Τεύχος 12, Σεπτέμβριος 2013

JunEx: Ένα νέο έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα LIFE+ Φύση
 

JunEx είναι ο σύντομος τίτλος του νέου προγράμματος LIFE+ Φύση, που ξεκίνησε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε συνεργασία με...

Περισσότερα...

Σε απευθείας σύνδεση με τους πελεκάνους
 

Το πρόγραμμα τηλεμετρικής παρακολούθησης των αργυροπελεκάνων που ξεκίνησε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών...

Περισσότερα...

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών στην εκδήλωση «Portes Ouvertes» του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης
 

Φέτος η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών είχε τη χαρά...

Περισσότερα...

Η Αλβανική Πρέσπα ανακηρύχθηκε υγρότοπος Ραμσάρ

Τα καλά νέα αυτή τη φορά μας ήρθαν από την άλλη πλευρά των συνόρων...

Περισσότερα...
Τα «ατυχήματα» του καλοκαιριού

Τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου αρχίσαμε να παρατηρούμε μεγάλα...

Περισσότερα...
Αναζητώντας τον βαλκανικό λύγκα στην Αλβανία

Ο Chris, συνεργάτης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών στο τμήμα Πολιτικής, επισκέφτηκε την περιβαλλοντική...

Περισσότερα...

           Ακολουθήστε μας στο Facebook

JunEx: Ένα νέο έργο ενταγμένο στο πρόγραμμα LIFE+ Φύση

JunEx είναι ο σύντομος τίτλος του νέου προγράμματος LIFE+ Φύση, που ξεκίνησε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ). Ο πλήρης τίτλος του είναι «Αποκατάσταση και Διατήρηση του Τύπου Οικοτόπου Προτεραιότητας *9562 Ελληνικά Δάση Αρκεύθου (Juniperetum excelsae) στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών¹» και στόχος του η προστασία των Ελληνικών Δασών Αρκεύθου. Tα δάση αρκεύθου στην Πρέσπα απειλούνται από την εισβολή φυλλοβόλων πλατύφυλλων, όπως δρύες, γαύροι, οστριές, κ.ά. η οποία αλλοιώνει τον οικότοπο. Ο κύριος παράγοντας που ευνόησε την εισβολή των πλατυφύλλων είναι η επί σειρά ετών έλλειψη διαχείρισης, κυρίως λόγω της σταδιακής μείωσης της βόσκησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αποτελεί τη μοναδική χώρα, από τα κράτη μέλη της Ε.E όπου εμφανίζονται αυτά τα δάση, ενώ ο τύπος οικοτόπου*9562 έχει καταγραφεί μόνο στην Πρέσπα. Επιπλέον η Πρέσπα φιλοξενεί μια από τις μεγαλύτερες εκτάσεις δασών αρκεύθων στα Βαλκάνια (20.000 περίπου στρέμματα). Μέσα σε αυτή την έκταση συμπεριλαμβάνεται και το αιωνόβιο δάσος των κέδρων (αρκεύθων) του Αγίου Γεωργίου Ψαράδων, καθώς και πάνω από 1.000 διαφορετικά είδη και υποείδη φυτών, γεγονός που μας κάνει να καταλάβουμε γιατί είναι τόσο σημαντικός αυτός ο οικότοπος της Πρέσπας.

Στα επόμενα πέντε χρόνια προγραμματίζεται να υλοποιηθεί μία σειρά επεμβατικών δράσεων, όπως επιλεκτικές υλοτομίες για τη σταδιακή απομάκρυνση πλατύφυλλων, οριοθετήσεις σημαντικών περιοχών όπου τα δάση είναι σε καλή κατάσταση, καθαρισμοί από σκουπίδια και νεκρή οργανική ύλη, ενίσχυση της φυσικής αναγέννησης των αρκεύθων με την παραγωγή φυταρίων από σπόρους της περιοχής σε εργαστηριακές συνθήκες και τη φύτευσή τους στο φυσικό περιβάλλον. Όμως η σημαντικότερη παρέμβαση είναι αναμφίβολα η οργανωμένη επαναφορά βόσκησης μέσω της δημιουργίας υποδομών κτηνοτροφίας στην περιοχή. Η επαναφορά της βόσκησης αναδεικνύει την κοινωνικοοικονομική διάσταση της προστασίας της φύσης, μιας και η παρουσία του ανθρώπου με οργανωμένο τρόπο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα διαχείρισης και διατήρησης της βιοποικιλότητας.

