπους της. Έτσι, το Ισραήλ αποκτά επιπλέον σημασία για το είδος αλλά και για όλα τα πουλιά που σχετίζονται ή εξαρτώνται από υγροτόπους. Οι υγρότοποί του αλλά και οι πολλές ανοιχτές ιχθυοκαλλιέργειες και οι ρεζέρβες νερού που εκτείνονται σε όλο το μήκος του χρησιμοποιούνται ως τόποι ξεκούρασης και διατροφής από εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά. Η Ισραηλινή Υπηρεσία της Φύσης (Israel Nature and Parks Authority) εκπονεί εδώ και μερικά χρόνια πρόγραμμα παρακολούθησης των ροδοπελεκάνων που περνούν από τη χώρα σε τεράστια κοπάδια κατά τη μεταναστευτική περίοδο. Μεταξύ άλλων, τοποθετούν πομπούς, δακτυλιώνουν και μαρκάρουν πολλά άτομα, παγιδεύοντάς τα με μεγάλα εκτοξευόμενα δίχτυα.

Οι επιχειρήσεις παγίδευσης ροδοπελεκάνων πραγματοποιήθηκαν κυρίως στον υγρότοπο Χούλα, στο βορειοανατολικό άκρο του Ισραήλ. Η περιοχή είναι διάσημη για τη δυνατότητα παρατήρησης τεράστιων κοπαδιών πουλιών και μιας εντυπωσιακής ποικιλίας ειδών, όπως γερανοί, πελαργοί, ροδοπελεκάνοι, κραυγαετοί, σφηκιάρηδες, θαλασσαετοί, λαγγόνες, χουλιαρομύτες, στικταετοί, σμυρναλκυόνες κ.ά. Οι ροδοπελεκάνοι συνωστίζονται σε τεράστια κοπάδια για να τραφούν με τα ψάρια που ρίχνονται ως δόλωμα για την παγίδευσή τους. Τη δεύτερη μέρα παραμονής στη Χούλα παγιδεύτηκαν 20 πελεκάνοι. Στις εγκαταστάσεις του Πάρκου έγινε η τοποθέτηση των πομπών, τα πουλιά μαρκαρίστηκαν, ζυγίστηκαν, έγιναν διάφορες μετρήσεις, πάρθηκαν δείγματα αίματος και κατόπιν απελευθερώθηκαν. Το ταξίδι τους προς τους τόπους διαχείμασης στην Ανατολική Αφρική συνεχίζεται, αλλά πλέον βρίσκονται υπό παρακολούθηση!

Η συνεργασία με την Ισραηλινή Υπηρεσία της Φύσης προέκυψε μετά από συνέδριο που διοργάνωσε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών τον περασμένο Μάιο, στο οποίο συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες από εννέα χώρες, όπου οι πελεκάνοι φωλιάζουν, μεταναστεύουν ή διαχειμάζουν (Ισραήλ, Τουρκία, Ρουμανία, Ουκρανία, Βουλγαρία, Αλβανία, Μαυροβούνιο και Ελλάδα), και στόχο είχε να επικαιροποιηθεί η γνώση για την κατάσταση των πληθυσμών των πελεκάνων, να εντοπιστούν οι απειλές και τα αναγκαία μέτρα διαχείρισης και να ενισχυθούν οι συνεργασίες και η δικτύωση μεταξύ των «πελεκανολόγων».

Το Προσχέδιο Διαχείρισης Υδάτων της Πρέσπας προσεχώς σε δημόσια διαβούλευση

Ύστερα από καθυστέρηση αρκετών ετών ξεκίνησε φέτος η κατάρτιση του διαχειριστικού σχεδίου υδάτων της Πρέσπας. Έτσι, πολύ σύντομα αναμένεται η τμηματική ανάρτηση του προσχεδίου διαχείρισης στην ιστοσελίδα διαβούλευσης του ΥΠΕΚΑ wfd.ypeka.gr. H λεκάνη των Πρεσπών υπάγεται στο Υδατικό Διαμέρισμα (ΥΔ) της Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο κυριαρχεί η παρουσία του ποταμού Αλιάκμονα αλλά και μερικών από τις πιο σημαντικές φυσικές και τεχνητές λίμνες της χώρας, όπως της Μικρής και Μεγάλης Πρέσπας, της Καστοριάς, της Βεγορίτιδας, των Πετρών, της Χειμαδίτιδας, του Πολυφύτου και άλλων.

