Τεύχος 5, Οκτώβριος 2011

Έγινε το πρώτο βήμα για την προστασία της ντόπιας αγελάδας των Πρεσπών
 

Στην περιοχή των Πρεσπών ζει μία φυλή πολύ μικρόσωμων αγελάδων, η βραχυκερατική αγελάδα των Πρεσπών...

Περισσότερα...

Ικανοποιητική αξιολόγησε τη διαχείριση της Μικρής Πρέσπας για το 2010 η Επιτροπή Διαχείρισης Υγροτόπου
 

Ως ικανοποιητική αξιολόγησε η Επιτροπή Διαχείρισης Υγροτόπου τη διαχείριση της Μικρής Πρέσπας, βάσει των ετήσιων αναφορών...

Περισσότερα...

Οι πελεκάνοι σε «στενή» παρακολούθηση
 

Τα δυο είδη πελεκάνων που φωλιάζουν στη λίμνη Μικρή Πρέσπα, ο αργυροπελεκάνος και ο ροδοπελεκάνος είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής....

Περισσότερα...
Νέο είδος – έκπληξη στον Βαρνούντα

Ο ορεινός όγκος του Βαρνούντα εκτείνεται στα ανατολικά του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Τα γρανιτικά πετρώματά του, τα παλαιότερα της περιοχής...

Περισσότερα...
ΚΛΙΚ στα ψάρια των Πρεσπών!
 

O Andrea Bonetti, βιολόγος και φωτογράφος άγριας φύσης, στα πλαίσια του προγράμματος Life+ Ενημέρωση & Επικοινωνία...

Περισσότερα...
H oμάδα “Νεολαία Πρεσπών” διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Λίμνης

Oι νέοι της Πρέσπας “οργανώνονται” και δίνουν νέα πνοή στην καθημερινότητα της περιοχής μέσω της δημιουργίας μίας άτυπης ομάδας....
Περισσότερα...

Έγινε το πρώτο βήμα για την προστασία της ντόπιας αγελάδας των Πρεσπών

Στην περιοχή των Πρεσπών ζει μία φυλή πολύ μικρόσωμων αγελάδων, η βραχυκερατική αγελάδα των Πρεσπών. Βραχυκερατικές αγελάδες απαντώνται και σε άλλα μέρη, το χαρακτηριστικό, ωστόσο, της Πρεσπιώτικης αγελάδας είναι ο εξαιρετικά βραχύς κορμός της, οι χαμηλές απαιτήσεις διαβίωσης και η άψογη προσαρμογή της στις δυσμενείς συνθήκες και στο έντονο ανάγλυφο της περιοχής.

Η προστασία του ντόπιου αυτού είδους είναι αναγκαία, καθώς ο πληθυσμός της έχει μειωθεί σημαντικά και σήμερα έχουν απομείνει πολύ λίγα καθαρόαιμα ζώα στο χωριό Ψαράδες και κάποια στο αλβανικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας. Το συγκεκριμένο είδος αγελάδας έχει από καιρό προσελκύσει το ενδιαφέρον του ερευνητικού ελβετικού ιδρύματος  SAVE Foundation που δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη με σκοπό την προστασία και διατήρηση της γενετικής ποικιλίας των αυτόχθονων οικόσιτων φυλών ζώων, αλλά και των απειλούμενων με εξαφάνιση ποικιλιών αγροτικών φυτών.

Έτσι λοιπόν, όταν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από τον Florian Bode, κτηνοτρόφο που ζει στο χωριό Shuec στην αλβανική Μικρή Πρέσπα, για εκτροφή κοπαδιού τοπικών αγελάδων, η ΕΠΠ ήρθε σε επαφή με το ίδρυμα SAVE και πολύ γρήγορα οργανώθηκε ένα πρόγραμμα για την εγκατάσταση ενός μικρού κοπαδιού αγελάδων της Πρέσπας στην περιοχή. Παράλληλα η ΕΠΠ κινητοποίησε και την Κοινότητα του Proger, στην οποία υπάγεται το Shuec, και έτσι παραχωρήθηκε κοινοτικός χώρος για να χτιστεί η απαραίτητη υποδομή (στάβλος κλπ) που θα φιλοξενήσει το κοπάδι.