Υπεύθυνοι για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων Υγροτόπων, ενώ οι δράσεις θα υλοποιηθούν σε στενή συνεργασία με το Δασαρχείο Φλώρινας, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, το Δήμο Πρεσπών, τα Τμήματα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και τους τοπικούς κτηνοτροφικούς και δασικούς συνεταιρισμούς. Το πρόγραμμα JunEx (LIFE12 NAT/GR/000539) έχει προϋπολογισμό 1.047.939€ και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το χρηματοδοτικό μέσο Life της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 

¹ Restoration and Conservation of the Priority Habitat Type *9562 Grecian Juniper Woods in Prespa National Park, Greece.
 

        Σε απευθείας σύνδεση με τους πελεκάνους

Το πρόγραμμα τηλεμετρικής παρακολούθησης των αργυροπελεκάνων που ξεκίνησε η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών το 2012 έχει αρχίσει να δίνει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Τα πρώτα στοιχεία που μας στέλνουν οι πομποί τους φανερώνουν εκτεταμένη χρήση όλου του Διασυνοριακού Πάρκου Πρεσπών, αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη της ολοκληρωμένης προστασίας της περιοχής σε τριεθνές επίπεδο. Κάτι τέτοιο θα διασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό και μέσω της κύρωσης της Διεθνούς Συμφωνίας για την Προστασία και Αειφόρο Ανάπτυξη του Πάρκου Πρεσπών, την οποία η Ελληνική Βουλή καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Εξίσου ενδιαφέροντα σήματα «στέλνουν» τα πουλιά για την περίοδο της αναπαραγωγής και της μετανάστευσης. Ακόμη και μέχρι τον ταμιευτήρα Κάρλας στη Θεσσαλία έφτασε ένας από τους μαρκαρισμένους αργυροπελεκάνους κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου, συχνές δε μετακινήσεις καταγράφηκαν προς σχεδόν όλους τους υγροτόπους της Δυτικής Μακεδονίας (ταμιευτήρας Πολυφύτου, λίμνες Βεγορίτιδα και Χειμαδίτιδα), ενώ από το καλοκαίρι και μετά οι πελεκάνοι πέταξαν ανατολικότερα στις λίμνες Κερκίνη και Βιστωνίδα στη Θράκη. Άλλοι ενδιάμεσοι σταθμοί που καταγράφηκαν μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν τη λίμνη Βόλβη, το Δέλτα του Αξιού και τον ταμιευτήρα Άγρα κοντά στην Έδεσσα, φανερώνοντας την εξαιρετική σημασία όλων των υγροτοπικών οικοσυστημάτων για τα υδρόβια πουλιά και την ανάγκη προσέγγισής τους ως μια αδιαίρετη λειτουργική ενότητα.

Αναμένουμε με πολύ ανυπομονησία τη συνέχεια της μετανάστευσης η οποία θα μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για τις μετακινήσεις και τις ανάγκες των πελεκάνων ιδιαίτερα στους τόπους διαχείμασης. Αξίζει να αναφερθεί ότι ένας από τους μαρκαρισμένους πελεκάνους μας πέρασε τον περσινό χειμώνα στη λίμνη Manyas στην Τουρκία, 600 χλμ. ανατολικά της Πρέσπας.

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών αξιοποιεί την τεχνολογία της τηλεμετρικής παρακολούθησης με τη χρήση πομπών για την παρακολούθηση των πελεκάνων εδώ και ένα χρόνο περίπου. Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την παρακολούθηση των απειλούμενων ειδών όπως ο αργυροπελεκάνος, καθώς μας παρέχει πολύτιμα στοιχεία για τις μετακινήσεις τους και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν, τη χρήση των υγροτόπων των Βαλκανίων και της Τουρκίας και τη θνησιμότητά τους.

Η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών στην εκδήλωση «Portes Ouvertes» του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης

Φέτος η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών είχε τη χαρά να συμμετάσχει στην εκδήλωση «Portes Ouvertes» του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά από την Ένωση Αποφοίτων Λεοντείου Λυκείου, που φέτος συνδυάστηκε και με τα «175 χρόνια προσφοράς στην εκπαίδευση» (1838-2013). Οι εκδηλώσεις διήρκεσαν τρεις ημέρες (27-29 Σεπτεμβρίου) γεμάτες με ποικίλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους• από συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες και θεατρικές παραστάσεις μέχρι αθλητικές δραστηριότητες, βιωματικά εργαστήρια και ατελείωτα παιχνίδια, μεταξύ άλλων και πολλά οικολογικά!