Η διασυνοριακή λεκάνη απορροής των Πρεσπών, αν και καλύπτει ένα μικρό μέρος του ΥΔ της Δυτικής Μακεδονίας, αποτελεί ξεχωριστή περιοχή μελέτης, για την οποία θα καταρτιστεί Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης. Αυτό οφείλεται στα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, στην ιδιαίτερη οικολογική της αξία, αλλά κυρίως στη διεθνή της σημασία, καθώς πρόκειται για διασυνοριακή περιοχή, που μοιράζονται η Ελλάδα, η Αλβανία και η πΓΔΜ. Γι’ αυτές ακριβώς τις περιοχές που συνορεύουν με άλλα κράτη, η Οδηγία Πλαίσιο 2000/60/ΕΕ, κατά τις διαδικασίες κατάρτισης των Σχεδίων Διαχείρισης, προβλέπει επίσης και διαβούλευση των προσχεδίων με φορείς των όμορων κρατών που μοιράζονται τα ίδια σώματα νερού. Αυτή η κατεύθυνση εξειδικεύεται περαιτέρω στη Συμφωνία του 2010 για το Πάρκο Πρεσπών που υπογράφηκε από τις τρεις κυβερνήσεις που μοιράζονται τη λεκάνη των Πρεσπών και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τελικό σκοπό τη συμφωνία επί ενιαίου διαχειριστικού σχεδίου για τα ύδατα, το οποίο να καλύπτει ολόκληρη τη διεθνή λεκάνη.

Τα στάδια για την οριστικοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων περιλαμβάνουν την κατάρτιση προσχεδίου, τη διαβούλευση, την επικαιροποίηση του σχεδίου, τις γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις από δημόσιους φορείς και, τέλος, τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Για το Διαχειριστικό Σχέδιο των Πρεσπών, η διαδικασία διαβούλευσης αναμένεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα και θα διαρκέσει έξι περίπου μήνες. Η ενεργός συμμετοχή των φορέων και των πολιτών σε αυτή κρίνεται πολύ σημαντική, ώστε να καταστεί δυνατό να συνυπολογιστούν οι απόψεις και η γνώση όλων των εμπλεκομένων και έτσι το τελικό Σχέδιο Διαχείρισης να αποτελέσει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση του θέματος. Άλλωστε, στόχο των Σχεδίων Διαχείρισης αποτελεί η εφαρμογή μέτρων για την επίτευξη της καλής οικολογικής κατάστασης των νερών, κάτι που αφορά όλους τους τοπικούς φορείς, και γι’ αυτό το λόγο κρίνεται σκόπιμο να συμμετάσχουν στον σχετικό διάλογο. Συνεπώς θεωρείται απαραίτητο να ληφθούν υπόψη τα Προσχέδια του Διαχειριστικού ως κείμενα για συζήτηση και έναρξη διαλόγου.

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών έχει ήδη υποστηρίξει τη διαδικασία μέσω της παροχής διαθέσιμων στοιχείων και δεδομένων στους μελετητές που έχουν αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, ενώ παράλληλα προσβλέπει σε μία διαβούλευση ουσιαστική, δίκαιη, ακριβή και χωρίς αποκλεισμούς.
 