Το ίδρυμα SAVE σε συνεργασία με δύο αλβανικές ΜΚΟ (Albagene και Sun of Liqenas) εντόπισε, αγόρασε και μετέφερε τα καθαρόαιμα ζώα από τα χωριά της Μεγάλης Πρέσπας στο Σουέτς. Έτσι αρχές Σεπτεμβρίου, μία ομάδα, αποτελούμενη από τους Hans-Peter Grunenfelder (SAVE Foundation), Agim Cili (ΜΚΟ ALBAGENE), Vasil Kolefski (ΜΚΟ “Sun of Liqenas”), Florian Bode και Francois Doleson (ΕΠΠ), ολοκλήρωσε την αγορά και μεταφορά στο χωριό Shuec του κοπαδιού, το οποίο αποτελείται από 6 αγελάδες και έναν ταύρο, όλα καθαρόαιμα ζώα της φυλής της βραχυκερατικής αγελάδας (“μιστρέτσα” στην τοπική διάλεκτο).

Όμως εκτός από τη διατήρηση αυτής της ντόπιας φυλής το πρόγραμμα έχει και άλλους δύο στόχους. Ο πρώτος αφορά στη διαχείριση της παραλίμνιας βλάστησης και ειδικά του καλαμιώνα που τις τελευταίες δεκαετίες λόγω έλλειψης της βόσκησης έχει επεκταθεί προς την ακτή σε βάρος των οικολογικά σημαντικών υγρών λιβαδιών. Έτσι η ενίσχυση της βόσκησης με τις νάνες αγελάδες αναμένεται να συμβάλλει θετικά στον περιορισμό του καλαμιώνα και στην επαναδημιουργία των υγρών λιβαδιών στην αλβανική πλευρά της Μικρής Πρέσπας.

Ο δεύτερος στόχος αφορά στην προστασία των νυχτερίδων που μέσα από το πρόγραμμα της διατήρησης της ντόπιας φυλής θα βρουν ένα καλό καταφύγιο για ξεχειμώνιασμα. Συγκεκριμένα η ΕΠΠ, συμβάλλοντας στην προστασία της τοπική φυλής αγελάδων ανέλαβε το κόστος κατασκευής του στάβλου που θα στεγάζει το κοπάδι. Όμως η περιοχή των Πρεσπών είναι επίσης πολύ σημαντική και για πολλά είδη σπάνιων νυχτερίδων. Κάποια από αυτά (όπως η Rhinolophus hipossideros) χρησιμοποιούν ανθρώπινες κατασκευές (παλιά σπίτια, αποθήκες, στάβλους, υπόστεγα) για καταφύγιο. Έτσι, ο στάβλος για τις ντόπιες αγελάδες θα χτιστεί και σύμφωνα με τις τοπικές παραδοσιακές τεχνικές, αλλά και με συγκεκριμένες προδιαγραφές ούτως ώστε να αποτελέσει “καταφύγιο” του συγκεκριμένου είδους νυχτερίδας.

Με αυτό λοιπόν το πρώτο σημαντικό βήμα και τη συνεργασία πολλών και διαφορετικών φορέων και ατόμων ξεκινά ενεργά η προσπάθεια για τη διάσωση της τοπικής φυλής αγελάδων, ενισχύεται η διαχείριση του καλαμιώνα στο αλβανικό τμήμα της λίμνης Μικρή Πρέσπα και κατασκευάζεται ένα νέο καταφύγιο για τα σπάνια είδη νυχτερίδων που ζουν στην περιοχή. Ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια να επεκταθεί σύντομα και στο ελληνικό τμήμα της Πρέσπας.
 