Μέσα σε αυτό το χαρούμενο κλίμα, η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών συμμετείχε την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου με μια σειρά δραστηριοτήτων με θέμα τα ψάρια και την αλιεία των Πρεσπών. Τι τρώει η ενδημική βρυγοβελονίτσα; Πώς φτάνει το νόστιμο γριβάδι στις ταβέρνες για να το φάμε; Τι βάρκες χρησιμοποιούν οι ψαράδες των Πρεσπών; Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα έδωσαν οι μικροί μας φίλοι μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια, όπως λαβύρινθους, κόμιξ και κατασκευές.

Η μέρα έκλεισε κινηματογραφικά με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Εργαστήρι αιώνων» για τα ψάρια και την αλιεία. Το καλύτερο όμως σημείο της ημέρας ήταν η πολύ ωραία εισαγωγή που έκαναν στην αρχή τα «Πρεσπόπουλα». Μιλάμε βέβαια για μια ομάδα παιδιών της Α΄ Λυκείου, τα οποία, στα πλαίσια του μαθήματος Βιολογίας, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Αλέξανδρο Πανταζίδη, ανέλαβαν στην αρχή της περσινής σχολικής χρονιάς εργασία με θέμα τις Πρέσπες. Ύστερα από πολύ έρευνα και συναντήσεις με την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, αποφάσισαν να ολοκληρώσουν την εργασία τους γνωρίζοντας την Πρέσπα και τους ανθρώπους της από κοντά. Νιώθοντας, λοιπόν, οι ίδιοι πλέον σαν Πρεσπόπουλα θέλησαν να μεταφέρουν στο κοινό της εκδήλωσης την εμπειρία τους από τις Πρέσπες. Έτσι, μέσα από μια όμορφη αλλά και συγκινητική παρουσίαση με φωτογραφίες και βίντεο μετέφεραν στο κοινό τη δική τους ματιά για την Πρέσπα, αλλά και τη ματιά των κατοίκων της που έχουν την τύχη να ζουν σε έναν τόσο όμορφο τόπο.

 

Η Αλβανική Πρέσπα ανακηρύχθηκε υγρότοπος Ραμσάρ

Τα καλά νέα αυτή τη φορά μας ήρθαν από την άλλη πλευρά των συνόρων. Στις 13 Ιούνιου 2013 το αλβανικό τμήμα της Πρέσπας προστέθηκε στον κατάλογο των υγροτόπων διεθνούς σημασίας της Σύμβασης Ραμσάρ. Η διεθνής σύμβαση, που υπογράφηκε το 1971 στην πόλη Ραμσάρ του Ιράν, αφορά την προστασία και αειφορική χρήση των υγροτόπων του πλανήτη και περιλαμβάνει σήμερα 2.112 σημαντικούς υγρότοπους σε όλον τον κόσμο (11 από αυτούς βρίσκονται στην Ελλάδα).

Ο νεοανακηρυχθείς υγρότοπος Ραμσάρ της Αλβανικής Πρέσπας έχει έκταση 151.000 στρέμματα και αποτελείται από τις λίμνες Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα, οι οποίες περιβάλλονται από καλαμιώνες και υγρολίβαδα, δασικές εκτάσεις, αγροτική γη αλλά και οροσειρές, με μέγιστο υψόμετρο στην Αλβανία τα 2.287 μ. στο όρος Mali i Thate. Η περιοχή Ραμσάρ της Αλβανικής Πρέσπας, όπως και ολόκληρη η λεκάνη των Πρεσπών, χαρακτηρίζεται από υψηλή βιοποικιλότητα, και σπάνια ή/και ενδημικά είδη πανίδας και χλωρίδας. Ας σημειωθεί ότι το Αλβανικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας αποτελεί σημαντικό τόπο διατροφής των πελεκάνων των Πρεσπών, οι οποίοι αναπαράγονται ως γνωστόν μόνο στο ελληνικό τμήμα της Μικρής Πρέσπας. Η ένταξη της Αλβανικής Πρέσπας στον κατάλογο Ραμσάρ δεν εξασφαλίζει από μόνη της την προστασία του υγροτόπου. Ωστόσο αποτελεί μία πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη και αναγνώριση των προσπαθειών που κατέβαλαν οι περιβαλλοντικοί φορείς της χώρας. Αποτέλεσε μία κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Περιβάλλοντος, των Εθνικών Πάρκων, των περιβαλλοντικών ΜΚΟ όπως η PPNEA και των αναπτυξιακών προγραμμάτων που υποστηρίζουν την περιοχή (KfW), που προετοίμασαν τις τεχνικές εκθέσεις για την ανακήρυξη της Αλβανικής Πρέσπας σε περιοχή Ραμσάρ.