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε συνέδρια από την Αθήνα μέχρι την Αχρίδα

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών το τελευταίο διάστημα έδωσε το παρών σε μία σειρά ημερίδων και συνεδρίων από την Αθήνα έως την Αχρίδα. Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα, με θέμα την κτηνοτροφία στην Ελλάδα και στις Πρέσπες, συνδιοργανώθηκε στις 19 Αυγούστου στο Λαιμό Πρεσπών από το Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, το Δήμο Πρεσπών και το Συνεταιρισμό «Πελεκάνος». Σκοπός της ημερίδας ήταν να προβάλει το ρόλο της κτηνοτροφίας στην περιοχή, καθώς και να βοηθήσει στην ανάπτυξή της μέσα από μέτρα και προτάσεις. Η Αννίτα Λογοθέτη, περιβαλλοντολόγος της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, και ο συνεργάτης Γιώργος Φωτιάδης, αναφέρθηκαν στον τρόπο διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και συγκεκριμένα στη σημασία και συμβολή της κτηνοτροφίας στη διατήρηση των περιοχών αυτών. Η απομάκρυνση του κτηνοτρόφου από την παραλίμνια ζώνη και η χρήση σύγχρονων υλικών δόμησης με το πέρασμα των χρόνων, είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της χρήσης των καλαμιών και αντίστοιχα την υποβάθμιση των υγρών λιβαδιών. Η άνθηση και πάλι της κτηνοτροφίας στην Πρέσπα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες και τα δεδομένα του σύγχρονου τρόπου ζωής, μπορεί να συνεισφέρει στη διατήρηση και προστασία της οικολογικής ισορροπίας της λίμνης αλλά και στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Ακολούθησε ο Οκτώβριος με σειρά ποικίλων συνεδρίων. Μεταξύ 4 και 8 Οκτωβρίου, ο Γιώργος Κατσαδωράκης, επιστημονικός συνεργάτης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, παρουσίασε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την κατάσταση της Σταχτόχηνας (Anser anser rubrirostris) στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών. Στην παρουσίαση δόθηκε έμφαση στη σημασία του τελευταίου αυτού βιώσιμου πληθυσμού χήνας στην Ελλάδα, στις δράσεις για την προστασία του, στις απειλές που αντιμετωπίζει, ενώ συζητήθηκαν πολλά ακόμα ανοιχτά ερωτήματα.

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών συμμετείχε, επίσης, με ανακοίνωση στο «4ο Συνέδριο Οικολογίας της πΓΔΜ με Διεθνή Συμμετοχή», το οποίο διοργάνωσε η MES (Macedonian Ecological Society). Στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αχρίδα μεταξύ 12 και 15 Οκτωβρίου, με αφορμή την 40η επέτειο της MES, παρουσιάστηκε η επιστημονική δουλειά στο χώρο της οικολογίας και του περιβάλλοντος στην πΓΔΜ αλλά και στις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Από την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, ο Γιώργος Κατσαδωράκης έκανε ανακοίνωση σχετικά με τις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις των υδρόβιων πουλιών στην Πρέσπα, οι οποίες εδώ και τέσσερα χρόνια πραγματοποιούνται συγχρονισμένα ανάμεσα στην Αλβανία, την Ελλάδα και την πΓΔΜ, τις τρεις χώρες δηλαδή που μοιράζονται τις λίμνες των Πρεσπών.

Τέλος, στις 12-14 Οκτωβρίου το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μελίτης διοργάνωσε στην Πρέσπα τριήμερο σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα: «Γνωρίζοντας το οικοσύστημα των Πρεσπών». Η Υπεύθυνη Ενημέρωσης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, Φωτεινή Βακιτσίδου, πραγματοποίησε δυο παρουσιάσεις στους συμμετέχοντες σχετικά με τις δράσεις διαχείρισης και προστασίας του υγροτόπου, αλλά και τη σημασία της δυναμικής σχέσης μεταξύ βιοποικιλότητας και της ενεργής παρουσίας του ανθρώπου στην περιοχή. Οι εκπαιδευτικοί είχαν επίσης την ευκαιρία, να περιηγηθούν σε δυο σημεία ενδιαφέροντος της Πρέσπας, με δραστηριότητες παρατήρησης των υδρόβιων πουλιών, καθώς και περίπατο στο δάσος των υπεραιονώβιων αρκεύθων του όρους Ντέβας.