 

        Ικανοποιητική αξιολόγησε τη διαχείριση της Μικρής Πρέσπας για το 2010 η Επιτροπή Διαχείρισης Υγροτόπου

Ως ικανοποιητική αξιολόγησε η Επιτροπή Διαχείρισης Υγροτόπου τη διαχείριση της Μικρής Πρέσπας, βάσει των ετήσιων αναφορών για τη διαχείριση των υδάτων, της βλάστησης και της ορνιθοπανίδας για το υδρολογικό έτος 2010, ενώ παράλληλα εισηγήθηκε συγκεκριμένες προτάσεις για το 2011 σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Μεταξύ άλλων, κεντρικό θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η άνοδος της στάθμης των υδάτων τα τελευταία δύο χρόνια και πώς αυτή επηρεάζει όλο το οικοσύστημα, αλλά και τις γύρω καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πώς αυτό καθορίζει τις διαχειριστικές παρεμβάσεις που εφαρμόζει ο Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (ΕΠΠ) στη Μικρή Πρέσπα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στάθμη της Μικρής Πρέσπας στο τέλος του 2010 βρισκόταν στην 1η υψηλότερη θέση της 14ετίας 1997-2010 (+854,28μ.), ενώ η αύξηση της στάθμης στη Μεγάλη Πρέσπα υπολογίζεται σε 1,5 περίπου μέτρο (~400 m³). Έτσι λοιπόν κατά τη διάρκεια του 2010 έγιναν συνολικά 18 χειρισμοί του θυροφράγματος που ρυθμίζει την εκροή του νερού από τη Μικρή προς τη Μεγάλη Πρέσπα με αποτέλεσμα η στάθμη της Μικρής Πρέσπας να κυμανθεί στα όρια που προβλέπει η ΚΥΑ του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Τα συγκεκριμένα όρια έχουν οριστεί με γνώμονα κατ’ αρχήν την οικολογική διατήρηση, αλλά και την απρόσκοπτη εφαρμογή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων γύρω από τον υγρότοπο. Παράλληλα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Υγροτόπου αναφέρθηκαν τα στοιχεία της παρακολούθησης των πληθυσμών των πουλιών. Οι πληθυσμοί των πελεκάνων, των Λαγγόνων και των ερωδιόμορφων διατηρήθηκαν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ η συνολική διαχειριζόμενη έκταση υγρών λιβαδιών κρίθηκε απόλυτα ικανοποιητική ξεπερνώντας τα 1000 στρέμματα.

Η Επιτροπή Διαχείρισης Υγροτόπου αποτελεί συμβουλευτικό όργανο του
Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών σε θέματα που αφορούν τις δράσεις διαχείρισης και προστασίας του υγροτόπου. Βασικός στόχος της Επιτροπής είναι η διαχείριση με γνώμονα τόσο τη διατήρηση και την προστασία της οικολογικής ισορροπίας στη λίμνη Μικρή Πρέσπα όσο και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Στην Επιτροπή Διαχείρισης Υγροτόπου μετέχουν εκπρόσωποι από μία σειρά αρμόδιων αρχών και συγκεκριμένα από το ΥΠΕΚΑ, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Δ/νση Υδάτων, Τμήμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού), το Δήμο Πρεσπών, τον Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων και την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών. Η λειτουργία αυτής της επιτροπής αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα συλλογικής διαχείρισης για ένα τόσο σημαντικό υγρότοπο, που δεν εφαρμόζεται σε καμία άλλη περιοχή στην Ελλάδα, παρά μόνο στην Πρέσπα.

Βασικό “εργαλείο” και σημείο αναφοράς της Επιτροπής αποτελεί ο οδηγός διαχείρισης
"Σχέδιο/Οδηγός Αποκατάστασης και Διαχείρισης των Υγρών Λιβαδιών στη Λίμνη Μικρή Πρέσπα (2007-2012)" που εκπονήθηκε από την ΕΠΠ, στα πλαίσια του προγράμματος LIFE Φύση 2002-2007, με στόχο να χρησιμοποιηθεί από τους αρμόδιους φορείς της περιοχής ως οδηγός για την ολοκληρωμένη διαχείριση του υγροτόπου την επόμενη πενταετία από τη λήξη του προγράμματος. Έτσι λοιπόν η Επιτροπή με γνώμονα αυτόν τον οδηγό και τις ετήσιες αναφορές διαχείρισης υδάτων, βλάστησης και ορνιθοπανίδας που συντάσσει η ΕΠΠ, εισηγείται στο Φορέα Διαχείρισης προτάσεις για τη διαχείριση της επόμενης χρονιάς.