Επίσης, με την ανακήρυξη της Αλβανικής Πρέσπας σε υγρότοπο Ραμσάρ συμπληρώνεται ακόμα ένα κομμάτι από το παζλ: Το γειτονικό τμήμα της Μεγάλης Πρέσπας που ανήκει στην ΠΓΔΜ (189.200 στρέμματα) είναι μέρος του καταλόγου Ραμσάρ από το 1995, και η Ελληνική Μικρή Πρέσπα (50.780 στρέμματα) από το 1975.
Έτσι, ένα ακόμη λιθαράκι προστίθεται στο όραμα για ένα διασυνοριακό Πάρκο Πρεσπών, που θα προστατεύει τους πολύτιμους φυσικούς πόρους ολόκληρης της λεκάνης των Πρεσπών και στις τρεις χώρες που τη μοιράζονται.
 

Τα «ατυχήματα» του καλοκαιριού

Τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου αρχίσαμε να παρατηρούμε μεγάλα κοπάδια πελεκάνων να γυροπετούν πάνω από την Πρέσπα, παίρνοντας ύψος για να περάσουν πάνω από τα ψηλά βουνά που περιβάλλουν τις λίμνες. Η συγκέντρωση μεγάλων αριθμών πελεκάνων ήταν σαφής ένδειξη ότι αρχίζει σιγά σιγά η φθινοπωρινή μετανάστευση. Τις ίδιες μέρες, ψαράδες της περιοχής, κάτοικοι αλλά και επισκέπτες μάς ειδοποίησαν για πελεκάνους που δεν μπορούσαν να πετάξουν.

Συνολικά, τρεις τραυματισμένοι αργυροπελεκάνοι, δυο νεαρά άτομα (γεννημένα φέτος) κι ένα ανώριμο, σχεδόν τριών ετών, καθώς και μια νεαρή σταχτόχηνα περισυλλέχθηκαν και στάλθηκαν στην ΑΝΙΜΑ, το Σύλλογο Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής. Η Μαρία Γανωτή και η ομάδα της στην ΑΝΙΜΑ παρέλαβαν διαδοχικά μέσα σε λίγες μέρες τα τέσσερα τραυματισμένα πουλιά και ανέλαβαν δράση.

Η περίθαλψη για τα τρία από τα τέσσερα πουλιά πήγε καλά, καθώς τα δύο νεαρά πελεκανάκια επέστεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Η σταχτόχηνα, της οποίας όμως το τραύμα στη φτερούγα δεν μπορούσε να αποκατασταθεί πλήρως, έχει επιστρέψει στην Πρέσπα και ζει σε ημιελεύθερη κατάσταση κοντά στον φυσικό της βιότοπο. Δυστυχώς, ο ανώριμος αδύναμος πελεκάνος που βρέθηκε στη Μεγάλη Πρέσπα διαπιστώθηκε κατόπιν ακτινογραφιών ότι είχε πυροβοληθεί, καθώς το σώμα του ήταν γεμάτο σκάγια! Απεβίωσε λίγες μέρες μετά την άφιξή του στην ΑΝΙΜΑ, γεμίζοντάς μας θλίψη αλλά και απορία για το συμβάν μιας και η αρμονική συμβίωση πελεκάνων και ανθρώπων στην Πρέσπα έχει παγιωθεί εδώ και πολλές δεκαετίες πλέον.

Ευχαριστούμε θερμά τους ανθρώπους και συνεργάτες της ΑΝΙΜΑ για τις κοπιώδεις προσπάθειες που κατέβαλαν διαχειριζόμενοι τόσα περιστατικά την ίδια χρονική περίοδο. Επιπλέον, ευχαριστούμε θερμά τους κατοίκους και επισκέπτες της Πρέσπας που μας ειδοποίησαν για τους φτερωτούς τραυματίες, καθώς και για το ενδιαφέρον τους και την ευαισθησία τους για τη μοναδική ορνιθοπανίδα της περιοχής.