Και στην Πρέσπα γιορτάσαμε την Πανευρωπαϊκή Γιορτή των πουλιών
Τα 39 παιδιά από το Δημοτικό σχολείο Αγίου Γερμανού Πρεσπών ντύθηκαν πελαργοί και ξεκίνησαν το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Γιόρτασαν την Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 30 χώρες, με πρωτοβουλία της παγκόσμιας ομοσπονδίας BirdLife International, η οποία στην Ελλάδα συντονίστηκε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία.

Το Σάββατο, λοιπόν, στις 6 Οκτωβρίου 2012, τα παιδιά της Πρέσπας βρέθηκαν στο Θεματικό Κέντρο Πληροφόρησης της Πύλης και διασκέδασαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών. Το περιβαλλοντικό παιχνίδι «Η Οδύσσεια του Ατρόμητου», με δραστηριότητες μέσα κι έξω από το Κέντρο, ενθάρρυνε τα παιδιά, με κινητικά παιχνίδια και χειροκατασκευές, να γνωρίσουν το ταξίδι της μετανάστευσης, αλλά και να ενημερωθούν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα πουλιά κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού. Αφού έφτιαξαν τα φτερά και τα ράμφη τους και ξέφυγαν από τον πρώτο κίνδυνο, την κυρα-αλεπού που τα καραδοκούσε, ξεκίνησαν το παιχνίδι της μετανάστευσης, ακολουθώντας βήμα-βήμα τους πίνακες μέσα κι έξω από το Κέντρο. Τα παιδιά επέλεγαν μόνα τους το επόμενο βήμα που θα τα οδηγούσε να φτάσουν ασφαλή στον προορισμό τους. Μερικές λάθος επιλογές καθυστερούσαν το ταξίδι τους, ενώ κάποιες άλλες ήταν «θανατηφόρες», οπότε ξεκινούσαν πάλι από την αρχή. Η γιορτή διήρκησε τρεις ώρες και το ταξίδι των μικρών μας φίλων έφτασε με επιτυχία στο τέλος του.

Παράλληλα, οι μεγαλύτεροι έγιναν μάρτυρες ενός άλλου ταξιδιού, μιας πραγματικής μετανάστευσης. Δίπλα στις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, στο δρόμο προς το νησί του Αγίου Αχίλλειου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν με τηλεσκόπια και κιάλια τη διαδρομή μεταναστευτικών και άλλων ειδών της εποχής που αποτελούν μέρος της μοναδικής ορνιθοπανίδας των Πρεσπών.
Επιμέλεια: Ράλλια Κουγιουμτζή

Συντακτική ομάδα: Ο. Αλεξάνδρου, Φ. Βακιτσίδου, Μ. Βλάσση, Μ. Γκλέτσος, Γ. Κατσαδωράκης, Ρ. Κουγιουμτζή, Ε. Κουτσερή, Α. Λογοθέτη, Β. Ρουμελιώτου

Φωτογραφίες: ΕΠΠ ΑΡΧΕΙΟ/ Ο. Αλεξάνδρου, Φ. Βακιτσίδου, Στ. Βογιατζής, Γ. Κατσαδωράκης, Ε. Κουτσερή, Ν. Νάνης, Β. Νιτσοπούλου

Χορηγία: Velti, Τράπεζα Πειραιώς
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Άγιος Γερμανός, Πρέσπα
530 77 Άγιος Γερμανός
Τηλ: 23850 51211, 23850 51233
Fax: 23850 51343

www.spp.gr
spp@line.gr

 
 

Ευχαριστούμε την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ για την υποστήριξή της στην έκδοση του ηλεκτρονικού μας newsletter

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το newsletter, παρακαλούμε στείλτε mail στο spp@line.gr
© 2012 Εταιρία Προστασίας Πρεσπών