 

Οι πελεκάνοι σε «στενή» παρακολούθηση

Τα δυο είδη πελεκάνων που φωλιάζουν στη λίμνη Μικρή Πρέσπα, ο αργυροπελεκάνος και ο ροδοπελεκάνος είναι το σήμα κατατεθέν της περιοχής. Η Πρέσπα και το Δέλτα του Δούναβη φιλοξενούν τις μόνες μικτές αποικίες φωλιάσματος των ειδών αυτών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ εδώ και χρόνια στην Πρέσπα βρίσκεται η μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο.

Οι Έλληνες συνεργάτες του Διεθνούς Προγράμματος για τη Μελέτη και Προστασία των Πελεκάνων με έδρα το Βιολογικό Σταθμό Tour du Valat της Γαλλίας διεξάγουν ετήσιες καταμετρήσεις των αριθμών των πελεκάνων από το 1983 ενώ τις μετρήσεις συνεχίζει από το 1991 η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.

Οι φωλιές των αργυροπελεκάνων κυμαίνονταν γύρω στις 140 (114-165) τη δεκαετία του ’80, ο κύριος παράγοντας που εμπόδιζε όμως την αύξησή τους ήταν η ενόχληση που υφίσταντο οι αποικίες τους από φωτογράφους και τουρίστες. Η ΕΠΠ συνέβαλλε τα μέγιστα στην ευαισθητοποίηση του κόσμου και ιδιαίτερα των ντόπιων για τη λήψη μέτρων περιορισμού της ενόχλησης που είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση των πουλιών τα επόμενα χρόνια. Από το 2003 μέχρι σήμερα ο αριθμός των ζευγών κυμαίνεται γύρω στα 1120. Το 2009 ήταν η χρονιά με τα περισσότερα ζεύγη που καταγράφηκαν ποτέ (1522). Το 2011 φώλιασαν επίσης 1155 ζεύγη.

Φέτος, η παρακολούθηση που κάνει η ΕΠΠ εδώ και 20 χρόνια βάζει στην υπηρεσία της τη σύγχρονη τεχνολογία. Πλέον θα μπορεί να γίνει ακριβής η καταμέτρηση των φωλιών με τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι που πετά χωρίς οδηγό και φέρει τηλεχειριζόμενη κάμερα. Μία τέτοια μέθοδος όχι μόνο θα μας δώσει ακριβή στοιχεία για τους πληθυσμούς των πελεκάνων, αλλά ελαχιστοποιεί και τον κίνδυνο όχλησης των αποικιών σε σύγκριση με τις επιτόπιες επισκέψεις. Επιπλέον θα χρησιμοποιηθούν 6 πομποδέκτες που θα προσαρμοστούν στις πλάτες 6 ενήλικων πελεκάνων και μέσω αυτών θα γίνει δυνατή η παρακολούθηση των μετακινήσεών τους σε πραγματικό χρόνο. Με τις πληροφορίες αυτές θα κατανοήσουμε καλύτερα τη ζωή των πελεκάνων και θα γίνει πιο εφικτή η εξασφάλιση της προστασίας τους, ώστε να συνεχίσει η Πρέσπα να φιλοξενεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού των σπάνιων αυτών πουλιών.

Κείμενο: Γιώργος Κατσαδωράκης,              Δρ Βιολόγος – Ορνιθολόγος

 

 

Νέο είδος – έκπληξη στον Βαρνούντα

Ο ορεινός όγκος του Βαρνούντα εκτείνεται στα ανατολικά του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Τα γρανιτικά πετρώματά του, τα παλαιότερα της περιοχής, σε συνδυασμό με το ηπειρωτικό κλίμα έχουν δημιουργήσει συνθήκες για την ανάπτυξη πλούσιας και σπάνιας χλωρίδας. Στο μωσαϊκό δασών οξιάς και ελάτης, παραποτάμιας βλάστησης, υποαλπικών και αλπικών λιβαδιών βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη πανίδας - απειλούμενα θηλαστικά (Λύκος, Αρκούδα και κάποια είδη νυχτερίδων) και σημαντικά είδη πουλιών όπως ο Χρυσαετός.