 

Αναζητώντας τον βαλκανικό λύγκα στην Αλβανία

Ο Chris, συνεργάτης της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών στο τμήμα Πολιτικής, επισκέφτηκε την περιβαλλοντική οργάνωση PPNEA, μια εκ των τριών ΜΚΟ που συμμετέχουν στο δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων για την Πρέσπα-PrespaNet, και μας περιγράφει την εμπειρία του από τη συμμετοχή του στις εργασίες πεδίου για το πρόγραμμα του βαλκανικού λύγκα:

«Ήμουν πολύ τυχερός που είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω σε δράση την ομάδα της PPNEA (Protection and Preservation of Natural Environment in Albania) που έχει αναλάβει το πρόγραμμα για τον βαλκανικό λύγκα στη Βόρεια Αλβανία. Δεν συμμετείχα ως ειδικός στα σαρκοφάγα, καθώς δεν είμαι, αλλά εξαιτίας της στενής συνεργασίας που διατηρεί η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών εδώ και χρόνια με την PPNEA. Αξίζει να αναφέρω εδώ ότι αυτή η συνεργασία μας έγινε ακόμα πιο στενή, όταν μαζί με την MES οι τρεις ΜΚΟ φτιάξαμε το PrespaNet, ένα δίκτυο περιβαλλοντικών οργανώσεων για την Πρέσπα. Έτσι, άδραξα την ευκαιρία να περάσω λίγο χρόνο με την PPNEA στα γραφεία τους στα Τίρανα, να μάθω καλύτερα τη δουλειά τους και περισσότερο απ’ όλα να βγω μαζί τους στο πεδίο για να ελέγξουμε τις κάμερες παρακολούθησης που έχουν στηθεί για τον εντοπισμό του σπάνιου βαλκανικού λύγκα.

Παρασκευή πρωί, λοιπόν, ξεκινήσαμε μαζί με την ομάδα του λύγκα της PPNEA από τα Τίρανα και κατευθυνθήκαμε προς τα βουνά όπου παραμείναμε για τρεις μέρες. Αφού αφήσαμε το αυτοκίνητο, περπατήσαμε κυκλικά, 6 χιλιόμετρα μακριά, σε υψόμετρο μεταξύ 1.000-1.250 μ., όπου η ομάδα είχε τοποθετήσει τρεις κάμερες. Το περπάτημα ήταν αναπάντεχα δύσκολο κάποιες φορές, με πολλές απότομες ανηφόρες και κατηφόρες. Έξι χιλιόμετρα μπορεί να μην ακούγονται πολλά, αλλά σε αυτό το έδαφος μου φάνηκαν σαν δώδεκα! Ελέγξαμε τις κάμερες και είδαμε κάποιες καλές φωτογραφίες από ελάφι και λαγό, τα βασικά θηράματα του λύγκα, αλλά δυστυχώς καμία από το άπιαστο αυτό αιλουροειδές.

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με ένα υπέροχο σκηνικό και με έναν ακόμα μακρύτερο δρόμο σε χωματόδρομο. Αφήσαμε το αυτοκίνητο επάνω, πριν από το σημείο με το χιόνι, και ξεκινήσαμε περπάτημα 12 χιλιομέτρων για να ελέγξουμε άλλες τρεις κάμερες. Μια από τις κάμερες είχε απίστευτο υλικό με μια αρκούδα που πέρασε και μόλις μισή ώρα μετά ξαναγύρισε. Έπειτα, αφού περπατήσαμε μέσα στο χιόνι μέχρι την επόμενη κάμερα, αντικρίσαμε τα χαρακτηριστικά ίχνη από λύγκα στο χιόνι! Η ομάδα δεν μπορούσε να είναι εντελώς σίγουρη, γιατί το χιόνι είχε αρχίσει να λιώνει σιγά σιγά, αλλά το περίγραμμα, το μέγεθος και η απόσταση δεν θα μπορούσε να ταιριάζει σε κανένα άλλο μεγάλο ζώο της περιοχής. Έτσι, η ομάδα αποφάσισε να βάλει ακόμα μια κάμερα σε αυτό το σημείο (και όταν γύρισαν, 10 μέρες αργότερα, είχαν κιόλας εικόνες από έναν λύγκα!).

Μετά από όλο αυτό τον ενθουσιασμό, ανεβήκαμε ακόμα πιο πάνω στο χιόνι. Ήταν πολύ κουραστικό, παρόλο που το σκηνικό ήταν απίστευτο. Και όταν φτάσαμε τελικά στην κάμερα βρήκαμε... τίποτα. Αυτή είναι η φύση της δουλειάς στο πεδίο: πολύ περπάτημα, χωρίς πολλές πιθανότητες να καταλήξεις σε ένα συναρπαστικό εύρημα, όπως φωτογραφικά ντοκουμέντα από ζώα, ειδικά από λύγκα, στην προκειμένη περίπτωση.

Η τρίτη μέρα μας επιφύλασσε το καλύτερο σκηνικό του ταξιδιού, με θέα στις καλυμμένες με χιόνι κορφές του όρους Korab στα ανατολικά και στις Αλβανικές Άλπεις στα βόρεια. Απίστευτα δάση, λιβάδια και καταρράκτες το φυσικό σκηνικό, ενώ οι κάμερες είχαν αιχμαλωτίσει καταπληκτικές φωτογραφίες από ελάφια. Ίχνη από διάφορα ζώα παντού, μεταξύ άλλων και μιας αρκούδας, που όπως φαίνεται μας άνοιγε το δρόμο, συμπλήρωναν την όμορφη εικόνα. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα μια μέρα έφτανε στο τέλος της χωρίς να έχουμε κάποια φωτογραφία από λύγκα.

Στις 6 περίπου το απόγευμα παρκάραμε το αυτοκίνητο και περπατήσαμε 15 λεπτά προς τα πάνω, μέχρι την τελευταία κάμερα. Στην πραγματικότητα, εκεί υπάρχουν δύο κάμερες αντικριστές, με στόχο να αναγνωρίζουν καλύτερα τα διάφορα ζώα που διασχίζουν την περιοχή. Ελέγξαμε τις μπαταρίες, βάλαμε καινούριες κάρτες μνήμης και κατευθυνθήκαμε πάλι πίσω στο αυτοκίνητο για να δούμε τις φωτογραφίες. Και να το! Μετά από 3 μέρες, 11 κάμερες, 10 ώρες οδηγώντας σε χωματόδρομους, 30 χιλιόμετρα περπάτημα και... αρκετό κέικ ικανό να ταΐσει ολόκληρο λόχο, είχαμε επιτέλους έναν βαλκανικό λύγκα! Και το καλύτερο ήταν ότι είχε καταγραφεί στις 5:30 το απόγευμα, μισή ώρα μόλις πριν ελέγξουμε την κάμερα. Χωρίς να το πολυσκεφτούμε, κοιτάξαμε όλοι γύρω μας μέσα στο δάσος, σαν ο λύγκας να ήταν ακόμα εκεί, κοιτάζοντάς μας, και αναρωτώμενος γιατί άραγε αυτοί οι άνθρωποι έρχονται ξανά και ξανά στο βουνό.

Καθώς ο ήλιος έδυε, πήραμε το δρόμο της επιστροφής, δύο ώρες πάλι σε χωματόδρομο, κι ενώ όλοι ήμασταν εξαντλημένοι ο ενθουσιασμός υπερκέραζε την κούραση, αφού το ταξίδι τελείωσε έχοντας την εικόνα του βαλκανικού λύγκα στην Αλβανία. Ήταν ένα απίστευτο τέλος για ένα υπέροχο Σαββατοκύριακο.

Ευχαριστούμε ξανά όλη την ομάδα της PPNEA για τη φιλοξενία τους στο πεδίο, αλλά και στο γραφείο τους στα Τίρανα».

 

Επιμέλεια: Ράλλια Κουγιουμτζή

Συντακτική ομάδα: O. Αλεξάνδρου, Μ. Βλάσση, Μ. Γκλέτσος, Ρ. Κουγιουμτζή, C. Mounsey

Φωτογραφίες: ΕΠΠ ΑΡΧΕΙΟ/ Στ. Βογιατζής, Γ. Φωτιάδης, Ρ. Κουγιουμτζή, Μ. Γκλέτσος, Ο. Αλεξάνδρου, C. Mounsey

Χορηγία: Velti, Τράπεζα Πειραιώς
Εταιρία Προστασίας Πρεσπών
Άγιος Γερμανός, Πρέσπα
530 77 Άγιος Γερμανός
Τηλ: 23850 51211, 23850 51233
Fax: 23850 51343

www.spp.gr
spp@line.gr

 
 

Ευχαριστούμε την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ για την υποστήριξή της στην έκδοση του ηλεκτρονικού μας newsletter

Εάν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε το newsletter, παρακαλούμε στείλτε mail στο spp@line.gr
© 2013 Εταιρία Προστασίας Πρεσπών