Αυτό το κομμάτι του Εθνικού Πάρκου έχει μελετηθεί αρκετά ως προς τη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά εξακολουθεί να κρύβει εκπλήξεις. Και πράγματι, στα τέλη Ιουνίου 2011 είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε σε λιβάδια του Βαρνούντα ένα σπάνιο πουλί, την Ορτυκομάνα (Crex crex). Σε υψόμετρο περίπου 1800μ., σε λιβάδια με αγρωστώδη και πλατύφυλλα και αραιούς θάμνους, ακούστηκαν 2 αρσενικά να καλούν. Ένα μήνα αργότερα άλλη μία ακουστική παρατήρηση στο ίδιο σημείο από έμπειρους παρατηρητές επιβεβαίωσε την παρουσία της Ορτυκομάνας στο Βαρνούντα.

Η Ορτυκομάνα περνάει τη μέρα της κρυμμένη μέσα στη βλάστηση, και αρχίζει να καλεί το σούρουπο με τη χαρακτηριστική και απαραγνώριστη φωνή της που θυμίζει τον ήχο που κάνει η χτένα όταν περνάμε το χέρι από πάνω της. Να την δεις είναι σχεδόν αδύνατο, και το αλλόκοτο κάλεσμά της τις θερινές νύχτες έχει δώσει αφορμή για δοξασίες, παράξενες ιστορίες ή αναφορές στη λογοτεχνία σε όλη την Ευρώπη. Επειδή απαντάται σε τόπους με ορτύκια και εμφανίζεται ταυτόχρονα με αυτά, ο λαός θεωρεί ότι τα ορτύκια την ακολουθούν κατά τη μετανάστευσή τους. Εξ ου και αποκαλείται «η μάνα των ορτυκιών».

Η Ορτυκομάνα είναι ένα όμορφο, κρυπτικό και αινιγματικό είδος, περαστικό από την Ελλάδα κατά την μετανάστευση, της οποίας το κυνήγι απαγορεύεται αυστηρά. Πρόκειται για είδος το οποίο μειώνεται σε όλη την Ευρώπη λόγω της εντατικοποίησης των γεωργικών πρακτικών, αφού αναπαράγεται σε λιβάδια και καλλιέργειες σιτηρών από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο και κινδυνεύει από τον πρώιμο θερισμό των αγρών ακόμη και νωρίτερα από τον Ιούνιο.

Η πιθανή αναπαραγωγή ενός τόσο σπάνιου είδους έρχεται να προστεθεί στη λίστα των χαρακτηριστικών που καθιστούν τον Βαρνούντα ως ένα από τα πιο σημαντικά, από πλευράς χλωρίδας και πανίδας, βουνά της Ελλάδας και για αυτό η προστασία του είναι κρίσιμης σημασίας.
 

ΚΛΙΚ στα ψάρια των Πρεσπών!
O Andrea Bonetti, βιολόγος και φωτογράφος άγριας φύσης, στα πλαίσια του προγράμματος Life+ Ενημέρωση & Επικοινωνία (2010-2013): «Ψάρια, Αλιεία και Ευρωπαϊκή Πολιτική στη Λεκάνη των Πρεσπών» φωτογράφισε τα 12 από τα 23 είδη ψαριών που έχουν παρατηρηθεί στις λίμνες των Πρεσπών. Η φωτογράφηση πραγματοποιήθηκε σε ενυδρείο που διαμορφώθηκε ειδικά για αυτό το σκοπό, ενώ τα ψάρια κατόπιν της φωτογράφησής τους επέστρεψαν ασφαλή στις λίμνες.
 
Για να δείτε το φωτογραφικό άλμπουμ των ψαριών των Πρεσπών πατήστε εδώ.

 
H oμάδα “Νεολαία Πρεσπών” διοργανώνει το 1ο Φεστιβάλ Λίμνης
Oι νέοι της Πρέσπας “οργανώνονται” και δίνουν νέα πνοή στην καθημερινότητα της περιοχής μέσω της δημιουργίας μίας άτυπης ομάδας, της Νεολαίας Πρεσπών. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτής της νεοσύστατης ομάδας και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς διοργανώθηκε το 1ο Φεστιβάλ Λίμνης. Οι εμπνευστές της ομάδας, Γιατρακάς Νίκος, Marie Archer, Αλέξης Ευστρατιάδης, Γιάννης Τσίκος και Νίκος Βλάχος, μας λένε:

«Η ιδέα της δημιουργίας ενός πολιτιστικού φεστιβάλ στην Πρέσπα που θα αναδείκνυε στο μέτρο του δυνατού την ομορφιά της περιοχής μας, υπήρχε πάντα στο μυαλό μας, φέτος παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, το κάναμε πράξη και το τελικό αποτέλεσμα μας δικαίωσε.»

Το φεστιβάλ διοργανώθηκε το Σαββατοκύριακο 13-14 Αυγούστου, στο παλιό κάμπινγκ της Κούλας, στη Μεγάλη Πρέσπα. Κεντρική ιδέα του φεστιβάλ ήταν ο συνδυασμός "περιβάλλον-κατασκήνωση-μουσική-παιχνίδι" για μικρούς και μεγάλους. Μουσικά συγκροτήματα από Φλώρινα και Θεσσαλονίκη ήρθαν εθελοντικά για να τραγουδήσουν και να βοηθήσουν στην προώθηση της εκδήλωσης έτσι ώστε αυτή να γίνει θεσμός και να επαναλαμβάνεται κάθε καλοκαίρι.

Σε ένα τέτοιο «πανηγύρι» νέων, οι παράλληλες δραστηριότητες, όπως ιππασία, ποδόσφαιρο, παρατήρηση πουλιών, τοξοβολία, τσουβαλομαχίες και ποδηλατικές διαδρομές έδωσαν μια ξεχωριστή νότα στο φεστιβάλ, ενώ παράλληλα δεν έλειψε η προβολή των μοναδικών χαρακτηριστικών της περιοχής και η προώθηση των τοπικών προϊόντων σε συνεργασία με φορείς και επαγγελματίες .

«Ο σκοπός της ομάδας μας επετεύχθη και πλέον αφοσιωνόμαστε στο 2Ο Φεστιβάλ Λίμνης, κατεβάζουμε ιδέες, ακούμε προτάσεις και προπάντων βοηθάμε στην κινητικότητα των νέων σε μια περιοχή με λιγότερες ευκαιρίες αλλά με τεράστια φυσική ομορφιά όπως η Πρέσπα. Κλείνοντας σας φωνάζουμε: ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΜΑΣ!».

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα στο coldzeroflo@gmail.com ή να επισκεφτείτε της σελίδα τους στο facebook.


 
Επιμέλεια: Ράλλια Κουγιουμτζή

Συντακτική ομάδα: F. Doleson, Μ. Βλάσση, Μ. Γκλέτσος, Γ. Κατσαδωράκης, Ρ. Κουγιουμτζή, Ε. Κουτσερή, Δ. Μάντζιου, Β. Ρουμελιώτου

Φωτογραφίες: ΕΠΠ ΑΡΧΕΙΟ/ A. Bonetti, F. Doleson, Ν. Γιατρακάς, Μ. Γκλέτσος, Ρ. Κουγιουμτζή, Π. Σταθόπουλος

Χορηγία: Velti, Τράπεζα Πειραιώς
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Άγιος Γερμανός, Πρέσπα
530 77 Άγιος Γερμανός
Τηλ: 23850 51211, 23850 51233
Fax: 23850 51343

www.spp.gr
spp@line.gr

Ευχαριστούμε την

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

για την υποστήριξή της στην έκδοση του ηλεκτρονικού μας newsletter

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το newsletter, παρακαλούμε στείλτε mail στο spp@line.gr
© 2011 Εταιρία Προστασίας Πρεσπών